Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam nietypowy problem. Zdarzyło mi się to już trzy razy w przeciągu czterech dni. Wsiadam sobie do samochodu przekręcam kluczyk na zapłon radio itp się włącza i gdy chce przekręcić żeby odpalić wszystko gaśnie. Przez tylnią kanapę wszedłem do bagażnika i tylko lekko poluzowujac klemę dosłownie milimetr się ruszy i wszystko działa (poluzowując nie zdejmując) od czego tak się dzieje? Jutro rano wyczyszczę klemy papierem ale one wyglądają na czyste..
Opublikowano

Ewentualnie coś z klemą lub kablem od klemy skoro lekkie poruszenie pomaga. Na początek podłącz aku do prostownika i naładuj na 100%. Swoją drogą - jaki / jakiej formy masz aku i ile ma lat?

BTW: nie bardzo rozumiem po co czołgałeś się przez tylną kanapę do bagażnika? Nawet jak nie ma prądu to klapę bez problemu otworzysz kluczykiem. Chyba, że masz zamek tak zasyfiony jak zaspawany...

Pzdr.

Opublikowano

Miałem to u siebie. Samochód gasł ale akumulator był naładowany. Problemem jest piroklema która po tylu latach ma prawo łapać nie kontakt. Problem jest powszechnie znany i ogarnięty mechanik powinien Ci to naprawić za 100-200 zł. Tymczasowo radzę przed odpaleniem uchylać klapę bagażnika - w momencie jak znów Ci wszystko zgaśnie, podejdź do aku, solidnie "pomacaj" czerwony kabel i powinno wszystko się zapalić. To Ci potwierdzi problem i być może pozwoli odpalić auto.

Nawet jak nie ma prądu to klapę bez problemu otworzysz kluczykiem. Chyba, że masz zamek tak zasyfiony jak zaspawany...

Pzdr.

Ja również nurkowałem przez kabinę, żeby pociągnąć za otwieranie awaryjne. Przynajmniej w klapie mojego touringu nie znalazłem zamka na kluczyk żeby zrobić to w bardziej cywilizowany sposób.

Opublikowano

Ja akurat miałem na myśli sedana bo w touringu to faktycznie brak zamka na kluczyk.

Pzdr.