Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum i mam na imię Mateusz. Szukam i szukam i nie mogę znaleźć informacji nt : ile i jakiego płynu chłodniczego należy lać do B48? Pomożecie?

Bo rozkodowaniu VINu https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/K375369/PL , znalazłem informację, że objętość płynu HT to 9,3l, a objętość płynu NT to 3,6l, mógłby mi ktoś wytłumaczyć też tę kwestię? W tym silniku są dwa układy chłodzenia? W tym przypadku chodzi o klimę oraz "zwykły układ'?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi,

pozdrawiam serdecznie,

Mateusz

Opublikowano

ale te 9,3 litra to jak masz wersję auta z opcją S823A (jak auto na rynek jakiś tropikalny to zwiekszona ilośc płynu do chłodzenia itp.).

Ty nie masz tej opcji to normalnie masz 3,6 litra.

• 1 rok później...
Opublikowano
Znalazłem już że w obydwu układach ma być ten sam płyn chłodniczy. Jednak mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia silnika. Jest tylko jeden odpowietrznik przy zbiorniczku wyrównawczym. Wygląda tak jakby termostat nie chciał puścić płynu w obie przez chłodnice. Nagrzewnica grzeje prawidłowo. Skaner pokazuje błąd o braku płynu w układzie 20A201
  • 4 lata później...
Opublikowano

Mam podobny problem. Padła mi ostatnio obudowa chłodnicy oleju. Po wymianie na nową po około 2000 km komunikat o ubytku płynu. Uzupełnienie około 0.3 litra ale cały czas wisi błąd 20a201.