Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z panelem ogrzewania w bmw e34 '92. Pokretlo od ciepla u pasazera jest zepsute nie dziala i jest ustawione na max. Jak naprawic je? Jest glupi problem poniewaz czy jest zima czy lato caly czas mi cieplo wieje od str pasazera. Dzis nawet zauwazylem maly dym wychodzacy z otworow poniewaz mialem wylaczony nawiew.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Z otworow gornych i tych na drzwiach. A po drugie to pokretlo tak bardziej lekko chodzi to od str kierowcy tak ciezej

Co zrobic?

Opublikowano
elektrozaworki są na podszybiu - patrząc od przodu auta po prawej stronie. Dochodzą do nich węże z cieczą chłodzącą. Napewno znajdziesz.
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

.... macha w górę , za skrzynką bezpieczników a podszybiem masz dwa elekrozawory - dochodzi tam kostka z kablami i wężyki z cieczą .

pokrętło pasażera chodzi bardzo lekko / tam nie ma mechaniki tylko potencjometr / od kierowcy też tylko na końcu czerwonej skali da się wyczuć lekki przeskok - wtedy ogrzewanie leci na " więcej " niż masz " napisane " wokół pokręteł ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

A teraz jeszcze ostatnie pytanie i juz was nie mecze. Czy jak odkrece te rury z plynem chlodzacym to trzeba cos pozniej odpowietrzac czy normalnie zdejmuje i przykrecam jak wymienie?

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Miałem podobny problem z elektrozaworami. Uszkodzeniu uległ jeden z elektrozaworów tj. oberwała się prowadniczka od grzybka zaworu. Ciekawa sprawa bo wykonana jest ona z tworzywa sztucznego i ni jak nie można jej podkleić, grzybek wykonany jest bodajże z brązu lub mosiądzu.

Napraiwłem to w ten sposób że wlutowałem miedziany drut o średnicy i długości zbliżonej do orginalnej prowadnicy. ogrzewanka hula bez problemów od zimy.

Opublikowano
A teraz jeszcze ostatnie pytanie i juz was nie mecze. Czy jak odkrece te rury z plynem chlodzacym to trzeba cos pozniej odpowietrzac czy normalnie zdejmuje i przykrecam jak wymienie?
Opublikowano
Trzeba odpowietrzyć układ - przed zdjęciem rur spuść koło 3 litry płynu wczesniej przez chłodnicę bo bedzie leciec przez wężę ale po tem niestety układ trzeba odpowietrzać (dolac płyn z powrotem i odpowietrzyć innej opcji nie ma - sam sie nie odpowietrzy a po wyjeciu elektrozaworów na 100% układa się zapowietrzy)
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg