Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

czy ktos z okolic zabrza, gliwic wie gdzie mozna zrobic porzadnie!!! konserwacje podwozia i za jakie pieniadze? chcialbym zabezpieczyc cale podwozie a dodatkowo w jednym miejscu mam rdze i chce sie tego za wczasu pozbyc. problem pojawil sie po zimie. w e36 w pragu, jakies 15 cm przed koncem progu od spodu z tylu auta jest odprowadzenie wody - miedzy koncem progu a ta gumowa okragla podkladka pod podnosnik. taki niewielki wyprofilowany otworek. w zeszlym roku poprawialem progi od boku no i trzoche tyle ile sie zapryskalo od spodu. blacharz ktory mi to robil tak zapryskal spod ze zatkalo wlasnie te otwory efektem czego jest rdza wokol tych odprowadzen :( nie wie ktos jak wyglada ten prog w przekroju? teraz nie wiem czy w tym miejscu prog bedzie caly przegnity na wylot czy co ani jak to sprawdzic i co z tym zrobic? help! :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłączam się do pytania lecz mnie bardziej chodzi o mazowieckie a dokładniej Warszawę, może ktoś z Was robił takie właśnie konserwowanie podwozia i może polecić dobry warsztat?
Opublikowano

Podłączę sie do tego postu bo nie chce rozpoczynać nowego i zaśmiecać forum.

W moim Touringu pod całym układem wydechowym jest aluminiowa osłona odzielająca podwozie od wydechu dł. ok 1,3m.

Wskutek ostrej eksploatacji wozu w terenie doszło do urwania mocowań i zwichrowania tej cienkiej aluminiowej osłonki. Strasznie dzwoniła o rurę więc wczoraj brutalnie ją usunąłem.

Pytania:

- Czy jej brak będzie miał wpływ szybszą korozję podwozia? (nie wiem jakie jest jej zastosowanie - domyślam się, że odbija ciepło od układu wydechowego chroniąc podwozie)

- Gdzie kupię taką osłonę i czy występuje w zamiennikach?

- Czy olać ten temat i dalej jeździć :) ?

Z góry wielkie dzięki za porady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
- Czy jej brak będzie miał wpływ szybszą korozję podwozia? (nie wiem jakie jest jej zastosowanie - domyślam się, że odbija ciepło od układu wydechowego chroniąc podwozie)

- Gdzie kupię taką osłonę i czy występuje w zamiennikach?

- Czy olać ten temat i dalej jeździć :) ?

Z góry wielkie dzięki za porady.

Na korozje zapewne tak, w dodatku przy wysokich temperaturach latem moze powodować że ciepło z wydechu będzie miało zgubny wpływ na te mase która jest na podwoziu. Osłone zapewne nie kupisz nigdzie indziej jak w serwisie albo z rozbiórek. W tym pierwszym to pewnie cena powala bo to nie element eksploatacyjny w dodatku aluminiowy.

U mnie osłona w miejscach mocowań też już się przerwała, podłożyłem z obu stron większe podkładki z grubej blachy aluminiowej i całość znitowałem. Trzyma lepiej niż fabrycznie! :)

Opublikowano

Jeśli usunąłeś tą osłonę termiczną to ogrzewanie podłogowe masz zagwarantowane.

Ciekawi mnie tylko jak wygląda spód twojego auta, jeśli uszkodzaniu uległa osłona nad wydechem, która praktycznie jest schowana w tunelu.

Opublikowano

Osłona wyrwala się na mocowaniu.

Część uszkodziła się mechanicznie a część ze starosci - przepaliło aluminium - wygląda jak przepalone - wytopione.

Reszta podwozia OK.