Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich bardzo pposze o pomoc, porade, sugestie..... zwal jak zwal. Nie wiem co jest lepsze e39 benzyna czy diesel bardzo prosze doradzcie bo mam zamiar przesiasc sie wlasnie na taka Betinke a silnikow jest od groma. Co radzicie? Jaki byście wybrali....?

Dzieki i pozdrawiam

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja nie przepadam za bocianami=diesel - wolę benzynke,ale jest też sporo zwolenników diesla i nie mówię że diesel zły,ja po prostu nie przepadam za tymi silnikami.Z motorków poleciłbym rzędową r6-tke - 2.0 lub 2.5 (piękna praca i bardzo dobre osiagi).

pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano

Było wiele razy.... :search:

Podsumowując jak benzyna - niższa cena zakupu, mniejsze ryzyko zajechanego silnika, wyzsze koszty paliwa.

Diesel - wyższa cena zakupu, ryzyko wymęczonej turbiny itd, radośc przy tankowaniu.

Reszta to kwestia gustu. Ja po latach spęzdonych na dieslach wybrałem teraz benzynę.

Titansilber metallic

http://img344.imageshack.us/img344/9427/328wp0.jpg

Opublikowano

ok sory ze nie poszukalem bardzo przepraszam ale wlasnie diesel radosc przy tankowaniu

no i teraz mam dylemat czy szukac diesla czy benzyny a jak z awaryjnoscia diesla a benzyny czy moze mi napisac ktos jakie mial np najczestrze usterki...???

Opublikowano
Jeżeli przedewszystkim chcesz być szczęśliwy podczas tankowania, to zainwestuj w porządną instalacje gazową. W ten sposób pozbędziesz się dylematu. :D Z silników benzynowych polecam 528i, lub ewnetualnie młodszy silniczek 530i. Z turbodiesli to chyba dopiero takim prawdziwie nowoczesnym dieslem jest jednostka o pojemności trzech litrów oraz jej mniejsza siostra o pojemności 2.5 litra. Tds to świetne silniki, ale nie łączą w sobie zbytnio głównej cechy nowoczesnych CR, czyli świetnej dynamiki z oszczednością,.
Opublikowano
Nowe diesle BMW to świetne jednostki ale np. mi nie odpowiada ta charakterystyka, lubie nieraz wkręcić silniczek na obroty i posłuchać dźwięku mojej r6-ki, a wiadomo że te benzyniaki lubią obroty :D Poza tym dźwięk turbiny nie sprawia mi już takiej radości.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
nie rozumiem tych obaw dotyczacych diesla i pewnie ih nie zrozumiem. kupilem 525d w dodatku z automatem. jest fajnie. jezdze glownie po miescie, ca 5000 miesiecznie. spalanie na BC 8.0 - 8.1 - mierzone na 3500 km. przy tankowaniu liczone jeszcze nigdy nie przekroczylo 8.8 l, ostatnio przy jezdzeniu prawie tylko po miescie jest powtarzalne 8.3 - 8.4. turbina bez zarzutu, wtryski idealne, charakterystyka silnika piekna. zazwyczaj zakres obroto to 1,5 - 2,2 tys obrotow. ciagnie pieknie od dolu. kikckdown? musze byc bardzo w potrzebie aby go urzyc. dwa razy przejechalem sie po kilka metrow w trybie sport. jak sprawdzisz dobrze i nie bedziesz chcial kupic za darmo to nie pozalujesz i bedziesz juz zawsze wybieral diesla. zeby nie bylo ze jezdze tylko czyms co nie potrafi sie krecic, to do niedzielnych przejazdzek mam golfa 16v, wiec wiem jak sie jezdzi benzyna.
DIESEL POWER
Opublikowano
Miałeś dobry traf co do diesla - ja bałem się go kupić jak poczytałem o turbinach i innych cyrkach.Nie chcę tym postem odradzać komuś dizelka tylko uświadomić żeby nie kierować się tylko ceną i porządnie sprawdzić a wtedy tak jak napisał przedmówca będzie zadowolony.
Opublikowano
ok dzieki chlopaki zdecydowalem sie na diesla 530

teraz tylko znalezdz ladna w dobrym stanie... ;)

Właśnie ! - I nie "podpalaj się" - to najgorszy doradca :nienie:

Opublikowano
ok dzieki chlopaki zdecydowalem sie na diesla 530

teraz tylko znalezdz ladna w dobrym stanie... ;)

Właśnie ! - I nie "podpalaj się" - to najgorszy doradca :nienie:

soko ;) mam czym jezdzic narazie tak ze teraz spokojnie czekam az na widoku pojawi sie jakas ladna E39 ;)

Opublikowano

no to widzę, że vabikom odmłodzi się stajnia... dobrze kojarzę???

Pozdro dla sąsiadów :D

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
no to widzę, że vabikom odmłodzi się stajnia... dobrze kojarzę???

Pozdro dla sąsiadów :D

hehe dobrze dobrze pozdrowienia rowniez ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czytałem gdzieś na tym forum że te mocniejsze jednostki to jest CR II generecji. Więkrze ciśnienie w listwie bardziej wydajna pompa. Bardziej nowowczesny silnik. itd.

Ja się uparłem na 325 TDSa(na E39 mnie nie stać :cry2: ale zawsze pozostanie jako następny cel :cool2: ) (dieslem pomykam 5 lat (nie BMW :( i nie kupię więcej bęzyny a w żadnym wypadku gazu.)

Opublikowano
dlaczego w jednych 530d pisza ze ma 184km a inne 194 km...? czy ktoś wie???

bo 184 km byly do 99 lub 00 w kazdym razie zbiega sie to jakos z faceliftingiem po 2000 byly mocniejsze. Pavo mam w rodzinie 530d to przyjade kiedys na zlocik i sobie obejzysz :)

Opublikowano

tak się troszkę wtrące no ale... byłem dziś obejżeć e39 520 benzynkę, niezły gruchot po biciu bez klimy i skury ale zawiecha zato dobra. koleś zapewniał mnie że na trasie przy 200km/h spalił mu 9l/100km no i po mieście pali okolo 10-12l przy "normalnej" jezdzie... prawda to że te motory tyle palą ??

ps. tego egzemplaża i tak nie łykne, byłem się tylko przejechać i zobaczyć jak się jezdzi bawarką :D:D:D i zakochałem się :oops: :oops: teraz omega i inne furki to "prawie jak BMW" :D

Opublikowano

ze spalaniem bzdura 9 litrow przy 200 hahaha co za idiota to powiedzial. Nie wierz w takie teksty bo to bzdura kazdy wie ze bmki pala 2 cyfrowe liczby :)

Pozdrawiam ;)

Opublikowano
co do dwucyfrowych liczb to sie nie zgodze ;) bo wymieniany wczesniej przezemnie 530d na trasie do niemców 2200km spalil mi 7,1 litra ropki. Predkosci 110-180 głownie. przy 160 na tempomacie pali ok 6,5-7,5 zalezy od ukształtowania terenu. przy 200 ok 9-10. przy 110-120 ok 5,3 5,4 wskazywalo na komputerku takze jesli chodzi o diesela to sprawa ze spalaniem jest wdlg mnie rozwiązana. :mrgreen:
Opublikowano

hehe tak właśnie myślałem, ale po mieście (chodzi mi o Kraków a nie Półtusk, bez urazy dla Wszystkich z wiosek) bez tyrania chyba nie pali więcej niż 13??? chociaż i tak sekwencje właduje więc byle by nie było więcej niż 16 i będzie ok :D

aha i jeszcze jedno, silnik 2.0d ma mniej mocy niż 2.0i zgadza się?? a czy różnią się spalaniem czy tylko mocą?? chce się wszystkiego dokładnie dowiedzieć bo musze kumplowi dać dokładne zamówienie co chce żeby mi przywiozł :P

z góry dziękuje za pomoc :)