Skocz do zawartości

Nowy silnik - BMW E87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, mam małą prośbe do znawców BMW. W moim BMW E87 2.0d 143km padł silnik (obróciło panewke), kod silnika to N47D20A.

Stąd moje pytanie, czy są szanse, aby zamiast tego silnika wrzucić tam silnik od E46 - M47N (150km)? Lub silnik od wersji przed liftowej E87, 122-konny o oznaczeniu M47N2? Oczywiście chodzi mi o sam słupek, ponieważ cały osprzęt został. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie ma szans. To są zupełnie inne siniki. Jak byś chciał ładować kompletny M47 do auta N47 to też będzie dużo komplikacji. Najtaniej kupić to co miałeś.
Opublikowano
  • Autor
Tylko problem w tym, że szukam już takiego silnika już prawie dwa tygodnie i nic nie mogę znaleźć.. :/ Może macie jakieś kontakty gdzie mogę się dopytywać o taki silnik?
Opublikowano
  • Autor
To może jeszcze jedno pytanie, czy jakikolwiek inny silnik nadaje się do takich podzespołów ze starego silnika?
Opublikowano

Co zrobiłeś że panewke obróciło?

Nie lepiej wymienić ją?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ciężko kupić ten silnik drugi. Kase jaką wypadało by włożyć w ten drugi też jest spora. Na dzień dobry rozrząd koniecznie. Może lepiej rzeczywiście ocenić straty w starym i zobaczyć czy nie wyjdzie taniej naprawić go, jak się da.
Opublikowano
W nowym na rozrząd też musisz wydać. Ja bym wolał zrobić stary i jeździć. Czasowo wyjdzie więcej Ale masz pewność.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To chyba nie jest jakas duża gorączka tych silników, czy jest ?

wiekszosc walow nie nadaje sie do szlifowania bo czopy sa miekkie - spytaj w warsztacie gdzie je szlifuja czy twoj sie do nich zalicza i rownoczesnie spytaj w ASO o dostepnosc panewek podwymiarowych

Opublikowano
  • Autor
DPF był tak zapchany albo całkiem odłączony, że paliwo cofało do oleju i padł 4 cylinder. Nie dojechałem nawet do domu 200km po kupnie auta :/ To może wiecie jaki koszt remontu takiego silnika?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to grubo. Uderzaj do sprzedającego, bo nieźle się wrypałeś:(
Opublikowano
Handlarz czy prywatna osoba? Co na to sprzedający?
Opublikowano
  • Autor
Osoba prywatna, ale po kilku rozmowach z nim, wypiera się jakiejkolwiek wady ukrytej w aucie, zgania winę na mnie, że to ja nieprawidłowo go użytkowałem, w sensie ostrej jazdy, kręcenie pod czerwone na zimnym silniku.. :/ nic tylko pozostaje mi oddać sprawę do sądu, tylko, że wszystkie swoje pieniądze wydałem, a jeździć dalej nie ma czym :/
Opublikowano

Zawsze możesz sprzedać auto z uszkodzonym silnikiem jeśli nie masz kasy na drugi silnik z alledrogo.

Każdy kierowca kiedyś przez taka awarie silnika przechodzi więc kolego nie jest to koniec swiata.

Myśle jednak ze sprzedawca pojazdu od którego kupiłes powinien partycypować w kosztach naprawy.

Teraz silnik należy wyjąć i zlecić bieglemu rzeczoznawcy z zakresu mechaniki zbadanie usterki.

Potem z jego opinia idziesz do radcy prawnego który kieruje pismo do sprzedającego.

Jeśli sprzedający nie chce negocjować sumy to dopiero idziesz do sadu.

MADE IN PRL
Opublikowano
Ja powołał bym rzeczoznawce. I do sądu. Przecież zrobiłeś autem 200km. Dramat