Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Posiadam BMW E46 1.8 benzyna. Ostatnio zauważyłem, że zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku gdy dodam dużo gazu na luzie i puszcze gwałtownie gaz, z rury następuje strzał czarnego dymu. Na rozgrzanym silniku takiego efektu nie ma.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi...

Edytowane przez MarcinE46
Opublikowano
Witam!

Posiadam BMW E46 1.8 benzyna. Ostatnio zauważyłem, że zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku gdy dodam dużo gazu i puszcze gwałtownie gaz, z rury następuje strzał czarnego dymu. Na rozgrzanym silniku takiego efektu nie ma.

Podziwiam Cie,chyba chcesz zabić silnik.Nie robiłem takich doswiadczeń i lepiej Ty też nie rób.

Opublikowano
Witam!

Posiadam BMW E46 1.8 benzyna. Ostatnio zauważyłem, że zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku gdy dodam dużo gazu na luzie i puszcze gwałtownie gaz, z rury następuje strzał czarnego dymu. Na rozgrzanym silniku takiego efektu nie ma.

Proponuje spuscic olej i wcisnac "duzo gazu" az do odciecia. Jak bedzie dymil znaczy ze trzeba go wymienic

Xdrive

Koder

Opublikowano
z tego co pamietam z tego własnie forum ktos pisał że do 60 stopni C komp podaje do wtrysków usrednione dane i morderstwem dla silnika jest przekraczanie 3 tys obrotów. Kręcenie na zimnym silniku powyżej 3 tysiaków to tak jak wystep naszej reprezentacji na ostatnim mundialu .... :duh:
150 kucyków pod maską!
Opublikowano

Wniosek jest jeden: nie dodawaj duzo gazu na zimnym silniku a nie bedziesz mial efektu czarnego dymu z rury wydechowej. :roll:

Podejzewam jednak ze jest juz za pozno i w obecnej sytuacji moze byc juz tylko gorzej. Nie zycze ci tego ale niedlugo ten sam efekt bedzie wystepowal rowniez na rozgrzanym silniku. :cry2:

Z silnikiem w samochodzie nalezy obchodzic sie podobnie jak z kobieta, najpierw trzeba rozgrzac a dopiero pozniej eksploatowac na wysokich obrotach. :wink: