Skocz do zawartości

E61 amortyzatory tylnej klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie do użytkowników E61 z tylna klapą bez automatyki otwierania.

Na początek krótki opis sytuacji: W moim aucie przy zamontowanych oryginalnych amortyzatorach klapa od zawsze otwiera się dość ciężko (auto kupiłem jak skończyło 3 lata). Ponieważ w jednym z nich pękła plastikowa obudowa i zaczęła wystawać sprężyna, przymierzam się do ich wymiany. Z tego co zauważyłem to zamienniki mają większą siłę (Febi Bilstein 680N) niż oryginały (340N), natomiast nie mają tej sprężyny w obudowie plastikowej, która jak przypuszczam wspomaga otwieranie klapy w początkowej fazie.

I teraz pytanie: czy jest ktoś kto zdecydował się na wymianę oryginalnych amortyzatorów na zamienniki i może się podzielić wrażeniami? Lżej się podnosi ta klapa? Nie trzeba zbyt dużej siły żeby ją zamknąć? Generalnie lepiej to wszystko działa czy gorzej przy zamiennikach?

Opublikowano
  • Autor
Ok, to może pytanie do właścicieli aut z oryginalnymi amortyzatorami: czy po uzyskaniu pewnej wysokości klapa dalej podnosi się sama, czy musicie do samego końca wspomagać podnoszenie ręką?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie podnosi się sama mniej więcej od połowy wysokości. Przy zamykaniu mniej więcej do tej samej wysokości idzie ciężej a później można ją puścić i opada sama. Amorki mam oryginalne z 2010 roku.
Opublikowano

Zamontowałem zamienniki febi,działają dużo lepiej,klapa od połowy sama idzie do góry i łagodnie hamuje.Oryginalne już nie dawały rady,trzebabyło do końca pchać klapę w górę.

W drugą stronę podobnie. Zapłaciłem 125 zł za sztukę.