Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

temat śmieszny dla SUV-a tj. X5 F15 rocznik 2017 25 D pakiet M ,ale jadąc na narty do Austrii, Szwajcarii lub Włoch(byłem milion razy i nigdy nie było problemu ale znajomy ostatnio w Austrii miał) trzeba posiadać łańcuchy śniegowe i jak taki sztywny policjant się uprze to może zepsuć urlop.Na zimę mam koła 255/50 R19 jakie radzicie kupić łańcuchy tak dla świętego spokoju żeby nie wywalać grubej kasy(znam lepsze i ciekawsze rzeczy) i w razie konieczności jak będzie nakaz założenia to łatwe w montażu.Czy trzeba zakładać na obie osie (wtedy dwa komplety :mad2: )czy wystarczy tylko na tylną oś :D

Opublikowano

Według mojej wiedzy to jeśli masz napęd 4x4 to nie ma obowiązku posiadania łańcuchów. Sprawdź dobrze przepisy.

Raz miałem takie doświadczenie, że była zamkniętna droga wysoko w górach i stał policjant, który puszczał auta 4x4 i oczywiście z oponami zimowymi na górę bez nakazu zakładania łańcuchów i w tym m.in. właśnie mnie w X5. Reszta na parkingu zakładała łańcuchy.

"Albo GRUBO albo WCALE"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem na wszelki wypadek Taurus Diament 4x4. Nie miałem jeszcze okazji użyć na śniegu.