Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z parującymi lampami w BMW F10 , sprawdzałem lamy pod względem szczelności i jest wszystko OK nadal parują a nawet skrapla się na nich woda. Auto nie ma przeszłości powypadkowej ani pokolizyjnej. Proszę o pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To niestety spotykany problem.

U mnie też parowały, ale dopóki nie ma skropleń - BMW nie chce wymieniać lamp. W przypadku gdy lampy tylko parują - suszą.

Więc jak nie masz już gwarancji - chyba pozostaje Ci spróbować samodzielnie wysuszyć te lampy, tak jak robi to serwis.

Tylko suszarką, a nie opalarką - bo temperatura powietrza nie może być zbyt wysoka.

Trzeba zdjąć te dekle, te które się da (żeby był jak najlepszy przewiew) - i po prostu ciepłym powietrzem suszarki suszyć wnętrze reflektora.

Jeśli reflektor jest szczelny - to usunięcie wilgoci z jego wnętrza powinno pomóc (ta wilgoć w czasie pracy reflektora pod wpływem temperatury po prostu odparowuje i skrapla się na kloszu)...

Opublikowano

Mam gwarancje do 2020r ale BMW stwierdziło , że lampy mogą parować nawet do 60% i że nie podlegają wymianie na gwarancji. Lampy wyciągałem i leżały dwa dni w ciepłym pomieszczeniu i nadal parują.

A Ty jak sobie poradziłeś z tym problemem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie serwis nie robił problemów i sami zaproponowali suszenie.

Przy czym ja miałem tylko zaparowany klosz.

Powiedzieli, ze jeśli oprócz pary pojawia sie kropelki - wtedy wymienią na gwarancji.

Kropelki sie nie pojawiły a i suszenie było skuteczne, bo od tamtego czasu mam spokoj z parowaniem.

Moze spróbuj w innym ASO...

Cos ten obecny serwis ci ściemnia :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Suszyli tak jak napisałem - ciepłym powietrzem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie historia identyczna jak u kolegi pe te Od czasu suszenia spokoj. I obiecano ze jesli pojawi sie zaparowanie od razu wymiana. Z tym ze ja mysle ze nie bylo to tylko suszenie ale i jakas ingerencja w lampy nazwana wtedy „procedura”
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli masz gwarancje to nic nie ruszaj. Po to ona wlasnie jest.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam 428i i parują mi lamy ASO zaproponowali mi zostawienia samochodu na 3 dni i będą suszyć zapytałem na czym ta procedura polega mówili na niczym innym jak wyciągnięcie zawleczek i suszeniem to samo mogę w domu zrobić sam gość mi z ASO tak powiedział ale żenada

3 dni bez samochodu żeby po prostu otworzyli dwie zawlczki człowiek jeszcze musi zajechać z kimś i fatygować bo samochód zastępczy w cenie

• 2 lata później...
Opublikowano

W mojej f10 polifit też zaparowana lewa lampa.

Otworzyłem dekielek z góry i dodatkowo wyjąłem żarówkę kierunkowskazu, dla lepszego przewiewu.

Jako człowiek niecierpliwy postanowiłem użyć suszarki do włosów. W ustawieniu na średnio ciepłe powietrze, wysuszylem lampę w 15 min.

Teraz nie mogę włożyć żarówki, bo najpewniej gówniany plastik gniazda żarówki się przytopił.

Jak w serwisie mi nie pomogą to mam lampę do wymiany. Taka oto moja historia :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na te lampy? Wymieniłem uszczelki od modułów, doszczelniłem w koło sylikonem , ale nadal lampy czasami parują. Szczególnie prawa
Opublikowano
ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na te lampy? Wymieniłem uszczelki od modułów, doszczelniłem w koło sylikonem , ale nadal lampy czasami parują. Szczególnie prawa

Ja też walczyłem z parującymi lampami. Posiadam skrętny bi-xenon. Kupiłem taki pochłaniacz https://allegro.pl/oferta/pingi-pochlaniacz-wilgoci-osuszacz-samochodowy-8951217250. Zrobiłem z tego 4 małe woreczki i przykleiłem do dekielków w lampie. W każdej lampie mam po 2 pochłaniacze. Na razie mam spokój z parowaniem :) Teoretycznie można te woreczki wziąć do domu i wysuszyć w mikrofali i włożyć z powrotem. Zobaczymy jak to się sprawdzi na dłuższą metę :cool2:

• 2 tygodnie później...