Skocz do zawartości

m40? m10? jaka moc i jaki chip do tego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, sprawa to MOC - i jaki silnik mam - bmw e38 318i. w dowodzie pisze: 83 kW 1,8i, wedlog tego co wiem to:

Silniki benzynowe

- 1,6 dm3 typu M40 o mocy 73 kW (100 KM) i typu M43 o mocy 75 kW (102 KM),

-1,8 dm3 typu M40 o mocy 83 kW (113 KM), typu M43 o mocy 85 kW (115 KM) i typu M42 o mocy 103 kW (140 KM),

czyli mam 113 KONI .

ale wiemy tez ze byly silniki M10 w E30 i mialy 86 kw (1,8???)

chce kupic CHIP a na stronie: http://bs-chiptuning.com chyba jest zle napisane? pod ktory silnik wkoncu mam kupic CHIP - e36 318i m40 albo e30 m10/m40 ? hmmm HELP !!!

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D

Opublikowano
wiele osób przez to przechodziło - najlepszą opcją dla podniesienia mocy jest sprzedanie auta i zakup drugiego z mocniejszym silnikiem - ewentualnie jeśli w swoją budę włożyłeś kupę forsy i jest w idealnym stanie, to warto pomyśleć nad zmianą silnika, jednak to kosztowne, bo ... ale o tym znajdziesz sobie sporo na forum - więcej niż dam radę napisać

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
czyli poprostu nie dowiedzialem sie :) ale tak serio to wychodzi na to ze mam najstarsza ver. e36 czyli ta z silnikiem m10 pozniej nazwana m40 czyli silnik 113koni czyli z e30 ... no nie? ;) 83 kW ... wedlog zapewnien te 17koni duzo da ... no w sumie kazdy konik jest wazny... ah zobaczymy jak to bedzie ... to moze tylko tak krotko ... moze swap na 1,8is? co bym musial zmienic? skrzynia i silnik i komputer i co jeszcze? bo w sumie tego jest teraz wszedzie na zachodzie pelno za 300euro w calosci tylko wlozyc ;) bo w bude duzo dalem :( ale nie czas na chwalenie sie :)

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
hmm no tak m10 bylo w e30 ale ten sam silnik jest w e36 (83kW) i zostala zmieniona nazwa na m10/m40 a pozniejsza nazwa same: m40 (86kW) ... chyba dobrze rozumuje. w kazdym razie musze wziasc chipa pod silnik ten z e30 318i . identyczne sa. zreszta roznice pozniejsze z tego co wiem to tylko zmiana katu zaplonu. Ale dzieki. Mozesz napisac co to ten VIN i gdzie to sprawdzic , gdzie odczytac. sorki za klopot. pozdrawiam i dzieki.

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
jeszcze raz ...stary kup inna bryke albo auto bite i przeloz silnik z osprzetem lepsze rozwiazanie, albo po prostu inne autko z mocniejszym motorkiem a chip do 1,8 czy 1,6 to troche bez sensu jak dla mnie za ta kase kup lepiej cos badziej pozytecznego do auta. To moje zdanie pozdr
Opublikowano
nie mam gazu.

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
bmw e30 mialo silnik m10. e36 w pierwszej fazie (91-93) tez mialy te same silniki tylko nazwa zmieniona na m40. mam (83kW) , pozniej tez byly m40 ale mialy 86kW (ale nie pisze o 16v) .

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano

e30 mialo silniki m10 a nastepnie m40.model e36 przejal silniki m40 ktore zostaly zastapione w 93 roku silnikiem m43...

m42 16v to zupelnie inna historia...

Opublikowano

e30 od 1983 do 1988 mialo m10 silnik na lancuchu

e30 szeroka lampa 1988 do 1991 (a nawet 1994 w combi i cabrio) mialo m40 silnik na pasku to sa wogole calkiem inne silniki

e36 mialo od poczatku produkcji m40 od 1993 do 1994 szly juz m43 i mozna bylo wybrac silnik m40 albo m43 po 1994 szly juz tylko m43

kolega od coupe jak masz 1,8 to masz m42 tzw is tez wyszedl bodajze w 1988 byl na lancuchu i z malymi zmianami szedl do 1997 jak masz 1,6 to masz sztosa albo ktos zmienil silnik coupe z 1,6 wyszly od 1994 i byly w nich silniki m43

Opublikowano

generalnie tutaj jakies sie zamieszanie tworzy ... 93rok, sedan, 318i , 83kw - chce tylko wiedziec czy jest chip pod to na stronie: http://bs-chiptuning.com/

http://bs-chiptuning.com/ , zauwazcie ze nie ma na tej stronie chipa pod e36 z silnikiem z 83kW ... jest tylko ten troche nowszy mocniejszy, za to w linku: BMW 3er 318 E30 M10/M40, 1.8 i 8V jest CHIP pod silnik który ma wlasnie 83kW ... wiec mysle ze wlasnie musze brac chipa z tego modelu e30 ... co myslicie?

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
nawet jesli mam 83kW a tam jest wiecej ? pozdrowka

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
no ale dlaczego teraz piszesz o 1,6 silniku w e36, przeciez mam 1,8 :) zaden 1,6 nie mial 83kW :) wiec mam wybierac chip pod e36 318i poprostu 8v albo z e30 318 ale znow zgadza sie kW :) ???

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano

pisalem o roznych wersjach mocowych tych silnikow. 1.8 M40 byly wypuszczane w dwoch wersjach 115 i 117PS...

masz silnik 1.8 M40 i chip do takiego silnika musisz kupic...

Opublikowano

no troche chyba jeszcze roznie z tymi koniami podaja bo przeciez 83kW * 1,35 = 112 ale to juz nie dokadnie liczone ... mniejsza z tym nie 3piam sie :) aleee faktycznie masz racje i tylko mialem dylematy co wybrac ale napisalem maila do nich i oto odpowiedz:

" inny mi znow gosc polecil zebym wzial jednak tego chipa pod e36 318i 8v i

> tyle .. no ale nie wiem juz! bo znow kW sie nie zgadza! a to niby roznica

> mala ... te silniki mialy ta sama budowe .. moze tylko blokowane byly

> elektronicznie? ja nie wiem? CO ROBIMY?"

" tak byly blokowane poza tym niczym sie nie roznia.chip pasuje i do modeli e30 i e36.to nie ma znaczenia bo i tak chip dobiera sie po numerach sterownika i chipa "

a wiec wszystko jasne!

zmieniam tylko chipa bo moja moc mi wystarcza a slyszalem juz od wielu ze poprawilo sie leciutko .. moze nie przyspieszenie ale silnik lepiej sie wkrecal na obroty i zauwazalnie nie meczyl sie tak ... czasem to mam wrazenie ze mu zabieram sily :) w kazdym razie za duzo wlozylem juz w autko i sami wiecie ... http://k64.freehost.pl/silesiafotki/photo72.html ... moze akurat kiedys pobawie sie w swapa ale najpierw chip ... Dzieki i pozdrawiam.

temat mozna zamknac.

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

Opublikowano
K64 fajna bryka, dobrze utrzymana i ładnie stylowo bez przesady wyglada, bez pseudo skrzydeł, na tylnej klapie jak niektorzy montuja sobie spojlery :evil: , naprawde duzy plus, daj znac jak juz załozysz tego chipa jak Cie to wyszło z kosztami i czy napotkales na jakies problemy, jestem ciekaw czy to cos da, chociaz sam sceptycznie jestem nastawiony na takie rodzaje chipów, dal znac i tyle pozdr
Opublikowano
dam znac i tyle ... opisze jak to jest dokladnie z tymi chipami do e36 w silnikach m40 :) pozdrowka dla wszystkich

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl