Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Muszę wymienić wycieraczki i nawet nie przyznam się jak dawno tego nie robiłem i nie za bardzo wiem co kupić. Co byście polecili pasującego w miarę dobrego no i nie drogiego ? A może wymienić same gumki ? I czy warto np kupić bez przegubowe ? Bo te standardowe jak się zimą zamarzną to kiepski ściągają.
  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Zbyszek80 Ja w swojej mam Bosch Aerotwin (są one bezprzegubowe). Za komplet płaciłem niecałe 80 zł, a zbierają rewelacyjnie. Może nie jest to mało ale przynajmniej nie jest to jakieś niewiadomo co. A jak nie masz sedana lub coupe to odpada koszt tylnej :D Dla porównania kupiłem kiedyś wycieraczki do Golfa 4 w aso za dużo ponad stówkę i mimo że były odpowiednie i dobrze założone to zawsze zostawała smuga wody na szybie. Więc ogólnie z wycieraczkami jest taki śliski temat i najpewniej musisz je dobrać metodą prób i błędów :P

W E46 były też wycieraczki ze stelażem? bo się nie spotkałem :oops:

Opublikowano

Co mam to chyba widać. Mam teraz Bosch'e ale nie byłem z nich zadowolony. Nie chcę dużo wydawać bo bardzo mało jeżdżę i chętnie kupiłbym takie budżetowe ale żeby w miarę dobrze ściągały. W E46 były zwykłe przegubowe

@Czarek_88 Patrząc na te OXIMO i inne tańsze tego typu jeśli są dokładniejsze zdjęcia to widać, że to chyba jest to samo ten sam klips identycznie tłoczony z tymi tylko często są bez wytłoczonej marki, puste miejsce lub jakaś marka i tak mi się wydaje, że to mogą być wycieraczki z jednej fabryki w Chinach i tylko są markowane klipsy lub każdy zamawiający pcha w swoje pudełka, jakie mu pasują i podobnie z ceną i chcąc kupić takie z niższej półki to może zamiast kupować takie za 30 to kupić za 20.

Opublikowano

Teraz widzę już są właśnie od 28 u sprzedawcy który ma 14 stron różnych wycieraczek OXIMO, znalazłem na YT filmiki o Oximo i jest to polski producent i jest pokazana produkcja. A plastyczki to może faktycznie idą z chin czy z jednej maszyny. Więc pewnie je kupię. A jak masz model ? WU-Frameless Bo te właśnie są po 28

A nie wiem czy do BMW nie powinny być te WU-frameless 12mm bo BMW ma grubsze haczyki niż większość aut. http://www.oximo.pl/wipermodels/ Choć może zwykłe WU też pasują ? Czytałem, że do niektórych wycieraczek są dołączane jakieś adaptery dla BMW

W tych które masz zaczepy dobrze pasowały ?

Opublikowano
Jest tam kilka końcówek w opakowaniu, któraś z nich pasowała nie pamiętam która bo zakładał mi ją pracownik sklepu, nie wiem także jaki to dokładnie model bo opakowanie i resztę końcówek kazałem żeby sobie zabrał......
Opublikowano
Oki dzięki za info, więc te końcówki/adaptery to pod różne właśnie ramiona wycieraczek. Długo je masz, ładnie ściągają, nie mażą i nie zostawiają wolnych "placków" wody, ? Używałeś przy większych prędkościach powyżej 100km/h ok 120 ?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Montowaliście wycieraczki "motgum" do swoich e46 coupe? Zachęcony dobrymi opiniami kupiłem i ta po stronie kierowcy nie dochodzi do szyby [wersja ze spojlerem]. W innych autach bardzo fajnie i cicho pracują. Ktoś coś wie?
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć Wam,

Sezon jesienny w pełni a ja mam straszną lipę, jeśli chodzi o wycieraczki,

chcę kupić nowe, ale nie mam pojęcia co wybrać - wystarczy taki zamiennik jak tutaj?

Czy każde e46 ma takie same wycieraczki?

https://www.dipp.pl/wycieraczki-samochodowe-do-bmw-seria-3-031998-042005-e46-p-10117.html

Czy lepiej jednak pokusić sie na oryginalne? W ogóle warto kupowac przez internet czy same chińskie buble tam znajdę?

Może lepiej po prostu przejść się do sklepu w moim mieście?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kup zwykłe przegubowe, bo takie wychodziły w oryginale. Ja parę dni temu kupiłem ALCA Spoiler (580mm i 500mm) za 31zł/komplet ale jeszcze nie założyłem, bo nie pada. Zmieniam BOSCHA dedykowane do e46 i uważam, że nie warto kupować wycieraczek za 120zł.
Opublikowano
Tez nie polecam boscha 130 zł bosch twin spoiler nie mają miesiąca może 2 razy jeździłem w deszcz jeden dzień to była trasa około 1000km (całą drogę padało ) no i na powrocie juz zaczęły mi skakać napewno nie kupię ich więcej.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przerobilem ; Valeo szrot

Bosch ;szrot

Motogum szrot

Alca szrot,najgorsze jest ze nawet sezonu nie wytrzymuja nie wiem gdzie kupowac na bank musza je podrabiac :norty:

Jedynie co warto te alca jak pisze ktm tanie i mozesz wymieniac czesto,ewentulanie mozna kupic przycinarke i przyicnac pioro :norty:

Albo jak komus nie podobaja sie przeglubowe wlozuc piora od alci np do boscha :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja alca mam ze dwa lata i jedyny minus na razie to to, że skrzypią jak jest lekki deszcz, czyli jak jest za sucho, jak potraktuję szybę płynem to jest cisza i zbierają cały czas dobrze. Więc chyba faktycznie kupiłeś podróbę :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

bez sensu kupować drogie bo potem jedno czy dwa przetarcia w zime po lodzie po szybie i kaplica :)

2 lata na wycieraczkach to szacun, ja zmieniam conajmniej 2 razy w roku te ALCA

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrobiłem się wygodny i używam odmrażacza w sprayu :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.