Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, mimoon napisał(a):

Ja wywaliłem beznadziejny kondensator npe z drzwi i wsadziłem filtry górnoprzepustowy trzeciego rzędu i dolno drugiego rzędu. Różnica jest kolosalna. 

W jakim systemie HiFi ,  HK?   Na ori głośnikach? Jak ustaliłeś częstotliwości podziału? Dla Ori głośników nie znalazłem nigdzie parametrów TS.  

Opublikowano
W dniu 13.12.2023 o 11:09, Enriquez napisał(a):

*update*

Wczoraj byłem na strojeniu DSP. Powiem tyle - nie spodziewałem się, że ten zestaw ma takie pier......cie. Podczas strojenia zasugerowali mi, żeby wygłuszyć całe wnęki, gdzie siedzą woofery pod siedzeniami (już zrobiłem) a także pociągnięcie dodatkowych przewodów do drzwi w celu oddzielenia tweeterów od mid-basów - czyli likwidacja zwrotnicy. W moim przypadku Match ma 3 nieużywane wyjśca - i właśnie 2 z nich chcę przeznaczyć na tweetery w drzwiach przednich. Dodatkowo zastanawiam się nad dodaniem głośnika centralnego i pociągnięcie wiązki do zwmacniacza. Jak myślicie - centralny ma sens?

Ja wywaliłem beznadziejny kondensator npe z drzwi i wsadziłem filtry górnoprzepustowy trzeciego rzędu i dolno drugiego rzędu. Różnica jest kolosalna. 

Opublikowano (edytowane)

System HiFi , glośniki ori , wzmacniacz Match UP7. Wyrzuciłem kondensator, który jest miedzy przetwornikami ,średnio i wysokotonowym, udający zwrotnice. Złożyłem zwrotnice według projektu kolesia z bimmerpost. Polecam!

Edytowane przez mimoon
Opublikowano
W dniu 13.12.2023 o 10:09, Enriquez napisał(a):

W moim przypadku Match ma 3 nieużywane wyjśca - i właśnie 2 z nich chcę przeznaczyć na tweetery w drzwiach przednich. Dodatkowo zastanawiam się nad dodaniem głośnika centralnego i pociągnięcie wiązki do zwmacniacza. Jak myślicie - centralny ma sens?

Z punktu widzenia prawdziwego HiFi raczej centralny jest odłączany/uciszany bo "spłyca" scenę.  Podłączenie tweeterów pod oddzielne wyjścia ze wzmacniacza pozwoli na ustawienie częstotliwości podziału w DSP Mach'a - łatwiej będzie wystroić.  A nie myślałeś żeby zabudować sub'a w bagażniku- albo w bocznej ściance albo poświęcić schowek pod podłogą? Wtedy zasilić go z tych wolnych wyjść Mach'a. Widziałem na bimmerpost kilka takich projektów ( głównie dla X3 G01). Ja coś będę dłubał po gwarancji.

Opublikowano
9 minut temu, mimoon napisał(a):

System HiFi , glośniki ori , wzmacniacz Match UP7. Wyrzuciłem kondensator, który jest miedzy przetwornikami ,średnio i wysokotonowym, udający zwrotnice. Złożyłem zwrotnice według projektu kolesia z bimmerpost. Polecam!

Sam kondensator to też filtr z tym że pierwszorzędowy, powinien być to jakiś MKT lub inny foliowy a nie NPE.  A możesz podrzucić link do tego projektu?  Ktoś to ma pewnie doświadczalnie opracowane- ciekawe czy pomierzone czy nie ma "dziury" w pasmie.

Opublikowano
8 minut temu, mike_G31 napisał(a):

Podłączenie tweeterów pod oddzielne wyjścia ze wzmacniacza pozwoli na ustawienie częstotliwości podziału w DSP Mach'a - łatwiej będzie wystroić.  A nie myślałeś żeby zabudować sub'a w bagażniku- albo w bocznej ściance albo poświęcić schowek pod podłogą? 

No właśnie taki jest plan. Wyrzucić zwrotnice i dać oddzielne zasilanie do tweeterów. Co do suba, to oczywiście mogę poświęcić prawą wnękę - niestety nie ma u mnie pod podłogą żadnego schowka - to G30 i pod podłogą jest akumulator. Problem z subem jest taki, że musiałbym znaleźć customową skrzynkę. Dodatkowo dochodzi wzmak do suba i robi się już drogawo, no ale cóż ... jak ma być dobrze to nie ma półśrodków.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Enriquez napisał(a):

Dodatkowo dochodzi wzmak do suba i robi się już drogawo, no ale cóż ... jak ma być dobrze to nie ma półśrodków.

No ale przecież będziesz miał jedno wolne wyjście z Mach'a- więc dodatkowy wzmacniacz nie potrzebny. Jakiś nieduży przetwornik (raczej mała objętość rezonansowa skrzynki) o wysokiej efektywności może wiele poprawić.  Skrzynkę to ze sklejki/MDF trzeba byłoby zrobić pod wymiar.

Albo odpuścić oddzielne zasilenie tweeterów i zmostkować dwa wyjścia Mach'a pod suba (jak pamiętam to jest taka opcja)- wtedy już jest całkiem sporo mocy.

Edytowane przez mike_G31
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mike_G31 napisał(a):

Sam kondensator to też filtr z tym że pierwszorzędowy, powinien być to jakiś MKT lub inny foliowy a nie NPE.  A możesz podrzucić link do tego projektu?  Ktoś to ma pewnie doświadczalnie opracowane- ciekawe czy pomierzone czy nie ma "dziury" w pasmie.

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1900033&page=6

Edytowane przez mimoon
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

up7 już nie jest oferowany. up8 obsłuży 8 kanałów - czyli na przykład drzwi przód, suby, drzwi tył i podsufitkę z tyłu. Ma też RCA do zewn. wzmaka do dodatkowego SUBa. Jeżeli masz głośnik centralny i głośniki w tylnych drzwiach (nie wiem jak jest w hifi) to będziesz potrzebował up10 aby to obsłużyć, bo braknie Ci jednego kanału. 

Opublikowano

Nie nie mam głośników w tylnych drzwiach jedynie w podsufitce. Centralny głośnik mam. Czy na ori wzmacniaczu jest sens wymiana głośników np na dls? Będzie jakaś poprawa w dźwięku i czy nie będą za cicho grać?.

Opublikowano

W przypadku bazowego audio, sama wymiana głośników była dla mnie bardzo zauważalna, gdyż doszły tweetery, których nie było, jak i wymiana głośników basowych pod siedzeniami. W przypadku hifi - masz już tweetery i głośniki basowe też wydaje mi się, że są lepsze. Zatem sama wymiana nie będzie tak odczuwalna w tym przypadku. W moim aucie (bazowe audio), dopiero dodanie wzmacniacza całkowicie odmieniło audio.

Opublikowano
7 godzin temu, Enriquez napisał(a):

W przypadku bazowego audio, sama wymiana głośników była dla mnie bardzo zauważalna, gdyż doszły tweetery, których nie było, jak i wymiana głośników basowych pod siedzeniami. W przypadku hifi - masz już tweetery i głośniki basowe też wydaje mi się, że są lepsze. Zatem sama wymiana nie będzie tak odczuwalna w tym przypadku. W moim aucie (bazowe audio), dopiero dodanie wzmacniacza całkowicie odmieniło audio.

No tak ale zestaw głośników hi end na pewno poprawi brzmienie względem tych standardowych tweeterow. A jaki wzmacniacz dokładałes match 8up dsp?

Opublikowano
W dniu 9.01.2024 o 10:31, damian198861 napisał(a):

jest sens wymiana głośników np na dls

A jaki model planujesz włożyć? Obecny DLS to chyba już nie to samo co kiedyś..?  Myślę że głośniki hifi nie są takie złe (mam w LCI), problem to słaby wzmacniacz ( pod względem jakości dźwięku) - przynajmniej tak wynika z tematów co przeczytałem.

Opublikowano
W dniu 8.01.2024 o 11:40, damian198861 napisał(a):

Witam. Mam pytanie posiadam g31 koniec produkcji 2018 nagłośnienie hifi. Jakiego wzmacniacza potrzebuje match 7up czy 8up?

Jeżeli masz hifi 676 jeszcze nie na tzw. RAM wystarczy 7up i obsłuży wszystkie głośniki w aucie, posiada też jedno wyjście RCA .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w standardowym graniu wymieniłem głośniki +dołożyłem gwizdki do tego wygłuszenie drzwi. Głośniki to excursion . Niby nic specjalnego ale efekt dużo lepszy niż wcześniej. Efekt zadowala mnie w 100%. Jednak Ori granie to dziadostwo .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam system HIFI. Czy jest możliwość dołożenia w tylnych drzwiach głośników? Wiadomo zmiana boczków i czy da się pociągnąć kable aby podłączyć głośniki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja mam pytanie o subwoofery.

Jeśli aftermarketowe - mają w ogóle sens?

I jakie?

Focal?
ISUB (??)

Esxi czy jakoś takoś :E

Opublikowano
3 godziny temu, luk_byd napisał(a):

I jakie?

Focal?
ISUB (??)

Ja założyłem subwofery z alliexpres b&w bardzo dobrze grają plus zmieniłem seryjny wzmacniacz hi fi na match 8up. Polecam w 100% nawet na ori glosnikach dźwięk jest 100% lepszy bez porównania do oryginalu.

Opublikowano
W dniu 20.02.2024 o 08:34, luk_byd napisał(a):

I jakie?

Focal?
ISUB (??)

Podobno jeśli już wymieniać, to na earthquake sws 8xi, ale to w połączeniu z amp z dsp np Match. Jeszcze  AI-Sonic BMW-SW8 8″ albo od Stega.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak się zastanawiam , który system audio jest lepszy , B&W Diamond surround w nowej BMW X5 czy B&O Advanced w Audi A6?

Opublikowano

Cześć.

Mam BMW g30 z 2017r, niestety audio Basic. W okolicach 70% głośności słychać pierdzenie głośników  nawet gdy w equalizerze bass ma ujemną wartość. 
Dołożyłem w drzwi głośniki Eton b100w razem z głośnikami wysokotonowymi w ramce, licząc, że stare były uszkodzone.  Problem nadal nie ustępuje, pierdzenie nie pozwala nawet przez sekundę słuchać muzyki trochę głośniej. Czy to może być wina uszkodzonego wzmacniacza i czy jest w ogóle takowy w BASICOWYM audo