Skocz do zawartości

E39 523i B+G @ Nie odpala na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podjechałem dziś na stację DD zatankować paliwa i gazu. Wsiadam do samochodu a tam boom, auto nie odpala na benzynie. Odpaliłem je na gazie.

Jak przekręcę zapłon to wtryski słychać pod silnikiem, na szybkości próbowałem też posłuchać pompy i niby coś tam pstrknęło z tyłu.

Na gazie normalnie jedzie i przyspiesza, nie ma żadnych problemów. W marcu wymieniłem czujnik położenia wału.

I teraz nie wiem czy to wina pompy czy czego.

Opublikowano
Odpaliłeś na gazie ale później próbowałeś przełączyć na benzynę?
Opublikowano
  • Autor
Próbowałem ale właśnie sterownik nie chciał się przełączyć na benzynę. Dopiero jak zgasiłem samochód pod blokiem mogłem wyłączyć gaz.
Opublikowano
  • Autor

Ref.

To może być pompa czy coś innego? Bo nie wiem czy mam kupować w ciemno czy wydawać kasę i brać lawetę do mechanika.

Opublikowano
Po co laweta jak pali na gazie? Napięcie dochodzi do pompy? To musisz sprawdzić. Ile masz paliwa?
Opublikowano
  • Autor

No tak odpala, ale jak jest dosyć ciepło. Wczoraj odpaliłem bo płyn był rozgrzany do około 40st.

A dziś rano chciałem odpalić, to tak jakby na sekundę poszły dwa gary i kaplica.

Teraz mam poniżej 15 litrów, ogólnie jeździłem tak zawsze. Jutro rozbiorę tył i zobaczę tą pompę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wypnij kostkę z czujnika temp. na reduktorze i zepnij ją na krótko, sterownik przeczyta ok. 100 stopni i pozwoli awaryjnie uruchomić, gdyby się okazało że ta pompa już ma dość
Opublikowano

Zatankuj paliwo ok 10l i odpali

Jak masz chłodniej i odpalasz na gazie to powinieneś poczekać kilka min żeby płyn lekko się zagrzal chociaż do 30st bo pod obciążeniem reduktor zamarznie i będzie szarpać

Opublikowano
  • Autor
Ok, jutro zaleję i zobaczę. Bo już dziś w wolnej chwili wyjąłem tylną kanapę i dobierałem się do pompy :D
Opublikowano
I napięcie dochodzi? Pompa pracuje po przekreceniu zapłonu?
Opublikowano
  • Autor
Pompa wcale nie pracuje po daniu zapłonu, kompletna cisza. Dolalem 10 litrow paliwa i nic. Czyli czeka mnie wymiana pompy tylko teraz czy całą z osprzętem czy sam wkład?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź najpierw czy dochodzi napięcie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Napięcie dochodzi na zapłonie, dokładnie 10.6V
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pompa się odzywa na chwilę po zapłonie (jak kostka jest zapięta)?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sorry, nie zauważyłem że już sprawdzona :)

wystarczy sam wkład..

Opublikowano
Mozesz miec uszkodzona pompe przelewowa paliwa musisz powyzej 25 litrow, u mnie tak bylo.
Opublikowano
  • Autor

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTUzNjA4X3A=.png

Z tego to co wyczytałem jest jedna pompa w E39 z prawej strony a z lewej jest wskaźnik paliwa.

Edit. Zapomniałem dodać ważnej rzeczy. Ostatnim czasem miałem tak, że np odpalam samochód a wskazówka leży prawie na 0. Przyjadę jakiś dystans a wskazówka potrafi wskoczyć powyżej "żyda"

Opublikowano
Ten wskaźnik właśnie tak działa i jest tak w każdej E39 więc nie masz powodów do zmartwień
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak jeździsz na gazie, powinieneś unikać sytuacji w której ten "żyd" się zapala, pompa paliwa cały czas się kręci z niewielką ilością paliwa i b.szybko przyciera
Opublikowano
  • Autor
Uff myślałem, że to świadczy o kolejnym problemie. No to zamawiam jutro pompę i na dniach wymiana. Mam nadzieję, że się uda.
Opublikowano
I miej chociaż te 30l benzyny. Nic nie oszczędzasz mając 10l paliwa. Zalej pełny zbiornik i pewnie wystarczy na całą zimę