Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Czy może któryś z szanownych kolegów wytłumaczyć mi jak to jest z tymi światłami bixenon BMW F11 z 2013 r. ? Zauważyłem, że w ogóle nie świecą mi te środkowe soczewki jeśli tak je mogę nazwać...

Jak włączę długie światła to świecą mi te zewnętrzne soczewki, a na mijania tylko ringi. Czy to ma związek ze świeceniem ringów? Czy gdybym wyłączył ringi to wtedy zaświecą się te wewnętrzne soczewki ?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

pozdrawiam,

Opublikowano

Hmmm. Nie zauważyłem abym miał funkcję doświetlania zakrętów więc w moim przypadku prawdopodobnie też są atrapy.

Dzięki za info.

pozdrawiam,

Opublikowano

Dzienne to same ringi, mijania i długie to zewnętrzne soczewki + chyba ringi. Środkowe to zwykłe żarówki od doświetlania zakrętów.

Jeśli na mijania masz same ringi, to coś jest moim zdaniem nie tak.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najprościej sprawdzić po liście wyposażenia auta....

Bez doświetlania te środkowe lampy mają kolor czarny

Soczewka jest jedna tylko dla bixenon w obu wersjach z doświetlaniem lub bez.

Opublikowano

może trochę mało precyzyjnie się określiłem więc jest tak: na przełączniku w pozycji auto jak jest dobra pogoda to świecą tylko ringi ale jak jest pochmurno to są ringi + xenon zewnętrzny potem jak włączę długie to xenon zewnętrzny ale pełny bez przesłony czyli długie

zastanawia mnie tylko ten wewnętrzny, który być może u mnie jest jednak atrapą albo doświetleniem zakrętów

czy może mi to ktoś sprawdzić? mój VIN DY13020

dziękuję !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg. numeru VIN nie posiadasz doświetlania zakrętów.
Opublikowano

Objasnienie od PeTe z mojego tematu:

viewtopic.php?f=103&t=309307

W reflektorach ksenonowych światła mijania i drogowe realizowane są na tej samej lampie wyładowczej (zewnętrzna soczewka).

H7 są używane tylko do doświetlania zakrętów (wewnętrzna soczewka).

W reflektorach halogenowych są natomiast dwie oddzielne żarówki H7 do mijania i drogowych (mijania zewnętrzna soczewka, drogowe - wewnętrzna).

Opublikowano

A ringi - tak jak mi się wydawało - świecą się przy włączonych mijania, tylko słabiej niż przy dziennych.

Opublikowano
Nie wiem czy halogeny dadza Ci taki sam efekt co H7 podczas doswietlania. W lesie na prawde duzo to daje przy zakretach. Moze i halogeny beda sie wlaczac ale czy faktycznie bedziesz mial z tego korzysc daleko przed maska? Nie znam odpowiedzi.
Opublikowano
Ciekawe... A jeżeli ktoś ma Dynamic? W sensie Bixenony skrętne, wewnętrzna H7 też świeci?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe... A jeżeli ktoś ma Dynamic? W sensie Bixenony skrętne, wewnętrzna H7 też świeci?

Jak skręcasz kierownicę to zaświeca się wewnętrzna lampa lewa lub prawa w zależności w którą stronę skręcamy.

Opublikowano

Czyli oprócz skręconych xenonów powinna zapalić się H7? I na postoju też się zaświeci przy skręcie kierownicy?

Coś mi się nie wydaje..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na postoju też się zaświeca jeśli kierownica jest skręcona ale przełącznik świateł musi być przekręcony na auto.
Opublikowano

Przy skrętnych bixenonach doświetlanie H7 działa na postoju i przy małych prędkościach. Przy wyższych (nie wiem, jaki jest "próg", ale na pewno sporo niższy niż 50 km/h) działają tylko skrętne światła. Dla mnie te H7 to światła do parkowania na ciemnych parkingach :roll:

Jedno trzeba przyznać. Barwa H7 w zestawieniu ze świecącymi w tej samej lampie ringami i ksenonową soczewką wygląda okropnie.

Opublikowano

Wykorzystać w jakiś sposób do np. doświetlania zakrętów czy to jest atrapa i nic się z nią nie zrobi :(

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda fatygi.