Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam dość poważny problem

e60 2004r oryginalnie było CCC i TCU. Rok temu wyrzuciłem TCU, wpadł MULF2 wszystko bez problemów, zakodowane itd. Jakiś czas temu padło mi CCC, wysłałem je do naprawy i naprawa została wyceniona na 1000 zł więc zrezygnowałem i już facet mi nie odsyłał jednostki tylko sprzedałem mu ją za 250zł. Postanowiłem zrobić retrofit nbt. Wszystko podpiąłem, wyciągnąłem i zapętliłem most przy mulf2 (mulf2 poszedł w ludzi). Obecnie mam już wrzucone nbt, wszystko działa, zakodowane e-sysem itd, jedyny problem to brak dźwięku.

W związku z brakiem dźwięku podjęliśmy próbę aktualizacji oprogramowania logic7.

ICOM + MOST + prostownik

Ista oczywiście się buntuje, gdyż nie ma CCC i MULF'a2. Spróbowaliśmy przez Winfkp i poległo. Próbowaliśmy i z mostem i bez niego. Było parę prób za każdym razem wiesza się do maksymalnie 14% i błąd MOST/OPPS. Próbowaliśmy z 3 różnymi sp daten. Uaktualniliśmy gateway bez problemów przez winfkp (moduł SIG, czy SIM nie pamiętam).

Nie potrafimy amp postawić na nogi. Kolega od Icom'a rozkłada ręce walczył 5 godzin i niestety odpuścił. Prawdopodobnie mam uszkodzony MOST i przez to nie da się kodować. Nie mam znajomego z e60 na most i logic7, żeby do niego podpiąć mój amp.

Ma ktoś jakieś pomysły jak to ogarnąć? Ewentualnie ktoś z Krakowa pomoże mi z ogarnięciem tego? Używkę amp można kupić za 400 zł, jednak wolałbym naprawić swój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod nbt potrzebujesz wznacniacza z f serii jak się nie mylę.
Opublikowano
Pod nbt potrzebujesz wznacniacza z f serii jak się nie mylę.

koleś od emulatorów napisał tak:

Amp will need to have 2008 software to work with NBT, it may have this software already. No big deal to update if required.

więc trzeba tylko podnieść, ale jak ;/

zauważyłem jedną rzecz

jak bierze się Winfkp > comfort mode > enterZUSB i wbijam kod z inpy (6951670) to wyrzuca błąd 3000 o braku jakiegoś pliku xxkfconf.da2

więc Winfkp > comfort mode > chooseZUSB i wtedy AMP60 > i jak to się wybierze to program chce aktualizować wzmacniacz z sterownika 9181743 na 9181745, a przecież ja mam dużo mniejszy.

Opublikowano

Przerbiałem temat kilka razy.

Jeśli auto masz stare z 2004 to musisz podniesc soft do najnowszej wersji w amplitunerze i dzwięk będzie smigać. Żadnego wzmacniacza z serii F nie potrzebujesz.

i jak to się wybierze to program chce aktualizować wzmacniacz z sterownika 9181743 na 9181745

W czym problem, flashuj go i bedzie ok.

A zakodowales, ze dzwiek idzie po MOST? A nie internal?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Przerbiałem temat kilka razy.

Jeśli auto masz stare z 2004 to musisz podniesc soft do najnowszej wersji w amplitunerze i dzwięk będzie smigać. Żadnego wzmacniacza z serii F nie potrzebujesz.

i jak to się wybierze to program chce aktualizować wzmacniacz z sterownika 9181743 na 9181745

W czym problem, flashuj go i bedzie ok.

A zakodowales, ze dzwiek idzie po MOST? A nie internal?

jeżeli pytasz o zakodowanie nbt, to tak tam ustawiłem na MOST

amp nie flashuje się, gdyż mam coś z światłowodami, kiedyś w CCC też soft podnosili mi na innym aucie

wysłałem amp do znajomego, żeby na stole go sflashował i powinno być już ok :)

Opublikowano
Ale wiesz, ze jak masz wlozone NBT to nie uda CI sie zrobic flasha? Powinienes wlozyc CCC z powrotem i dopiero flashowac.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Ale wiesz, ze jak masz wlozone NBT to nie uda CI sie zrobic flasha? Powinienes wlozyc CCC z powrotem i dopiero flashowac.

koleś od emulatora mówił, że nbt robi normalnie za bramkę w tym przypadku, i robi, inaczej przecież nie łączyłbym się z amp przez inpe nawet prawda?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Kolego wheeljack rozwiązałeś już problem z tym wzmacniaczem? Ja też od wymiany z CCC na nbt mam problem z dźwiękiem w aucie mianowicie nie gra mi głośnik centralny i cała półka z tyłu niezależnie od kodowania NBT centralny i półka z tyłu tylko trzeszczą.Czy może to być uszkodzony wzmacniacz, bo jeśli chodzi o aktualizację to chyba w ogóle by nie grało gdyby nie była zrobiona..???
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie znajomy zajmujący się emulatorami nbt postawił mój Logic7 na nogi i podniósł soft i mi go odesłał. Wszystko działa od tego czasu jednak jest inny problem mianowicie pogłos przy rozmowach przez BT.

tutaj niestety trzeba wzmak z serii Fxx, ale już zakupiony czeka na montaż.