Skocz do zawartości

[E90] 318i problem z dynamiką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z silnikiem N46b20 . Kiepsko wkręca się na obroty przy mocnym wciśnięciu pedału gazu czy to na postoju czy w trakcie jazdy , wkręca się ale z przerywanym dźwiękiem do 2,5 tyś obr. dalej już gładko tak samo podczas jazdy przy mocnym naciśnięciu pedału gazu z wolnych obrotów długo myśli i często przerywa, powyżej 2,5 tyś przyspiesza gładko .Problem pojawia się w niskich obrotach silnika . Nie mam nikogo w okolicy z INPĄ ,błędy jakie wychwyciłem to :

P1129

P1100

P0012

Drugi bank wartości 0,0

Świece nowe .Na biegu jałowym silnik nie reaguje na odpięcie przepływomierza .

Inne problemy które mogą pomóc w diagnozie to: pali olej , cieknie z pompy vacuum .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Drugi błąd dotyczy przepływomierza, trzeci to nie przypadkiem p0112?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Spisany mam p0012
Opublikowano

Hey!

W tym silniku to zdaje się że nie ma przepływomierza a to co wygląda na przepływomierz to czujnik temp, zasysanego powietrza. W Inpie jak podejrzysz analogowe wartości to powinno cały czas pokazywać 0 (jeśli rzeczywiście to nie jest przepływomierz)

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
  • Autor
Wyjąłem ten przepływomierz dmuchnąłem kilka razy powietrzem . Nic to nie dało . Przepustnica czysta pomimo że kilka miesięcy temu była czyszczona . Dziwna rzecz check engine zapala się wtedy kiedy jest niski stan oleju . Po dolaniu i przejechaniu kilku kilku kilometrów check ginie. Sporadycznie zapali się w innych momentach i gaśnie.
Opublikowano
  • Autor
O ile to faktycznie jak zauważyłeś przepływomierz.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlatego wskazane jest podłączenie pod inpa lub ista :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Doszła kolejna rzecz na zimnym silniku auto chodzi jak ciągnik po dodaniu gazu przerywa Check Engine mruga . Wypadanie zapłonu na 2 i 4 cylindrze . Świece wymienione na nowe 2 miesiące temu . Podmienilem cewki na 2 i 4 cylindrze dalej to samo na zimnym . Po rozgrzaniu troszkę lepiej . Na inpie valvetronic ładnie pracuje.. sonda przed katalizatorem bank 2 stoi w miejscu wartość 0. Ale sonda raczej nie odpowiada za wypadanie zapłonu. Ciekawy czy rozrząd nie przeskoczył .....
Opublikowano

Odłącz elektrozawory vanosa i odpal, najlepiej na zimnym. Może jest problem z przestawianiem faz albo rozrządem jak sam napisałeś.

Jak masz INPE to popatrz jeszcze na ciśnienie powietrza w kolektorze dolotowym, może MAP sensor wariuje.

Znalazłem coś takiego w necie "P1129 = downstream O2 sensors are swapped bank to bank - so disconnect them both and reconnect on the opposite connector".

Jest jakaś szansa, że sondy są podłączone odwrotnie ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Odpiolem przewód od czujnika mimisrodowegoi zaczął pracować dobrze ....na inpi pokazuje wypadanie zapłonu na 2 i 4 cylindrze świece i cewki sprawne ,czasami słychać stukanie w środku samochodu id strony ściany grodziowej , podejrzenie krzywego walka ?
Opublikowano
  • Autor
Ktoś może miał podobny problem z wypadaniem zapłonu ? Po wypięciu przewodu od czujnika wałka mimośrodowego silnik pracuje dobrze
Opublikowano
  • Autor
Pytanie czy można jeździć wtedy z odpietym czujnikiem ?Póki co to nie wywala żadnego bledu chodzi równo troszkę mniej mocy
Opublikowano
  • Autor
Ok przez korek podważając śrubokrętem zauważyłem że łańcuch luźny jak guma od majtek być może rozrząd przeskoczył stąd wypadanie zapłonu + falowanie i szarpanie przy przyspieszaniu ?