Skocz do zawartości

[e39] - lewy tylny czujnik ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat zakładam jako czysto informacyjny, żeby nikt nie panikował, że po uszkodzeniu lewego tylnego czujnika ABS dziwne rzeczy mu się w aucie dzieją.

Jak wiadomo - albo i nie - z lewego tylnego czujnika ABS sygnał bierze także prędkościomierz. W związku z tym jeśli ten czujnik nie działa to powoduje on, że nie działają (lub działają dziwnie) następujące rzeczy w aucie:

1. prędkościomierz nie działa w ogóle

2. licznik przebiegu auta stoi w miejscu

3. przebieg auta dzienny, ten którego możemy wyzerować przyciskiem na zegarach - stoi w miejscu

4. ekonomizer nie działa w ogóle

5. wskazanie poziomu paliwa (które jest trochę powiązane ze stylem jazdy) potrafi falować wskazówką na tyle dużo, że w jednej chwili pokazuje w baku 15 litrów a za chwilę przesuwa się na 30 (w zależności jak mocno przyspieszamy)

6. DSC - oczywiście nie ma możliwości włączenia/wyłączenia tego systemu przyciskiem przy uchwycie na kubki

7. manetka wycieraczek szyby:

- praca wycieraczek w trybie interwału (manetka przesunięta o jeden stopień do góry) działa tylko w jednym ustawieniu i nie da rady jej zmienić tym dodatkowym pokrętłem w manetce

- nie działa tryb ciągły pracy wycieraczek kiedy manetkę przesuniemy do góry na druga pozycję (zamiast tego wycieraczki machają dalej w trybie przerywanym)

- nie działa najszybszy, ciągły tryb pracy wycieraczek (manetka na maxa przełączona do góry) - zamiast tego jest tryb ciągły ale ten ze standardową prędkością.

Dla mnie to właśnie inna praca wycieraczek była największym zaskoczeniem. Ja zamontowałem czujnik firmy Delphi (akurat taki mieli dostępny w sklepie od ręki) i początkowo myślałem, że będzie wtopa bo mimo założenia go kontrolki wcale nie zgasły. Okazało się jednak, że wystarczyło autem przejechać dosłownie z 50-60 m i wszystko zaczęło działać jak trzeba a kontrolki zgasły.

Co do uwalenia czujnika to wystarczy, że na łożysku piasty zrobi się luz na tyle duży, żeby bieżnia, z której czujnik odczytuje impulsy przytarła lekko ów czujnik. Na szczęście wymiana nie jest jakaś karkołomna - wystarczy zdjąć koło i dostęp jest w miarę dobry - odkręcenie jednej śrubki mocującej czujnik, podważenie go jakimś odpowiednim płaskim śrubokrętem i czujnik mamy na wierzchu.

Pzdr.

• 1 rok później...
Opublikowano
Odkopię trochę temat. Manolito ma rację. Wszystkie objawy, które opisał wynikają z uszkodzneia lewego, tylego czujnika. To samo było u mnie. Kupiłem zamiennik NTY. Żadnej reakcji, dalej to samo. Wyczytałem że z tańszych Delphi współpacują jak nalezy. Dziś zamontowałem Delphi, zegary ożyły, kontrolnki zgasły ale moje szczęście nie trwało długo. Pierwsze hamowanie i znow błąd ABS,ESC. Natomiast zegary działają jak należy. Ponowna diagnoza komputerowa i ciągle wysi błąd tylego, lewego czujnika. Nie wiem już czy inwestować w czujnik VDO czy co? Może ktoś poratuje, napiszę jeszcze że dodatkowo wywaliło błąd Long Term Scatter. Wcześniej go nie wbyło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewność daje niestety tylko ori/vdo, znam przypadki, że działa tani firmy abs, ale to też nie jest takie pewne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Mam nadzieje że przy rozwiercaniu starego czujnika nie uszkodziłeś bieżni magnetycznej.

Nawet lekko uszkodzona bieżnia powodować będzie w dalszym ciągu błąd.

Temat znam z autopsji mojej ex babci, gdzie sam przypadkowo ją delikatnie uszkodziłem oraz e39 kolegi gdzie czujnik wymieniał mu mechanik.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589