Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czyli jak kupię felgę 7,5x 16 przy ET 37 będzie okej czy lepiej szuka 7 cali ?

ET 37 to felga będzie bardziej wystawać 3 mm czy będzie schowana te 3mm ? :)

• 1 rok później...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Panowie prośba porady,do f21 z 2018 roku felgi 8x19 et 45 i opony 225/40/19 czy 235/35/19 na wszystkie koła takie same,czy te felgi siada bez problemu i które opony lepiej zamówić ?                                
dziekuje z góry za pomoc 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawidlowo felgi 7.5Jx19 ET:45 sa na przod, 8Jx19 ET:52 sa na tyl. Opony przod 225/35R19, tyl 245/30R19. Wiec wszystko sie nie zgadza u Ciebie.

Opublikowano

Co tam powinno być to wiem,poprostu mam nowe felgi o tych parametrach i chciałbym je wykorzystać,dlatego pytam czy to siądzie bo nie ma mnie fizycznie żeby przymierzyć samemu,a opony muszę kupic nowe a ze felgi maja ta sama szerokość chciałem kupic takie same opony tylko nie wiem które do tej konfiguracji będą lepsze.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ale to czemu nie kupiles prawidlowych opon, skoro i tak musiales kupic? Teraz bedzie Ci przeklamywal licznik pręskości. Wprawdzie tylko 3.5%, więc po prostu bedzie mniej zawyżał, bo normalnie zawyża około 7% o ile kojarzę. Za to będzie oszukiwał w naliczaniu przebiegu, ale na Twoją korzyść, więc pewnie Cię to nie martwi. 🙂 Generalnie jednak auto, zawieszenie itd jest skonstruowane pod odpowiedni obwód opony, więc lepiej trzymać się fabrycznych rozmiarów. U Ciebie obecnie różnica w wysokości koła jest ponad 2 cm.

Opublikowano
15 godzin temu, mmw napisał(a):

No ale to czemu nie kupiles prawidlowych opon, skoro i tak musiales kupic? Teraz bedzie Ci przeklamywal licznik pręskości. Wprawdzie tylko 3.5%, więc po prostu bedzie mniej zawyżał, bo normalnie zawyża około 7% o ile kojarzę. Za to będzie oszukiwał w naliczaniu przebiegu, ale na Twoją korzyść, więc pewnie Cię to nie martwi. 🙂 Generalnie jednak auto, zawieszenie itd jest skonstruowane pod odpowiedni obwód opony, więc lepiej trzymać się fabrycznych rozmiarów. U Ciebie obecnie różnica w wysokości koła jest ponad 2 cm.

Opony mieszane są do mieszanych felg,tył 245 byłby za szeroki do felgi 8 cali,felgi miałem wiec chciałem to jakoś pogodzic,zakładałem tez 235 35 19 i tez to ładnie pasuje jednak wolałem minimalnie wyższa opona bo to samochód do pracy dla żony,tak jak piszesz zawyża teraz o 4 km,w stosunku seryjnych 16 stek prowadzenie jest jak po szynach teraz,a komfort tez wiele nie stracił,wiem ze może nie to co zaleca producent ale wyszło dobrze myśle

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 13:35, profesorr1976 napisał(a):

[...] wiem ze może nie to co zaleca producent [...]

I w przypadku kolizji ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Warto mieć to na uwadze.

• Lubię to 1