Skocz do zawartości

Wymiana czujników PDC E61 - 535d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od tygodnia jestem w posiadaniu BMW 535d E61, niestety kupiłem je z uszkodzonymi czujnikami cofania. Sprzedający z potwierdzeniem z ASO, pokazał mi które czujniki są do wymiany.

Teraz pytanko..jak wymienić te czujniki " na skróty ". Wyczytałem na innym forum że do tego trzeba zdjąć zderzak, co mi się niestety nie uśmiecha ponieważ nie mam ani garażu ani nic a auto stoi na wspólnym podwórkowym parkingu..a wiadomo..jak robi się coś pierwszy raz to zajmuje więcej czasu, a nie chce zostawiać rozebranego auta na osiedlu :P

Sprawa druga... Jakie czujniki trzeba kupić ? Wcześniej miałem Peugeota i tam takie rzeczy kupowało się zgodne z nr. komputera czujników.

Przyznaję się że to moja pierwsza BMka i wolę zapytać osób które już to robiły albo wiedzą jak to zrobić.

Pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak pierwsze bmw to przydatna strona:

www.realoem.com

wpisujesz swój vin i odnajdziesz każdą część i jej numer, tak też polecam zrobić z czujnikiem. Ostrzegam przed tanimi zamiennikami, często nie działają jak trzeba.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Ooo dzięki ci kolego :D ! Lece po dowód i szukam ! :)
Opublikowano
Z przódu wyciągasz lampy i masz już do wszystkich dostęp a z tyłu trzeba dostać się od spodu więc kanał musisz mieć, nie trzeba ściągać zderzaków
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niech Cię nie przeraża ściągnięcie zderzaka, to bardzo prosta operacja, zajmuje 15 minut i zrobisz to nawet na parkingu biedronki.

Tu masz filmik gdzie są zatrzaski i wkręty:

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki za rady :) ! Faktycznie, nie ma dużo śrub i zatrzasków więc tragedii nie będzie, osobiście myślałem że jest 2 razy tyle. Czujniki zamówiłem więc jutro powinny już dojść. W chwili wolnego czasu zdejmę zderzak i ogarnę :) !

Dzięki raz jeszcze :)

Opublikowano
A jak z przednimi lampami ? Nie będzie wiekszego problemu ? Nie urwę czegoś po drodzę, jakiegoś ukrytego mocowania lub krótkich kabelków ? Muszę wymienić skrajny przedni czujnik od strony pasażera.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odkręcasz od góry lampy dwie śruby na torx (chyba 25), zdejmujesz osłonę żarówki świateł długich, pod nią będziesz miał śrubkę na klucz 8, długa nasadka i odkręcasz, tak samo w okolicach kierunkowskazu. Te dwie śrubki tylko luzujesz, nie odkręcaj całkowicie. Później już tylko manewrujesz lampą, żeby ją unieść i wtedy musisz z lampy wypiąć dwie kostki od strony błotnika. Jedną mniejszą normalnie naciskasz z boku i wyciągasz, a większą musisz tak jakby przesunąć do góry i wtedy sama wyjdzie. Dalej manewrujesz lampą, żeby ją wyjąć całkowicie i masz już czujnik na wierzchu.

Może zdjęcie pomoże:

db3c50e08dcf6f05med.jpg

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor

Po 9 doszły czujniki. Na szybkości ściągnąłem z kuzynem zderzak z tyłu. Troche było zabawy z zatrzaskami ale daliśmy sobie radę. Czas pracy: 40 min.

Wszystko złożone, po wrzuceniu "R" wszystko działa jak należy :)

Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi.

• 5 lat później...
Opublikowano
BMW e61. Problem pdc tył piszczy po wbiciu wstecznego. Wszystkie czujniki cykaly, ale podpiąłem inpe opcja: Body, pdc, status pdc i dalej pod F2 jest test czujników. Pokazało po teście że czujnik środkowy lewy źle wyczuwa odległość, stad te ciągłe piszczenie po wbiciu wstecznego . Wymieniłem ten czujnik na używkę i pomogło. Przed wymianą nie było żadnych błędów pdc na desce, tylko te piszczenie podczas cofania. Po wymianie nie trzeba kasować błędów. Dostęp do dwóch czujników z tyłu jest bezpośrednio spod zderzaka do lewego i lewego srodkowego, do pozostałych dwóch trzeba odkrecic plastikową obudowę kompresora. Jak ktoś ma trochę pojęcia i nieprzerwza go położyć się pod samochodem można to zrobić na parkingu. Nie trzeba odkręcać zderzaka.