Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam BMW 325ix od 2 lat, a od kilku miesięcy następujący problem:

- przy zapalaniu silnik wpada w wibracje, nierówno chodzi, po lekkim rozruchu działa znowu równomiernie. Była mierzona kompresja na cylindrach, podobno na 5 jest słabiej.

Diagnoza mechanika to głowica lub nadpalone gniazda zaworowe, jak wiadomo to koszty, więc pytam czy ktoś miał podobne przygody.

- inny problem to wieczne wypadanie zapłonów, co chwila pada jakaś cewka. Czy to normalne w tym modelu?

Dodam, że w aucie jest LPG, QBOX Staga, przejechałem na tym ok. 40kkm.

Aktualny stan to 217kkm, realny :), bo auto przywiozłem sam, dla siebie, z austrii, od prywatnego właściciela.

Proszę o opinie, bo powoli mam BMW dość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wielu amatorow oszczednosci montuje instalacje gazowa dzieki ktorej robia sie kosztowne naprawy.Czas dla tego paliwa skonczyl sie w 2004 roku.

Co do ciezkiego rozruchu to zbadaj cisnienie paliwa na listwie-gdy jedziesz na gazie pompa pracuje na max i pada dosc szybko.Zamontuj sobie do niej jakis wylacznik.

Faluja Ci obroty na gazie?

Jesli chodzi o padajace cewki to pytanko-masz swiece do gazu czy z katalogu?

o ile jest slabsza ta komprecha?-gaz lubi wypalic gniazdo zaworu ale i inne kosztowne elementy tez wytrzymuja znacznie mniej niz powinny ale o tym nie poinformuje Cie zaden montazysta gazu.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Okazało się, że jak zwykle zawinił warsztat. Zapewniali mnie, że wymienili wszystkie świece, więc postanowiłem to sprawdzić. Jedna świeca nie dała się odkręcić i to dało mi do myślenia. Zawiozłem auto do innego warsztatu i tam udało się wymienić tą świeczke. Problem zniknął.