Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich forumowiczów, gdyż jestem tu nowy :) od niedawna posiadam bmw e87 116i z 2004r i mam do Was kilka pytań odnośnie tego modelu :)

W instrukcji, którą odnalazłem gdzieś w internecie wyczytałem, że bardzo łatwo można ustawić światła do jazdy dziennej, czas oświetlenia auta po jego zamknięciu itp itd... Jednakże w moim aucie nie ma takich opcji i zastanawiam się czym jest to spowodowane. Czy te opcje weszły po liftingu dopiero? Jeśli tak to czy jest opcja "aktualizacji systemu" tak, ażeby te opcje się pojawiły.

Kolejne pytanie dotyczy radia, a w zasadzie samego bluetooth. Czy tutaj sprawa ma się podobnie jak z wcześniejszym pytaniem? Czy bluetooth jest jedynie w modelach poliftingowych? Dodam, że w aucie mam radio professional z wejściem aux czy jak to tam się zwało ;p

Ostatnie pytanie to już kwestia mechaniczna. Przy większych prędkościach świeci mi się w aucie kontrola trakcji, auto szarpie i zwalnia. Objawem jest też "nie płynnie chodzący" prędkosciomierz. Diagnoza mechanika - lewy tylny czujnik abs lub pierścień abs, a jak to nie pomoże to pompa abs do wymiany (według niego częsty problem w tym modelu). No i tu pojawia się pytanie do Was - zakupiłem już ten czujniczek i szykuję się do wymiany, dużo z tym zachodu? Da się jakoś w miarę wyczyścić net pierścień ABS po wyjęciu czujnika?

To by było na tyle na początek. Wybaczcie, że tak wszystko na raz ale nie chciałem zakładać kilku wątków. Dodam, że szukałem informacji na forum i albo nic nie było, albo słabo szukam ;p pozdrawiam!

Opublikowano

Widzę, szału nie ma z odpowiedziami ;D

Na przyszłość dla każdego kto będzie miał problem z tym czujnikiem to diagnoza mechanika okazała się trafna. Czujnik wymieniony bez problemu, łatwy dostęp. 10min roboty i auto śmiga elegancko :)

Mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości z dalszych pytań ;p

Opublikowano
Co do bluetooth sprawdz czy masz puszke metalowa z tylu w bagazniku po podniesieniu wykladziny. Co do swiatel dziennych chcesz je miec w ringach rozumiem? To juz zalezy jaki masz modul frm, podjedz na kodowanie wszystkiego sie dowiesz, zostaje ci tez opcja dziennych na dlugich jakies 20-30% mocy. Co do swiatel ktore oswietlaja ci droge do domu, to wcisnije manetke od bc w strone silnika oczywiscie jak juz wychodzisz z auta, w zaleznosci jak w menu ustawisz czas swiecenia jest chyba od 30s do 90s.
Opublikowano
szy.dab podaj VIN albo sam sprawdź w jakimś dekoderze (np. Bimmer.Work) i zobacz czy masz moduł bluetooth ...

Galeria: E91 320D LCI M-Pakiet 2009r.

2010-2016 E46 Touring 320D 136km 2000r.

2016-2017 E91 318i LCI 143km 2008r.

2017 E91 320d LCI 206km|393Nm 2009r.

kod zniżkowyna 5€ do Carly: XAZHF8

http://yanosik24.pl/widget/64583.png

Opublikowano (edytowane)

WBAUF11070PT46748 VIN auta. W tym dekoderze co podałeś widnieje jakaś opcja bluetooth.

Co do świateł to o to chodzi, ze ja nie mam tych opcji w menu jak wciskam BC. Robiłem wszystko według instrukcji i nadal nic takiego się nie pokazuje.

Nie mam ringów i z tego co wiem to są one w autach po liftingu? Chciałbym po prostu aby światła automatycznie załączały się po odpaleniu samochodu. Na przełączniku jest pozycja auto ale zapalają się wtedy dopiero o zmierzchu.

Zajrzałem pod wykładzinę i mam tam jakąś metalową puszeczkę

Edytowane przez szy.dab
Opublikowano
WBAUF11070PT46748 VIN auta. W tym dekoderze co podałeś widnieje jakaś opcja bluetooth.

Co do świateł to o to chodzi, ze ja nie mam tych opcji w menu jak wciskam BC. Robiłem wszystko według instrukcji i nadal nic takiego się nie pokazuje.

Nie mam ringów i z tego co wiem to są one w autach po liftingu? Chciałbym po prostu aby światła automatycznie załączały się po odpaleniu samochodu. Na przełączniku jest pozycja auto ale zapalają się wtedy dopiero o zmierzchu.

Ringi tez sa w przedliftach, jezeli chcesz zeby ci sie swiatla palily non stop cofnij z pozycji auto na pozycje swiatel mijania i beda sie ciagle zapalaly po wlaczeniu zaplonu, a to ze ci sie zapalaja w zmierzch to normalne tak ma byc, kiedys nie bylo obowiazku jazdy non stop na swiatlach.

Opublikowano

Sprawa z bluetooth rozwiązana. Podłączyłem telefon. Miałem problemy przez uszkodzony wyświetlacz radia. Można odtwarzać muzykę przez bluetooth?

Niestety nadal nie mogę wejść w zaawansowane ustawienia. Wyświetlają mi się tylko godzina, data, mogę zmieniać km na mile ale nic poza tym...

Opublikowano

Niestety nie ma w tych bluetoothach A2DP, które umożliwia słuchanie muzyki z telefonu poprzez BT.

Ja u siebie rozwiązałem to za pomocą Carly Bluetooth Multimedia. jest to w miarę proste rozwiązanie w montażu, ale musi być w aucie opcja AUX (rozmowy tel nadal idą przez oryginalny BT, a tylko audio/muzyka przez ten moduł). Można znaleźć również wersję niebrandowaną przez Carly - SkyInternational, ewentualnie też jakieś dongle bluetoothowe podłączane przez AUX jackiem, ale nie wiem jak to działa.

Galeria: E91 320D LCI M-Pakiet 2009r.

2010-2016 E46 Touring 320D 136km 2000r.

2016-2017 E91 318i LCI 143km 2008r.

2017 E91 320d LCI 206km|393Nm 2009r.

kod zniżkowyna 5€ do Carly: XAZHF8

http://yanosik24.pl/widget/64583.png

Opublikowano
Sprawa z bluetooth rozwiązana. Podłączyłem telefon. Miałem problemy przez uszkodzony wyświetlacz radia. Można odtwarzać muzykę przez bluetooth?

Niestety nadal nie mogę wejść w zaawansowane ustawienia. Wyświetlają mi się tylko godzina, data, mogę zmieniać km na mile ale nic poza tym...

robisz to na wlaczonym zaplonie? Tzn wcisnij start bez sprzegla, powinny ci sie pojawic ikonki takie z linijka itd.. na yt tego pelno jak to zrobic
Opublikowano
Tak, robię to na włączonym zapłonie. Uwierz mi, zanim zapytałem oglądałem filmy i u mnie po prostu tego nie ma...
Opublikowano
Niestety nie ma w tych bluetoothach A2DP, które umożliwia słuchanie muzyki z telefonu poprzez BT.

Ja u siebie rozwiązałem to za pomocą Carly Bluetooth Multimedia. jest to w miarę proste rozwiązanie w montażu, ale musi być w aucie opcja AUX (rozmowy tel nadal idą przez oryginalny BT, a tylko audio/muzyka przez ten moduł). Można znaleźć również wersję niebrandowaną przez Carly - SkyInternational, ewentualnie też jakieś dongle bluetoothowe podłączane przez AUX jackiem, ale nie wiem jak to działa.

Jak tak to wolę normalnie podłączać telefonik pod aux ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz stary rocznik i jeszcze nie masz tych opcji w komputerze. Dopiero od 2006 roku modelowego wszedł ten komputer z większą ilością ustawień. Światła dzienne trzeba Ci zakodować po prostu, żeby działały na przygaszonych długich.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.