Skocz do zawartości

E87 118D cykanie rozrusznika (nie kręci)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Od soboty mam problem z moja jedynką. Konkretnie wyglada to tak ze wracajac w sobote z strasy zjechałem na tankowanie. Po zalaniu auta proboje odpalic jednak z okolic rozrusznika dochodzi tylko dwukrotny dzwiek stuknicia. Pierwsze co pomysłalem ze szczotki sie skoczyły. Odpalilismy auto z popychu i wszystko gra. Jade dalej. Po okolo 150 km pojawiły mi sie 3 kontrolki (ABS, DSC, i chyba klocki) Wszystkie na zołto lecz po chwili ta od klockow zmiemnila sie na czerwony. Jechalem tak jeszcze ze dwa kilometry do parkingu i w tym czasie pojawiały sie rozne inne kontrolki jak i rownierz opadla wskazowka predkosci a od obrotow sie zawiesila. Po zjechaniu i na parking i zgaszeniu auta zauwazylem ze akumulator padl gdyz kontrolki jak i radio ledwo co swiecily a gdy chsialem wlaczyc swiatla go to home zaswiecily sietylko ringi. Reszte trasy auto pokonalo na lawecie a stukanie w rozruszniku pozostalo do dzis.

Do dnia dzisiejszego sprawdzone zostaly nastepujace rzeczy.

-akumulator (zamieniony, zmian brak)

-rozrusznik (wymontowany dziala, zamontowany nie)

-napiecie na rozruszniku spada do 3v przy probie odpalania i nic sie nie dzieje wiecej)

Prosze o jakiekolwiek porady badz pomysly.

Opublikowano

Sprawdź wszystkie połączenia główne plusowe, masowe.

Podłącz kompa, zapewne coś zarejestrował.

Opublikowano
  • Autor

A do sprawdzenia kompem auto musi byc odpalone czy jak?

A i dodam ze do rozrusznika od akumulatora prad dochodzic normalny a tylko przy probie odpalania spada do 3v

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To teraz zmierz napiecie ladowania bezposrednio na alternatorze a nastepnie na aku
Opublikowano

Tak jak pisałem. Sprawdź kable bo te 3v, myślę że wynika z spadku napięcia przez wygrzane bądź luźne połączenia.

Do podłączenia kompa nie trzeba odpalać silnika, wystarczy włączyć zapłon.

Opublikowano
  • Autor
To teraz zmierz napiecie ladowania bezposrednio na alternatorze a nastepnie na aku

No ale wkladalem dwa rozne akumulatory i nic sie nie zmienilo wiec co moze miec alternator do tego skoro auto wogole nie pali. Poki co auto stoi u mechanika i dopiero wieczorem bede mial mozliwosc podejrzenia rozwoju spraw.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przeczysc kleme minus nastepnie polaczenie aku z karoseria i karoserii z silnikiem i sprawdz czy kable w klemie plus i minus nie sa luzno osadzone
Opublikowano
  • Autor
Tak jak pisałem. Sprawdź kable bo te 3v, myślę że wynika z spadku napięcia przez wygrzane bądź luźne połączenia.

Do podłączenia kompa nie trzeba odpalać silnika, wystarczy włączyć zapłon.

Ok. Dzisiaj wieczorem postaram sieogarnac temat z kompem i dam znac co i jak.

Opublikowano
  • Autor
Przeczysc kleme minus nastepnie polaczenie aku z karoseria i karoserii z silnikiem i sprawdz czy kable w klemie plus i minus nie sa luzno osadzone

A powiedz mi jesszcze jeden temnat. Czy plusowy kabel z aku to rozrudsznika idzie bezposrednio czy ma po drodze jakies laczenia i tak samo jak jest z minusowym?

Opublikowano

Raczej na kompie wyjdzie sporo błędów związanych z niskim napięciem.

Dzwoń do mecha niech sprawdza połączenia kabli.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

miedzy rozrusznikiem a alternatorem jest gruby kabel i tam moze byc slaby styk i dzieki temu brak ladowania.

Objawy pasuja do uszkodzonego automatu ale brak masy da ten sam efekt

Opublikowano
  • Autor
miedzy rozrusznikiem a alternatorem jest gruby kabel i tam moze byc slaby styk i dzieki temu brak ladowania.

Objawy pasuja do uszkodzonego automatu ale brak masy da ten sam efekt

Automat sprawny. Działa na wyciagniety rozruszniku podlaczony bezposrednio do aku. A dam mu zaraz znac zeby pozprawdza te polaczenia

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

od aku do rozrusznika jest bezposredni kabel.

Minus jest od aku na karoserie i od karoserii na silnik za posrednictwem plecionki

Opublikowano
  • Autor

A więc jeden problem rozwiazany. Rozrusznik kreci jak zwariowany. Upalony byla kabel ktory przechodzi od akumulatora po bagaznik i dalej idzie do przodu auta. Jutro dam foto.

A teraz nowy problem. Auto kreci a nie pali a po wyciagnieciu kluczyka wyskakuje blad poduszki. Jakies pomysly?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A punkty minusowe przeczyszczone?

Rozrusznik moze sciagac mase z calego auta i wszystkich obwodow.

Upalenie kabla to moze byc tylko skutek a przy tym kablu to mozesz mowic ze miales szczecie ze sie autko nie spalilo...

Spruboj odpalic na samostart oraz na popych

Sprawdz czy klapa gaszaca sie otwiera

Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj pojechało do elektromechanika ktory przejrzy wszystko od podstaw. Czekam na telefon.
Opublikowano
  • Autor
Dzwonil elektro mechanik. Podobno po urwaniu tego kabla komputer sie zsbezpieczyl przed uruchomieniem i trzeba wgrac nowe ori oprogramowanie. Czekam na efekt.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pierwsze slysze o takim czyms. Czy ten twoj elektromechanik czasem nie znalazł frajera, który zapłaci 500 zł za wymiane kabla masowego? Max co mogło ci się stać, to mógł się błąd zapisać w sterowniku i to tyle. Reszta to dymanko ciebie na kase, według mnie.
Opublikowano
  • Autor
Usterke z kablem znalazlem z kolega a elektromechanik to wujo zony wiec chyba mnie nie wydmucha na kase