Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dwie mozliwosci kupna takiej bmki ? teraz pytanie nie jestem jeszcze posiadaczem i chcialbym sie dowiedziec od was wszystkiego co sądzicie na temat tych silnikow ktory wybrac i dlaczego jakie argumenty przemawiaja za jednym i za drugim jazda umiarkowana bez szarzy :D i jakie sa ruznice spalania miedzy tymi silnikami

pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam 316 silniczek M43 juz rozrzad na lancuszku...powiem tak, spalanie w miescie mam gdzies tak 10 litrow (standard), w trasie sam bylem zasoczony, spalil mi 5,7 litra na setke...hyhyh a predkosci kolo 120 km\h...ale szczerze Ci powiem, ze troszke zaluje, ze kupilem 1.6. Troszke mi juz brakuje mocy :twisted2: :twisted: :twisted2: :twisted: ...ale to juz zalezy jak masz zamiar jezdzic, co i jak :D...pozdrawiam i witamy (o ile mozna juz powiedziec) kolejnego posiadacza BMW :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Cześć

Podpisuję się pod kolegą wyżej.....z dwojga bierz od razu 1,8i zakładając że modele są te same- np. E36........1,6 ma 100KM a 1,8 już 115KM a 1,8is 140KM.....to jak możliwość to od razu is'a bierz :lol: ...... :wink: mój silniczek jest OK ale faktycznie mocy troszkę mało..

pzdr

Opublikowano

Ja osobiscie polecam 318is z wielu powodów.

Najwazniejszymi powodami jest to ze silnik M42 jest lepszy od starszego M40 i nowszego M43 chodzi o waryjnosc, w dodatku jest na łancuszku co w przypadku M40 nie wchodzi w gre, a w przypadku M43 o ile sie nie myle nie koniecznie, wiec jak kupisz na pasku, to masz odrazu dodatkowe koszty bo wiadomo lepiej wymienic i miec pewnosc niz ma strzelić i tak co jakis czas. Druga sprawa zasadnicza to moc (140KM), a ta sama pojemnosc w przypadku zwykłego 1,8 albo niewiele wieksza jak w przypadku 1,6. Ta róznice czuje sie bardzo miedzy pozostałymi dwoma konkurentami.

Spalanie relatywnie niskie w porówaniu do mocy z tego co pamietam róznica jest niewielka a ile frajdy.

Według mnie jezeli BMW E36 to zaczynając od 318is w góre :). Ale to mówi zwolennik jazdy która daje drenaline. Osobiscie mam 323i wczesniej miałem 318is a jeszcze wczesniej 525i i niżej niz 320i nie zejde. Powiem ci ze juz 320i ma swietne kopyto, ale to po za konkurencją bo o nią nie pytałes

Opublikowano
jesli o mnie chodzi to wzialbym na twoim miejscu 1.8i 113 kucy, jest to naprawde dobre rozwiazanie miedzy spalaniem a osiągami. nie jest to co prawda rakieta ale na nasze polskie drogi wystarczy, mam taka z gazem i pali mi 10 do 11litrow gazu na 100km a jezdze raczej po miescie
Opublikowano

ja takze polecam Ci 1.8 jak kazdy tu mówi spalanie prawie takie same, opłaty w OC niewielkie a mocy jednak wiecej. ja mam M40 i nie narzekam oleju nie bierze pali 10 l gazu w trasie pali 8. Wiecej mi nie trzeba. Pasek zmieniłem bede miał 3 lata spokoju. 1.6 to kapke za mało jak na mase auta.

Udanego zakupu i polecam czarny kolor wg mnie najlepiej sie przezntuje, moze jeszcze taki grafitowy, ale oczywiscie to kwestia gustu.

Opublikowano
Brałbym 318 jesli mialbym wybierac :lol: otoż sam takim czyms sie poruszam (M43) i odpukac... nie mialem z nim zadnych problemow a i rozrządu zmieniac nie trzeba :mrgreen: