Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy o oleju jest kilka wątków ale niestety nie znalazłem odpowiedzi jaki olej jest zalecany do nowych silników diesla o kodzie B47.

Instrukcja obsługi podaje normę LL04 lub coś dla mnie nowego LongLife 12 FE

Niestety jest to podane ogólnie i napisane tylko ze ten drugi zalecany jest do niektórych silników bez konkretnego określenia.

Macie może jakieś doświadczenie z tym silnikiem i wyborem oleju, ewentualnie jakieś oleje z ta norma 12FE (a Google znalazłem tylko firmowany logo BMW olej)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W cenie do 300zł polecam Millers EE Longlife 5w30 C3 LL04

W cenie do 250zł polecam ENEOS Premium Ultra 5w30 C3 Ll04

W cenie do 200zł polecam Shell Helix Ultra AM-L 5w30 ll04

W cenie do 150zł polecam Shell Helix Ultra ECT 5w30 ll04

Lub za 450zł jedziesz do BMW AUTO FUS i wymoieniasz olej z filtrem i usluga na oleju fabrycznym BMW (który produkuje shell)

Opublikowano
silnik tez ciszej pracuje jak na 50 litrów paliwa wlejesz 50ml oleju 2T Liqui Moly tylko akurat w BMW bym bał się tego zastosować ze względu na wtryskiwacze
  • 1 rok później...
Opublikowano

Troszkę odkopuję ale właśnie zakupiłem taką sztukę F10 z 32 kkm przebiegu (wiem, ze tutaj F20, ale nie chce nowego topicu tworzyć skoro chodzi o to samo).

Mianowicie,

jeżeli auto działa głównie na krótkich dojazdach (raz na dwa tygodnie trasa) to czy taki Shell Helix Ultra AM-L 5w30 ll04 styknie? Plus ile go kupić? 5L bedzie ok?

Dzięki wielkie!!!!!!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Shell Helix Ultra AM-L 5w30 ll04 tak to dobry olej do tego silnika, 5l.