Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Panowie mam taki problem. Chodzi mi o identyfikację roku silnika. Posiadam dwa 528i i jeden wyszedł tak z fabryki, niestety nr2 miał swap. Oba silniki różnią się na pierwszy rzut oka ten starszybko ma kolektor dolotowy taki zaokrąglony ,drugi ma bardziej kwadratowy. W tej po swapie niby siedzi od z3. I teraz mam ból dupy, gdyż chce parę rzeczy wymienić tylko nie bardzo wiem do jakiego silnika mam kupować. Da się to jakoś obadać ? Z tego co mi powiedziano to np. w e39 do roku chyba 98 szły inne swiece i pewnie nie tylko to. Chodzi mi o rok czy da się to sprawdzić?
Opublikowano
zaokraglony kolektor to pojedynczy vanos 528i przedlift 1996-1998 a kwadratowy kolektor to podwojny vanos 528i przejsciowka 1998-2000.Pozniej oba silniki zastapiono 530i podwojny vanos polift 2001-2003.
Opublikowano

Od końca czy połowy 98r jest m52 tu później kolejny lift miał silniki M54. Dwa silniki maja 2 vanos. Okrągły kolektor ma silnik m52b.

Zdemontuj jakąś część i sprawdź z jakiego jest roku praktycznie każda część ma wybitą datę produkcji

Opublikowano
Może I tak . Ale chyba m54 to była jednostka 3 l. Myślałem że jest jakiś nr na glowicy czy bloku,który to można rozszyfrowac. Dobra a pytanie żeby nie zakładać wątku następnego. Asc jak to wyłączyć na stałe? Coś da się odpiac?
Opublikowano
Odpinasz linkę od ASC lub odłącz wtyczkę i po sprawie :lol: szarżować Się zachciało,że takie kombinacje :nienie:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Może I tak . Ale chyba m54 to była jednostka 3 l. Myślałem że jest jakiś nr na glowicy czy bloku,który to można rozszyfrowac. Dobra a pytanie żeby nie zakładać wątku następnego. Asc jak to wyłączyć na stałe? Coś da się odpiac?

Przecież M54 miało silnik 2.2, 2.5 i 3l a nie tylko 530i.. Czyli ile było m52 to tyle samo M54