Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Mam w swoim E30 9-przyciskowy obc ale jedyny z niego pożytek to zegarek.Nie działa ani spalanie ani ilość km jaką można jeszcze przejechac na paliwie itd.Po zresetowaniu go wszystko się zeruje a nazajutrz znów wyskakuje tajemnicze 39,5 l/100 km i 60 km do przejechania.Nie wiem czy mam walnięty sam komputer czy może coś z kablami?!Jeśli ktoś miał podobny przypadek to piszcie.Z gory dzieki,pozdrawiam!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hey kolego

czy poradziles sobie z problemem ze komp pokazuje spalanie 39,5 ???

ja mam ten sam problem,jezeli wiesz jak go rozwiazac prosze o pomoc

pozdro

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Jeździcie na gazie czy na benzynie?

Jak wcześniej miałem auto na gaz to też mi jakieś bzdury na OBC wychodziły przy spalaniu, ale podejrzewam, że to nie ten problem.

W e-23 OBC podłączany jest pod liczniki, jeśli w e-30 jest tak samo to sprawdźcie czy dobrze jest wpięta kostka do liczników (mogła gdzieś wyskoczyć przy wyciąganiu zegarów do zmiany na białe albo podkręcaniu :twisted: ).

Jeśli wszystkie kostki są dobrze powciskane to może być uszkodzony komputer do OBC (w e23 pod deską między dzwiami, a kierownicą).

Nie wiem czy coś pomogłem, ale jak nikt z e-30 się nie odzywa to może moje uwagi na coś się przydadzą...

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
Nie mam gazu, ten obc podlaczalem w miejscu zegarka z termometrem, obc pokazuje spalanie lecz zawyzone o ok. 1,6 raza, predkosc, dystans, zawartosc baku pokazuje dobrze, ale jest pewno "ale" - moj licznik pokazuje za wysokie obroty, bo jest on prawdopodobnie od czterocylindrowki, byc moze ten licznik jest winowajca blednego pokazywanie spalania na obc?

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano
Może być, że to przez licznik bo OBC pobiera dane właśnie z liczników.
http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
juz zrobilem, licznik nie ma nic do tego, obc trzeba bylo przeprogramowac bo bylo od 4-cylindrowki, a zegary swoja droga, pozdr.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano

witam

Czy taki maly komputerek mozna zainstalowac przy M 40Z tylu zegarow jestjedno wolne gniazdo ?Fabrycznie przy tych motorach nie bylo nic?

pozdrawiam