Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od niedawna stałem się posiadaczem e46 320d z 1998r i mam pewien problem, auto podczas energicznego przyspieszania ma chwilowa zawieszkę a potem przyspiesza normalnie. Dzieje się tak zazwyczaj przy 2400 obrotów,

sprawdzałem podobne tematy na forum i wychodzi na to ze być może mogą to być problemy z przepływomierzem, jednak jak to sprawdzić?

Od czego Wy byście zaczęli z diagnostyka takiego problemu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od podłączenia pod komputer z inpa i sprawdzenia parametrów podczas jazdy. Może być przepływomierz, przetwornik ciśnienia turbiny, egr i jego przetwornik, wężyki podciśnienia..możliwości jest sporo, komputer nakieruje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wczoraj wymieniałem kompleksowo wszystkie filtry i olej, i zauważyłem że wężyk podciśnieniowy wychodzący z EGR były skruszały - wymieniłem i jest 100x lepiej, tzn nie ma już dziury w turbo

Ale jeszcze mam jedna dziwna sprawę dopóki się turbo nie załączy auto jest mułowate, szczególnie na 4 biegu - ja rozumiem ze to diesel ale bez przesady

Podejrzewam przepływomierz, gdzieś tutaj na forum wyczytałem ze aby zrobić taki wstępny test przepływomierza (czy jest dobry) bez komputera trzeba na 4 biegu jadąc 60km/h dać pedał gazu na full i zobaczyć czy ekonomizer pokaże maksa - w moim przypadku został na 18l, ale to i tak pewnie inpa wyjaśni

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo prawdopodobne, że to właśnie on, warto potwierdzić przez podpięcie pod komputer przed kupnem, bo kosztuje parę groszy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaka masz końcówkę nr? 468? Czy warto? Jak będzie dobra to warto, ale to spora niewiadoma. Ja zmieniłem 468 na 527 i nie robiłem adaptacji, z tym, że stara była ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A znajde nr przepływki w INPA?

Do tego znajde tam nr wersji oprogramowania komputera? Czy to w DISie musze sprawdzic?

Mam jeszcze pytanie, masz może tabele TIS z wersjami oprogramowania komputera? Nie mogę jej znaleźć a mam auto z 1998r i pewnie soft jest tam stary, dlatego pewnie zrobie tak:

Uaktualnie soft komputera do najnowszego I zobaczymy co będzie, jak okaże się ze przepływomierz jest starej wersji to go kupie i wtedy nie będę musiał go przeprogramować

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem czemu, ale myślałem, że masz m47n, czyli 150km..masz na 99% do zaktualizowania soft. Problem jak u kolegi:

viewtopic.php?f=69&t=315235&start=165

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie kojarzę tego w inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Maniek, a jesli chodzi o instalacje disa to pobrałem z chomika trandolfa i zastanawiam sie co z robic z vmkami disa bo jest part.1 i part.2 ? Połączyć je i nadpisać jeśli będą takie same pliki?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie pomogę Ci, bo jakiś czas temu chciałem go ruszyć, ale po kilku godzinach odpuściłem..miałem próbować na innym kompie z innym windowsem, ale nie ruszyłem jeszcze z tematem. Czytaj w dziale diagnostyka komputerowa, jest tam sporo informacji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

sprawdz sobie wtryski kolego a w szczegulnosci ten sterujacy pierwszy od szyby u mnie 3 z 4 laly po wymianie na drugie sprawne problem z dziura sie skonczyl sterujacy mialem spalony sprawdzisz multimetrem powinno miec cos kolo 0,1 Ωalbo jakos tak juz nie pamietam cos kolo 100 bynajmniej koszt uzywki mnie kosztowal 250zl za sterujacy i po 50 zl za zwykle mam dobrego goscia ktory handluje czesciami tylko do bmw jeszcze mnie nie zawiodl gdzies z pod wroclawia kurier przyjezdza na drugi dzien od zamowienia czesci . a co do sprawdzenia wtryskow to wykrecasz i zawozisz na pompke do jakiegos zakladu ktory sie tym zajmuje

Co do sterujacego to jak masz uszkodzony to powinien ci wyskoczyc na inpie czujnik wzniosu iglicy pozdrawiam

Opublikowano
Maniek, a jesli chodzi o instalacje disa to pobrałem z chomika trandolfa i zastanawiam sie co z robic z vmkami disa bo jest part.1 i part.2 ? Połączyć je i nadpisać jeśli będą takie same pliki?

Sprobuj wypakowac winrarem a jak nie pojdzie to daemon tolls i zainstaluj jako wirtualny

Opublikowano

Problem z przeplywomierzem miałem to samo zanik mocy + dziury podczas przyspieszania wymieniałes ostatnio może przepływke ? stara przepływka pewnie miała koncówke 314 zakładną fabrycznie którą bosch wypordukował jako wadliwą dlatego jeśli chcesz nową przepływke musisz mieć taki numer 0 928 400 527 orgniał z bosch nie zadne pieburgi itd ino orgniał do tego trzeba zmiane softu niedawno to przerabiałem problem zniknie gwarantuje :cool2:

Dlatego gdy twój stary przepływomierz (0928400314) ulegnie uszkodzeniu nie szukaj starego tylko nowy (0928400468) i licz się z tym że będziesz musiał przeprogramować ECU Podaj numer przepływki jaką masz i najlepiej filmik z parametrów jak byś miał

Opublikowano

Dzisiaj zrobię filmik, zastanawia mnie ten dis na chomiku są 2 części jedna jest troszkę większa od drugiej a jak chce je połączyć to system mówi ze są duplikaty, co z tym zrobić

Dodatkowo jak mam tylko złącze pod maska to jak sobie radzicie z jazda i podłączonym kompem?

Opublikowano
Tomaso ja nie mam problemu z wypakowaniem WinRara, tylko z późniejszym połączeniem tego co wypakowałem, nie wiem co z tym zrobić bo jak je chce łączyć to windows komunikuje o plikach z taka sama nazwa
Opublikowano
Problem z przeplywomierzem miałem to samo zanik mocy + dziury podczas przyspieszania wymieniałes ostatnio może przepływke ? stara przepływka pewnie miała koncówke 314 zakładną fabrycznie którą bosch wypordukował jako wadliwą dlatego jeśli chcesz nową przepływke musisz mieć taki numer 0 928 400 527 orgniał z bosch nie zadne pieburgi itd ino orgniał do tego trzeba zmiane softu niedawno to przerabiałem problem zniknie gwarantuje :cool2:

Dlatego gdy twój stary przepływomierz (0928400314) ulegnie uszkodzeniu nie szukaj starego tylko nowy (0928400468) i licz się z tym że będziesz musiał przeprogramować ECU Podaj numer przepływki jaką masz i najlepiej filmik z parametrów jak byś miał[/quote

A jak podam Ci wersje oprogramowania sterownika to bedziesz w stanie podac mi jego nowa wersje? Bo tej tabelki sie nie moge doszukac

Opublikowano

Dlatego gdy twój stary przepływomierz (0928400314) ulegnie uszkodzeniu nie szukaj starego tylko nowy (0928400468) i licz się z tym że będziesz musiał przeprogramować ECU Podaj numer przepływki jaką masz i najlepiej filmik z parametrów jak byś miał

A jak podam Ci wersje oprogramowania sterownika to bedziesz w stanie podac mi jego nowa wersje? Bo tej tabelki sie nie moge doszukac

Opublikowano

http://i64.tinypic.com/6tl65f.jpg

http://i67.tinypic.com/f1h65d.jpg

Powiedzcie prosze co oznaczaja te błędy, oraz na podstawie wersji sterownika jaki byłby jego nowy odpowiednik

Opublikowano

To masz stary soft - 13 61 2249791 Potrzebujesz nowego oto numer softa nowego z bosch 13 61 7794709 wprowadz go do EU i powinno grać Podaj numer dokładny przepływki starej i nowej bo musze ci jeszcze jedną rzecz sprawdzić i wtedy moge dac 100% gwarancji ze bedzie śmigac

Kody usterek masz na necie możesz znaleść i tutaj nam wkleić ale 5 - napewno EGR bije i podaj te numery przepływki bo żeby soft działa poprawnie to przepływka też musi byc z dobrym numerem i wtedy gra wszystko

Opublikowano

Dzięki, dziś sprawdzę nr tej przepływki i dam znak jaka jest

EGR czyściłem ostatnio przy wymianie świec, próbowałem go wczoraj skasować ale inpa myślała i myślała ale skasować się go nie dało