Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich tak jak w temacie od kilku miesięcy jestem posiadaczem bmw e 90 320i z 2005 roku model silnika n46 150koni napiszr jak wyglada sytuacja.

Wsiadam rano do samochodu po nocce odpalam auto i słyszę dziwne odgłosy dobiegające jak by z pod samochodu jeszcze rano dokładnie sprawdzę ale jestem niemal ze pewny ze od strony kierowcy jak by dokładnie podemna . metaliczne stukanie a raczej warkot albo jak by coś się trzęsło nie brzmi to ciekawie . Dodam ze tylko z rana to grzechoczę i przez chwile może z 2/3 minuty i za każdym razem gdy depne więcej gazu głośniej . Pojechałem wiec na diagnozę i wyszło ze jest luźny bak wiec tłumaczyłem sobie ze pewnie ssanie i coś tam z mechanika samochodowa to jak u mnie z fizyka wiec decyzja była prosta nowe mocowania , wróciłem właśnie od mechanika i rano dalej to samo . Nie wiem czy to ma cośkolwiek wspólnego z tym ze podczas jazdy (mam automat) gdy dojeżdżam do świateł czy stoję na skrzyżowaniu i mam drążek w pozycji D noga na hamulcu słyszę stukania dosyć szybkie raz głośniej raz cicho czasami w ogole zależy jak się ustawie samochodem czasami tak głośno ze muszę przełączy na Pozycje N i poczekać bo mnie to rozprasza kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić przeszukałem forum dzwoniłem do serwisu skrzyn automatycznych byłem u mechanika i tak naprawdę nie dowiedziałem się nic . Poduszki pod silnikiem podobno zdrowe pod skrzynia tez .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moze vacuum pompa?
Opublikowano
Jakbyś nagrał ten dźwięk byłoby trochę jaśniej, dla jednego terkotanie może być buczeniem a dla jeszcze kogoś chrobotaniem. Dobrze by było gdybyś pozblizal telefon /kamerkę do różnych elementów silnika. W miejscu gdzie występuje problem dźwięk po zbliżeniu będzie głośniejszy.
Opublikowano
Sprawdź osłonę wydechu , czy nie uderza o niego przy drganiach, silnik ma delikatne obciążenie na d i chce ruszać . I wchodzi w wibracje . Miałem to samo przy 120i aut.
Opublikowano
I jakoś poradziłeś sobie z tym uciążliwym hasalowaniem może to jakiś luz i zaczyna buczeć ? Dodam jeszcze ze byłem już z tym raz u mechanika zdjęliśmy osłonę od silnika i od skrzyni biegów (te plastiki) podnieśliśmy samochód wraz ze mną w środki :D na podnośniku i jak ręka odjął kompletnie zero hałasu na D czyli wniosek z tego taki ze napewno przy obciążeniu zaczyna wibrować i jeżdżę narazie bez tych osłon żeby sprawdzić czy coś pomogło i jak widać nie pomogło nic . Sprawdzę jeszcze jutro ta osłonę i dam znać czy pomogło .
Opublikowano
I jakoś poradziłeś sobie z tym uciążliwym hasalowaniem może to jakiś luz i zaczyna buczeć ? Dodam jeszcze ze byłem już z tym raz u mechanika zdjęliśmy osłonę od silnika i od skrzyni biegów (te plastiki) podnieśliśmy samochód wraz ze mną w środki :D na podnośniku i jak ręka odjął kompletnie zero hałasu na D czyli wniosek z tego taki ze napewno przy obciążeniu zaczyna wibrować i jeżdżę narazie bez tych osłon żeby sprawdzić czy coś pomogło i jak widać nie pomogło nic . Sprawdzę jeszcze jutro ta osłonę i dam znać czy coś to dalo.