Skocz do zawartości

Producent amortyzatorow w F30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, przy przebiegu 210tys km myślę ze przyszedł czas na wymianę amorków. Skoro BMW zamawia amorki u producenta w Polsce, ktos moze wie co to za firma? Nie chce przepłacać za znaczek BMW , ale również nie chce poświęcać jakości wybierając tani zamiennik.

2016_06_21_10_48_17_1.jpghttps://postimage.org/app.php

Opublikowano

Zostaly mi amortyzaotry po F30, na samochodzie byly 30tys km jakbys byl zainteresowany

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

@ andrzejmakoho

dzieki ,ale interesują mnie tylko nowe amorki.

Opublikowano
wiem że to zabrzmi niewiarygodnie ale robi je polskie krosno
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chyba będzie ciężko kupić to samo co jest robione ze znaczkiem. Polecam Bilsteina B4 jeśli lubisz komfort a jeśli chcesz poprawić właściwości jezdne to B6, jednak delikatnie kosztem komfortu.

Krosno polskie jak polskie, chińskie raczej ;) Bwi Group

Opublikowano
  • Autor

Panowie, ale czasem producentem amorków nie jest firma FA? Na ich stronie mozna kupic do wszystkich wcześniejszych modeli z wyjątkiem generacji F , i od najnowszej seri G.

Wygląda ze maja podpisana umowę na wyłączność z BMW na dostarczanie do najnowszych modeli.

http://www.fakrosno.pl/

Opublikowano

210 kk i dopiero pierwsza wymiana :shock:

Ciekawy jestem jaką albo czy mają jeszcze jakąś efektywność.

Ja już amory zmieniałem i niestety nie znalazłem na rynku innych niż oryginały

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Fakrosno to chyba produkuje siłowniki do klap ale napewno nie amortyzatory itp.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
210 kk i dopiero pierwsza wymiana :shock:

Ciekawy jestem jaką albo czy mają jeszcze jakąś efektywność.

Ja już amory zmieniałem i niestety nie znalazłem na rynku innych niż oryginały

- Wczoraj zawieszenie zostało dokładnie sprawdzone u dilera. Ani jeden element zwieszenie nie kwalifikuje do wymiany! Zawieszenie jest w idealnym stanie. Jazda w 95% po autostradach NL zrobiła swoje :twisted:

Sprawność amortyzatorów w 5 letnim aucie z przebiegiem ponad 210k km wynosi UWAGA ponad 90% Oczywiście pomysł wymiany amortyzatorów jest niekatulany.

http://i66.tinypic.com/qqdao7.jpg

Opublikowano

troche to dziwne co piszesz, bo niekiedy nowy nieuzywany amortyzator nie ma sprawnosci 90%

druga sprawa jesli auto masz na run flatach to jest to półprawda, klamstwo albo nawet dezinformacja - na run flatach wychodzi gorzej.

u mnie w F20 118d przy przebiegu 60k jest sprawnosc ok 55% na zwyklych oponach zimowych i 48-50 na RFT letnich (badanie z soboty przed i po wymianie kół) - mam zawieszenie adaptacyjne z regulacja sily amortyzacji

w m135i przy trzykrotnie nizszym przebiegu i analogicznym zawieszeniu jest ok 75-77% na RFT

Opublikowano
  • Autor
troche to dziwne co piszesz, bo niekiedy nowy nieuzywany amortyzator nie ma sprawnosci 90%

druga sprawa jesli auto masz na run flatach to jest to półprawda, klamstwo albo nawet dezinformacja - na run flatach wychodzi gorzej

- Myślisz ze deler BMW nie wiedział o tym przed wydaniem kupę kasy na urządzenie do sprawdzania zawieszenia? W sumie to możesz mieć racje, przecież w interesie delara jest potwierdzić wydrukiem klientowi ze zawieszenie jego auta jest ok i nie ma potrzeby nic zmieniać/robić/naprawiac :duh:

Opublikowano
a masz pewnosć że Twoje auto nie mialo wymienionych amortyzatorow? skoro nie kupiles nwoego w salonie tylko z tak ogromnym przebiegiem?
Opublikowano

cytat eksperta:

"sprawny amortyzator może osiągnąć wynik tak 30 % jak i 70 %, a wyniki powyżej 90% mogą świadczyć prędzej o niesprawności maszyny testującej niż amortyzatorów. Natomiast bardzo często przyjmuje się, że wynik od 60% w górę to bardzo wysoka sprawność, od 40 do 60% dobra, a 20–40% średnia. Są jednak przypadki, które ze względu na wymienione czynniki mocno fałszują wynik. Generalnie bada się więc nie tyle skuteczność, co różnicę pomiędzy kołami jednej osi, a ta nie może być większa niż 20–30% zależnie od maszyny pomiarowej i interpretacji diagnosty."

Opublikowano
  • Autor
a masz pewnosć że Twoje auto nie mialo wymienionych amortyzatorow? skoro nie kupiles nwoego w salonie tylko z tak ogromnym przebiegiem?

- Oczywiscie ze mam pewnosc, poniewaz kupilem auto u dilera BMW NL w roku 2014 z przebiegiem 60 albo 80tys km. Nic nie bylo robione przy aucie z wyjatkiem serwisow. Ciezko bylo mi uwierzyc ale skoro maszyna pokazala sprane amorki , kierownik serwisu mechaników potwierdzil jazda testowa ze wszytsko w porzadku i do tego nic nie stuka/puka w zawieszeiu to mi to w zupelnosci wystarcza aby dac sobie spokoj z grzebaniem przy zawieszeniu. Drogi w NL sa innego niz w PL czy nawet w DE.

Opublikowano

Dokładnie, dlatego samochód z NL to jedna z najlepszych opcji. Oczywiście kupiony samemu, sprawdzony itd.

Kraj płaski jak stół, drogi świetne i do tego wszędzie ograniczenia. Równiutka jazda stałą prędkością, tam się nie da zajeździć zawiechy po prostu.