Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem BMW e34 z silnikiem m20 2,5l z 1989 roku z klimatyzacją.

Klimatyzacja działa, (jest sprawdzona i nabita) lecz nie uruchamia sie wentylator. Po spięciu na sztywno wentylator działa.

Mam pytanie, gdzie znajduje sie sterownik odpowiedzialny za pracę wiatraka klimy.Może jakiś czujnik?

Pozdrawiam Paweł

Opublikowano
Ja mam klimę w E36 i wentylator z tego co zauważyłem to nie działa non stop.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Tak wiem, że nie działa cały czas, lecz po pewnym czasie powinien się załączyć.
Opublikowano
sprawdż przekaźniki, od I i II biegu wentlatora klimy i beziecznik (u mnie 25) oraz rezystor na wentylatorze, bo to on odpowida za wolne krecenie wnetylatora gdy pracuje sprezarka

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Nie wiem jak w silniku M20, bo w mojej poprzedniej 323i nie miałem klimy...ale w M50 {E36} działa to tak że

1) Wentylator powinien się załączyć natychmiast po włączeniu kompresora (wentylator sterowany jest masą i sygnał do jego włączenia pochodzi z presostatu - niskie ciśnienie włącza I-wszy bieg czyli ten przez rezystor, a wysokie ciśnienie II-gi bieg)

2) Równolegle wentylator sterowany jest przez czujnik temp. w chłodnicy (91 stopni I-wszy bieg, 99 stopni II-gi bieg)

..by być bardziej ścisłym co do pkt. 1, to dokładnie działa tak

DME na pinie 85 wystawia sygnał (COMPRESOR ON), który zasila cewkę przekaźnika (Wentylator LOW SPEED), jednak zasilanie przekaźnika LOW SPEED pochodzi z przekaźnika HIGH SPEED :) {styk przełączalny w tym drugim, pomiędzy LOW speed a wentylatorem}.

Sumując, trzeba sprawdzić (zgodnie z tym co napisał przedmówca :) ) obydwa przekaźniki, i bezpieczniki powiązane z wentylatorem.

Skoro klima działa tzn. że bezpiecznik i przekaźnik kompresora ok, ciśnienie i/lub presostat OK.....A co za tym idzie powinien się włączać wentylator na LOW speed.