Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam dziwny objaw, na autostradzie przy predkosciach 140 i wyzej plywa mi auto - delikatnie, ale jest strasznie denerwujace. Bylem na sprawdzeniu zawieszenia - luzow brak, zbierznosc - wszystkie katy w normie, spraedzano uklad kierowniczy - wyglada ok. nie mam pojecia co to moze byc. moze ktos mmial / spotkal sie z czyms podobnym?? zaczynam przypuszczac, ze moze winne sa wzesze opony niz powinny byc - mam 195/65/15 a powinny byc 205/65/15.
Opublikowano

eeee, takie opony nie powodują takich diametralnych różnic. A może jechałeś poprostu w wietrznej pogodzie? Podmuchy wiatru nie wyczuwalne w niskich prędkościach przy dużych potrafią nieźle bujać (tym bardziej że piszesz że delikatnie buja i nie masz luzów). Ja w e-34 (2.0L) miałem też 195/65/15 (fabrycznie). Który rocznik masz tej 520i że sądzisz że muszą być 205?

Sorry w podpisie widzę że 94r. (na tabliczce masz że min 205?)

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
w briefie bylo podane 205 i wg ksiazki tez - bo to wersja kombi. co do wiatru - w sumie na poczatku tez myslalem ze to od tego. no nic, pojezdze i zobacze. dzieki za zainteresowanie
Opublikowano

wlasnie czytalem i nic w sumie nie pasuje. mi nie buja przod / tyl tylko przy tejpredkosci auto jakby rzeczywiscie od wiatru uciekalo raz w prawo, raz w lewo, korekt specjalnych robic nie trzeba ale jest to cholernie nieprzyjemne.

przy 130- nawet 140 rzeczywiscie temat sie nie pojawia (albo nie przyuwazylem, musze sprawdzic) wiec moe to rzeczywiscie wiatr...

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak długo jeździsz swoim autem i czy było dobrze i z czasem coś sie zmieniło. Ja miałem podobne odczucia po przesiadce z Alfy 156 na E34 525. Miałem wrażenie, że mam luz w układzie kierowniczym. Sprawdziłem co się dało, skasowałem luz na przekładni, a mimo to układ kierowniczy nie jest tak precyzyjny jak bym tego oczekiwał. Co ciekawe, porównałem moje auto z innymi E34 i wszędzie jest podobnie.

Znajomy mechanik wytłumaczył mi, że nie do końca precyzyjny układ kierowniczy to winna w duzej mierze konstrukcji (4 końcówki w całym układzie). Nie będzie ona siłą rzeczy tak precyzyjna jak układ z listwą i dwoma końcówkami. A do tego dochodzi wiek naszych aut i przebiegi po kilkaset tysiecy kilometrów.

U mnie ten efekt jest szczególnie zauwazalny po załozeniu kół 235/45/17 i na drodze z koleinami.

Pozdrawiam.

Edytowane przez begoodmikey
Opublikowano

auto mam juz ponad rok, w sumie ponad 70tys km zrobilem, glownie autostrady. na poczatku tego nie mialem - ale mialem szersze opony. w zimie nie jezdzilem tak szybko, wiec tez tego nie bylo, ale obecnie pojawia sie to prawie w 100% przejazdow. sprawdze zachowanie przy predkosci 140 i dam znac. a i cisnienie w oponach sprawdze. to byloby przezycie, gdyby to bylo przyczyna...

wczesniej mialem omege b kombi i nie bylo w tamtym aucie takich problemow.

Opublikowano

Stawiam na tzw. ósemki nr. 6 na rysunku (od tego bym zaczął na 99%) - ich stanu nie sprawdzisz wczesniej nie wyjmująć oraz w najgorszym wypadku tuleje wahaczy tylnych nr. 2 na rysunku ale ja szedł bym w ciemno i wymianiał ósemki.

Daj znać co było przyczyną.

http://img480.imageshack.us/img480/1382/102in.png

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Stawiam na tzw. ósemki nr. 6 na rysunku (od tego bym zaczął na 99%) - ich stanu nie sprawdzisz wczesniej nie wyjmująć oraz w najgorszym wypadku tuleje wahaczy tylnych nr. 2 na rysunku ale ja szedł bym w ciemno i wymianiał ósemki.

Daj znać co było przyczyną.

http://img480.imageshack.us/img480/1382/102in.png

tyl tez sprawdzelem, ale o tych osemkach to nie wiedzialem. kiedys u zony byl efekt podobny, ale tam byly winne tuleje, ktore u mnie, wg mechnika, sa ok.

rzuce okiem na ten temat.

Opublikowano
moją woziło po drodze jak byka po lodowisku. i co się okazało? nie amortyzatory, nie wahacze, nie opony tylko: łącznik drążka śrdkowego z prawym. to rami tak się zapiekło, że po odłączeniu drążkow nie mogłem ręką go obrócić!! wyjąwszy rozebrawszy przeciściłem!! teraz jest lalka. jeśli ktoś ma jakieś problemy z prowadzeniem auta to polecam sprawdzić ten łącznik. do sprawdzenia wystarczy poluzować nakrętke 17 od dołu nasadowym , wtedy będzie się obracał po śrubie a nie po zatartym łożysku slizgowym i przejechać się autem!!
Bring More Women
Opublikowano
Nie bardzo kumam o co chodzi - najlepiej pokaż na obrazku która to część.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD61&mospid=47375&btnr=32_0334&hg=32&fg=25

nr 14 i 15. z tym, że tu jest z lewej strony pokazane. to jest po prawej stronie samochodu. coś źle wstawiłem ale nieważne....pod tym adresem!

Bring More Women