Skocz do zawartości

dolewki oleju 335i (f30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Witam wszystkich!

Mam pytanie do właścicieli silników 335i - ile oleju dolewacie między przeglądami serwisowymi?

Dolałem jakieś 2 litry na 10 000 km trasy. Indeks prędkości 200+. Czy jest sens zmieniać olej na np. Millersa o wyższych indeksach lepkości i temp? Nie pałuje na zimno, zawsze czekam aż się rozgrzeje.

Przebieg ok 70 000 km.

Ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie?

Z góry dzięki i Pozdr. M

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zmień indeks.
Opublikowano

U mnie indeks prędkości 200+-> 1l na 10k km

Indeks do 160, brak dolewek.

Z moich obserwacji wynika,ze przy prędkościach powyżej 200km/h, oleju ubywa bez względu na jego parametry.

Olej shell am-l 5w30, przebieg 50k km.

Opublikowano
  • Autor
U mnie indeks prędkości 200+-> 1l na 10k km

Indeks do 160, brak dolewek.

Z moich obserwacji wynika,ze przy prędkościach powyżej 200km/h, oleju ubywa bez względu na jego parametry.

Olej shell am-l 5w30, przebieg 50k km.

Dzięki za info, dam znać czy będzie różnica po zmianie oleju na Millers'a NT. Podobny przypadek miałem w nowej Megane 2.0 TCE, tam szły regularne dolewki przez 130 000 km, a silnik do blisko 200 000 w stanie b.db. Dwulitrowy silnik na turbo generuje znacznie wyższe temperatury przy wysokich prędkościach i myślałem, że w przypadku 335i aż tak odczuwalnie problemu nie będzie, ale skoro nie jestem sam, to znaczy że wszystko działa jak powinno.

Pozdr.

Opublikowano
Mój pije jakiś litr na 15 tys km a samochód mam od nowości i docierałem go zgodnie z podręcznikiem. Faktycznie teraz zauważyłem, że oba przypadki gdy chciał dolewkę oleju były na autostradzie przy szybkiej jeździe.