Skocz do zawartości

Ile Freonu potrzeba do klimy BMW 750 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas i trzeba sie zabrac za klime. Ktos chyba coś majstrował przy aucie ( poprzedni właściciel ) i musieli rozłaczyć przewody w klimie. Gaz oczywiście zrobił nastepna dziure w ozonie. Ale to nie ja ;)

Niech mi ktoś podpowie ile tam trzeba zatankowac, zeby mi jakiś ,,fachmann ,, nie naopowiadał bajek. Chyba 1,25 litra ale pewien nie jestem.

pozdrawiam

Marc750

Opublikowano

Cześć

Akurat w zeszłym tygodniu nabiłem klime .FACHMAN dobry bo serwisowy.Najgorsze jest to gdy instalacja jest dłuższy czas nie nabijana.

FREON w klimie ma właściwości smarne i uszczelnia przy tym układ klimatyzacji.W starszych modelach klimy był nabijany freon '12'.także licz sie z kosztami .Ja w swoją nabijam trzeci raz i już jest dobrze układ się uszczelnił.Chłodzi do tego stopnia tak dobrze że sie nabawiłem anginy

pozdrawiam

zielony

Opublikowano

nie mam pojęcia ile stalo auto u Dielera w Niemczech. Moze cos tam i sie rozszelnilo przez to. Zobaczymy.

teraz tylko moze ktos powie ile tam wchodzi freonu.

Opublikowano

Do mojego 750il wchodzi 1700gr Stosowna naklejka informująca o tym znajduje sie nad przednim prawym reflektorem na listwie

U mnie jest już freon nowszego typu co dziwi bardzo tych którzy mi to nabijają (informacja o tym jest na naklejce)

Mniejmy nadzieje ze ty też będziesz mieć tyle szczęścia co ja z tą klimą

Koszt nabica to od 170zł do 250 zł

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

dziekuje bardzo za informacje. Teraz bede wiedzial czy prawidłowo jest napełniona.

U mnie jest gaz R413A . Czy to jest dobry freon czy tez jakis lipny....

Na temat Freonu nie mam zielonego pojącia. Wiem tylko ,ze kosztuje ;)

Mam jeszcze tylko jedno pytanie : gdzie przy napelnianiu klimy podlaczali węże do napełniania. Kolo zbiorników spryskiwaczy sa dwa zawory od klimy. Czy tylko tymi napełniaja , czy tez jeszcze gdzieś...

Opublikowano

Witam,

chyba sie pomyliłeś.Jeżeli masz to czunnik R 134A a nie R 413A.Nie jest freon tylko czynnik nie szkodzący tak atmosferze jak ten starszy.Zależnie od modelu auta różnie go wchodzi.Nabicie powinno kosztować około 200-250 zł a te końcówki o których piszesz służą do nabicia.

Olek

Opublikowano

troche sie pogubilem z tym symbolem Freonu i poszedlem sprawdzic jeszcze raz.

Na plakietce jest wyraźnie napisane R413A

To nie jest błąd. Taki gaz tam byl i chyba musi być....

Czy ktoś miał z takim gazem do czynienia ?

Wszedłem do internetu i znalazłem ten gaz. Spróbuje wkleić tu tabelę w której są różne zamienniki. Ta jakiś dystrybutor gazów zamieścił tę tabele.

Produkt Rodzaj opakowania Ilość czynnika w opakowaniu Zastosowanie

R22 (Solkane 22) butla jednorazowa 13,6 kg

butla zwrotna 12/ 27/ 75 kg

zbiornik zwrotny 500/ 930 kg

R 410 (Solkane 410) butla zwrotna 8/ 38 kg zamiennik za R 22 do niskich nowych instalacji

R23 (Solkane 23) butla zwrotna 8/ 38 kg zamiennik za R13 do niskich temperatur

R134A (Solkane 134A) butla jednorazowa 13,6 kg zamiennik za R12 i do nowych instalacji

butla zwrotna 12/ 27/ 60/ 75 kg

zbiornik zwrotny 500/ 930 kg

R401A (Suva MP39) butla zwrotna 12/27 kg zamiennik za R12

R404A (Solkane 404A) butla jednorazowa 10,9 kg zamiennik za R22 i do nowych instalacji

butla zwrotna 12/ 22,5/ 58 kg

zbiornik zwrotny 400/ 979 kg

R407C (Solkane 407C) butla jednorazowa 11,3 kg zamiennik za R22

butla zwrotna 10/ 25/ 60 kg

R 408A butla zwrotna 12/27 kg zamiennik za R502

R409A butla zwrotna 12/27 kg zamiennik za R12

R413A (Isceon 49) butla jednorazowa 11,9 kg zamiennik za R12 do klimatyzacji samochodowej

R507 (Solkane 507) butla jednorazowa 11,3 kg zamiennik za R22 i do nowych instalacji

butla zwrotna 12/ 22,5/ 58 kg

zbiornik zwrotny 400 kg

R600A (Izobutan 2.5) mała butla jednorazowa 420 g

butla zwrotna 38 kg

Tabelka nie wyszła , ale jest troche czytelnych informacji o zaminnikach.

Link do tej strony : http://www.boc.com.pl/gazySpecjalneCzynnikiChlodnicze.html

Opublikowano

nic nie szkodzi. Przeciez nie ma ludzi , ktorzy wiedza wszystko ;-)

choc czasami wydaje sie , ze mam z takimi do czynienia.....;) Ciezko ich znieść ;-)

• 1 rok później...
Opublikowano
Cześć

Akurat w zeszłym tygodniu nabiłem klime .FACHMAN dobry bo serwisowy.Najgorsze jest to gdy instalacja jest dłuższy czas nie nabijana.

FREON w klimie ma właściwości smarne i uszczelnia przy tym układ klimatyzacji.W starszych modelach klimy był nabijany freon '12'.także licz sie z kosztami .Ja w swoją nabijam trzeci raz i już jest dobrze układ się uszczelnił.Chłodzi do tego stopnia tak dobrze że sie nabawiłem anginy

pozdrawiam

zielony

Witam

Mam teraz tez maly problem z klima.W zeszlym roku bylo ok ale w tym juz nie bylo zimno.Nabilem klime i znowu nis.Co sie dzieje,ze tak szybko zlecial gaz.Ladowalem tem lepszy ze smarowaniem.Masz jakies propozycje??

Prosze o odpis

Pozdrawiam Grzesiek/Mazury

Opublikowano
Proponuję Ci przy nastepnym ładowaniu klimy abyś poprosił o wpuszczenie kontrastu i wtedy tam gdzie klima nie będzie szczelna pojawi się zielona plama.
Opublikowano
dziekuje bardzo za informacje. Teraz bede wiedzial czy prawidłowo jest napełniona.

U mnie jest gaz R413A . Czy to jest dobry freon czy tez jakis lipny....

Na temat Freonu nie mam zielonego pojącia. Wiem tylko ,ze kosztuje ;)

Za napełnienie instalacji tym gazem (była prawie pusta) zapłaciłem 170 PLN.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie : gdzie przy napelnianiu klimy podlaczali węże do napełniania. Kolo zbiorników spryskiwaczy sa dwa zawory od klimy. Czy tylko tymi napełniaja , czy tez jeszcze gdzieś...

Tylko tymi dwoma.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

a teraz coś z melanżem ;)

czy R413A można zastosować jako uzupełnienie R12??

czy R12 muszą odessać i zutylizować a wdmuchnąć R413A??

pozdro

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
a teraz coś z melanżem ;)

czy R413A można zastosować jako uzupełnienie R12??

czy R12 muszą odessać i zutylizować a wdmuchnąć R413A??

pozdro

Nie powinno sie mieszac. Przy kazdym porzadnym serwisie klimatyzacji i tak wyciaga sie ze srodka caly gaz i nastepnie wtlacza go ponownie.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl