Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam (chyba) nietypowy problem.

Kilka dni temu zauważyłem, że przy otwieraniu centralnym zamkiem z kluczyka samochodu, nie odblokowuje się pokrywa bagażnika. Taki sam efekt mam gdy używam przycisku w samochodzie. W takim stanie nie działa również przycisk klapy. Otworzyć mogę jedynie przyciskiem w kluczyku,dedykowanym do otwierania pokrywy.

Przed utworzeniem tego tematu szukałem czegoś podobnego, ale nie znalazłem, poza standardowymi problemami z całkowitym brakiem możliwości otwierania pokrywy (braku prądu, zaśniedziałymi przewodami lub brakiem styku w listwie, przełamanymi i przerwanymi przewodami klapa/nadwozie).

Czy ktoś jest w stanie nakierować mnie gdzie szukać winnego? A może to jakieś zabezpieczenie przed niepożądanymi ciekawskimi?

pozdrawiam

PS na pewno nie jest to konfiguracja kluczyka, bo z drugiego również nie mogę otworzyć

Opublikowano
Jasne. Jak odblokowywałem od środka, to również klapa była otwarta. No chyba że dotąd żyłem w matrixie :)
Opublikowano

Właśnie nie ,bo może coś się rozkodowało i dlatego tak masz.I wtedy będzie bląd

Moze miałeś padnięty aku albo odlączyłeś i wtedy padlo

Tak na logikę to biorę ,bo innych pomysłów brak.

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Niestety, trzeba pojechać bo nic z tych rzeczy o których piszesz nie było. Sam się zdziwiłem jak chwyciłem za listwę i d..a, nie otwarty.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam problem z otwieraniem klapy taki ze jesli samochod jest zamkniety to z kluczyka nie moge otworzyc klapy. odskakuje minimalnie ale zamek blokuje. Jesli otowrze centralny pilotem to wtedy otwieranie klapy dziala bez problemu.... tak ma byc?
Opublikowano

u mnie było tak samo

klapa otwierała się z kluczyka

a z przycisku na klapie nie .

okazało się że 12 letni zintegrowany z oświetleniem tablicy przycisk wyzionął ducha sól go załatwiła

(zresztą jedna strona oświetlenia tablicy tez nie działała i nie była to kwestia żarówki)

używka kosztuje ok 200zł a nowy w BMW ok 380zł kupiłem nowy.

polecam wyjąć element i sprawdzić w jakim stanie jest wtyczka , sprawdzić czy dochodzi tam prąd

tak wygląda ten element po wycięciu go z obudowy

837ccad0454cff12med.jpg

aa528177a334a646med.jpg

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem co się stało, ale po weryfikacji organoleptycznej i kilku dniach wszystko wróciło do normy. Zauważyłem jeszcze, że jeśli nie otwiera się klapy od razu po odblokowaniu, to samoczynnie się blokuje.
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Siara64 demontowales ta listwe od wewnatrz? Jak zrobi sie cielej musze sie tym zajac. U mnie nie dziala podswietlanie tablicy i przycisk otwierania klapy. Czasami jak dostal wody, sam sie otwieral ;)
Opublikowano

Od zewnątrz, dwie śrubki out i powinno wyjść. Jak nie pójdzie to na samym środku jest plastikowy ząbek który łapie za blęde trzeba tam podważyć pogrzebać, na obu końcach też jest jakiś wcisk w blędzie który może trzymać. Jak wyjdzie to pozostaje wypiąć wtyczkę.

U mnie ktoś już grzebał wcześniej z karoserii pociągnął masę do soketu żarówki.Całość usczelnił wkleił na klej, aby to wyciągnąć musiałem nieźle się namęczyć.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, u mnie było tak:

Jazda w deszczu - samoczynnie otwiera się zamek bagażnika w E83 X3.

Co zrobiłem - rozkręciłem tylną blendę, wyjąłem zamek. (zdjąłem plastikową obudowę klapy bagażnika od wewnątrz aby wypiąć spinki)

W blendzie jest mechanizm zamka. Był zawilgocony - woda dostawała się do blendy.

Wszystko dokładnie oczyściłem, zabezpieczyłem. Użyłem bezbarwnego silikonu sanitarnego - zabezpieczyłem wszystkie otwory przez które mogłaby się dostać wilgoć. Wewnątrz blendy oraz od ztrony przycisku zamka na klapie.

Na całej blendzie zrobiłem jakby nową uszczelkę z silikonu - założyłem, skręciłem. Wszystko Gra i buczy, nic nie widać - już się nie otwiera, zamek działa i z pilota i z przycisku pod blendą.

Alternatywą jest zakup nowego/używanego zamka - koszt około 200-250 zależy jak się znajdzie.

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam , a jak wyjąć tą listwę ? są śruby torx i co dalej ? od środka trzeba coś śćiągać ? blenda na zewnątrz jak ją zdemontować ?
Opublikowano
Jak ostatnio ściągałem to najpierw zdjąłem wewnętrzny plastik a później od środka pomagałem każdemu z plastikowych kołków trzymajacych blende wyjść ściskając je kombinerkami albo nakładając nasadke 1/4" żeby ich nie pozrywać.