Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam e46 1.9 98r. padł mi komputer silnika jednak nie znalazłem dostatecznych informacji na ten temat więdz mam pytanie.

1)Czy jak kupię sterownik z tym samym numerem to mogę podpiąć i jechać, bez wymiany sterownika EWS, kluczyka itp ??

2)Jak kupie inny sterownik z EWS i kluczykiem wezme to wszystko podepne to normalnie go odpale?

Pozdrawiam i dziękuję za informację !

Opublikowano

Cześć wiesz co nagle zgasł i próbowałem go odpalić odpala na chwilke i odrazu gaśnie.

Jak go kupiłem to widziałem ze ktoś coś tam wcześniej robił wiedz wyciagnołem wszystkie wtyczki z kompa a tam zielono i paru pinów brakuje :( i dlatego myśle że trzeba go wymienić.

Opublikowano
Ad.1 Po wymianie sterownika trzeba zrobić dopasowanie ews-dme za pomocą urządzenia diagnostycznego inaczej nie odpalisz auta.Ad.2 Po zamontowaniu kompletu zapali.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć może mi ktoś podpowie mam cały komplet ale okazało się że jest nowszy kluczyk i moje pytanie co teraz mam zrobić proszę bo już zwarjowałem
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy może ktoś napisać jaka jest procedura wymiany sterownika silnika.

( W starym nie wychodzi mi zasilanie na grzałkę sondy lambda)

Kupiłem na allegro sterownik o tym samym numerze ale o innym VIN.

Czy można przy pomocy INPA lub DIS-a zgrać program ze starego sterownika do nowego a póżniej zsynchronizować z EWS ?

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Można to zrobić za pomocą DIS albo SSS. Inpa nie da rady. Procedura wygląda tak ze odpalasz disa dajesz kodowanie wybierasz funkcję że uszkodzone jest DME następnie jest odczyt potem trzeba zmienić DME i jest zapis. W DIS wszystko jest opisane.
Opublikowano
Można to zrobić za pomocą DIS albo SSS. Inpa nie da rady. Procedura wygląda tak ze odpalasz disa dajesz kodowanie wybierasz funkcję że uszkodzone jest DME następnie jest odczyt potem trzeba zmienić DME i jest zapis. W DIS wszystko jest opisane.

Niestety nie powiodło się. Robiłem podobnie jak opisana jest na forum adaptacja przepływki'.

Wszystko przebiega podobnie. Ale gdy chcę wgrać do "nowego"sterownika programu o numerze zapisanym na starym sterowniku, wyświetla komunikat ,żeby najpierw skasować program zapisany w tym sterowniku. Czy może ktoś wie jak to zrobić,

Dodam, że oba sterowniki DME mają te same numery, ale mają różne VIN chassis i różne numery wgranych programów.

• 5 lat później...