Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem moj polega na tym iz gdy zostawie moje auto na noc to na drugi dzien rano albo mam rozladowany akumulator albo nie a gdy stoi 3 dni to juz napewno nie odpali .Probowalem wszystkiego i nic ze 4 razy pilnowalem czy sie cos moze wlancza i nie znalazlem nic jedynie to ze pod maska gdzies kolo dekla klawiatury slychac taki szom jak by chodzil silniczek od magnetofonu .Pomozcie moze juz ktos mial taki problem bo za kazdym razem musze odpinac kleme. DZIEKI
Opublikowano

ja mam tak samo jak zostawie wlaczona blokade na kod

kiedys rozladowalo mi sie ako bo mialem wlaczone przewietrzanie

mialem jeszcze taki motyw ze podlaczylem radio ale tak ze chodzilo bez wlaczania zaplonu tzn podpialem sie pod instalacxje od radia

i zmostkowalem dwa kable i kicha

teraz mam podlaczone normalnie radio i mam spokoj

Opublikowano
radyiko mam dobrze podlaczone ktos mi kiedys powiedzial ze to silnik krokowy i od czasu do czasu sie wlancza i to dla tego .Gdy jade do mechanika czy elektryka to akurat wszystko wporzadalu wtedy sie to cos wlancza jak nietrzeba ,ciekaw jestem czy po podlaczeniu do kompa wykrylo by ta usterke
Opublikowano

Cześć

Spróbuj pomierzyć:

Weź omomierz na najmniejszy zakres...i podłącz do plusowej klemy....sprawdź wskazanie.jeśłi nie otrzymasz wyniku to zwiększaj zakres- własciwy powienien wynosić od kilka Kohm wzwyż..Potem weź przełącz się na amperomierz i wepnij w plusa i wyłącz WSZYTKIE odbiorniki prądu - sprawdź wskazanie. Następnie należy w skrzynce bezpiecznikowej tak samo mierzyć omomierzem tzn: do bezpiecznika i do masy......musisz mieć jednak rozeznanie który bezpiecznik za jaki obwód odpowiada z wyłączeniem obwodów oświetlenia jednak ponieważ tam będzie "zwarcie"- jedne chłopskie rozwiązanie to wymontowanie żarówki i wtedy pomiar na ewentualnie uszkodzony przewód.

pozdrawiam

PS. Miałem kiedyś podobny problem- okazał się być uszkodzony przewód od lampy bagażnika- kiedy klapę podniosłem to było OK- jak opadła to było zwarcie.. :norty:

Opublikowano
a czy sam komputer pokladowy moze mi rozladowac akumulator np.(jak bedzie autko stalo dajmy nato tydzien w garazu bez zadnego odpalania) i jeszcze a moze to wina tego mojego akumulatora ze jest nie taki jak powinien byc wydaje mi sie ze jest troche za maly jak na to miejsce w ktorym sie znajduje .Dzieki
Opublikowano

każda część elektryczna może go rozładowywać (oczywiście kiedy jest niesprawna)

mi kiedyś rozładowywał zegarek bo gdzieś miał zwarcie i długo mi to zajeło czasu zanim znalazłem.

jak chcesz wyeliminować to weż miernik a jak nie masz to rązłanczaj po koleji najpierw komputerek i zobacz na drugi dzień i tak z każdym urządzeniem.

Opublikowano

Witam

Możesz oczywiście sprawdzić nawet sam akumulator- odłącz pomierz gęstość elektrolitu zostaw na dzień dwa- jak będzi emiał zwarcie między celami to napewno ponowny pomiar gestości to pokaże..

pozdrawiam

Opublikowano
dzieki koledzy jak ino wruce do polski to wezme ten miernik i zaczne miezyc po kolei jeszcze raz dzieki za podpowiedzi odezwe sie jak znajde to cos. Narka pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam ten sam problem w e39 528i po trzech dniach akumlator siadnięty, u mnie chodzi o klime, za panelem sterowania jest malutki wentylator który cały czas pracuje, nie wiem jak to naprawić, jeszcze.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja miałem tak samo w E36 aku padał na drugi dzień ale okazało się że w bagażniku na stałe świeciła lampka (podswietlenie) coś było nie tak z tym włącznikiem :evil:

tyle szukania i nerwów a to taka pierdoła się okazała

pozdro dla wszystkich :cool2:

Było - BMW - E36 318i 113KM M40B18 1991

Jest - BMW - E46 318i 143KM M42B20 2003

+ - BMW - E90 318i 143KM M43B20 2010

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Tak jak mowilem ze jak wroce do polski to sprobuje znalesc ten moj problem z rozladowywaniem akumulatora. Znalazlem pobor pradu wychodzi z bezpiecznika o nomerze 31 . I teraz drogi problem bo ten bezpiecznik podlaczony jest komputer pokladowy i reszte nie wiem co bo nie moge tego rozszyfrowac moze ktos mi pomoze i mial juz taki problem co dokladnie rozladowuje ten akumulator. Dzieki

Opublikowano

Cześć

Napisz po ludzku: co pomierzyłeś i jakie masz wyniki.....to, że w obwodzie kompa pokładowego masz jakiś przepływ prądu to normalne- bo pamięć jest podtrzymywana stale..ale jaki masz ten prad??? ile mA???Jeśłi już tak podejrzewasz- to naładuj aku wyjmij ten bezpiecznik i zobacz rano co będzie..

pozdro!

PS. na klapie od skrzynki bezp- mas zoznaczednia ..co jest napisane pod tym numerem 31??

Opublikowano
to bylo taak pojechalem do elektryka bo ja nie posiadam miernika i zaczol dzialac najpierw odpiol akumulator mierzyl mowil ze jest ok pozniej zauwarzyl ze po otwarciu bagarznika swieci sie lampaka to pomyslal ze moze sie swiecic caly czas tzn. ze ten przycisk w klapie moze nie rozlanczac ale tez bylo ok i rozlanczal to mowi do mnie tak bierzemy sie za karzdy bezpiecznik bedziemy pokolei wyjmowac i mierzyc akumulator i tak sie zaczelo a po wyjeciu bezpiecznika z numerem 31 pobor pradu znikl przed wyjeciem bylo jak mi pokazywal 0.12 A a po wyjeciu 0.00. Dzieki jak bys cos poradzil
Opublikowano

Oj 0,12A to dużo..... :think: ...Jeśłi w grę wchodzi tylko ten obwód(bezpiecznik) to podaj co jest napisane na pokrywie od skrzynki bezp. A swoją drogą dlaczego ten elektryk zaprzestał pomiarów i naprawy tylko na lokalizacji tego bezp??

W moim poście u góry wątku napisałem jak kiedyś ja miałem u siebie- uszkodzony przewód od oświetlenia bagaż.

MOJA RADA JEST TAKA (NA CHŁOPSKI ROZUM- potrzebne 2 osoby): Odłącz klemę masową i w szereg wepnij się amperomierzem i potem sprawdzaj wszystkie elementy ruchome w których mogło by dojść do uszkodzenia przewodu elektrycznego- otwieraj i zamykaj drzwi..i klapy bagażnika i silnika.- niech drua osoba sprawdza wskazania miernika w tym czasie!

Zasadnicze pytanie:

Jaki masz pobór prądu gdy wepniesz się szeregowo w kleme i aku??Być może masz kilka obwodów uszkodzonych.....

musisz skołować multimetr i drugą osobę....znasz sie na multimetrze?? Nie próbuj odpalać auta czasem gdy jesteś wpięty multimetrem w szereg z aku bo mierniczek zamieni się w ciekłą masę plastyczną!!!

pzdr

Opublikowano

120 mA to jest nic dla sprawnego akumulatora i napewno po trzech dniach auto odpalisz. Myślę że poprostu masz do bani akumulator.

Akumulator o pojemności 64 amperogodzin jak nazwa wskazuje dostarcza nam prąd 1A przez 64 godziny więc 120 mA nie może go rozładować do tego stopnia że auta nie odpalisz. Najbliższe mrozy prawdę Ci powią.

Opublikowano
na mierniku sie nie znam a teraz nie mam jak sprawdzic co tam pisze na tej pokrywie bo znow przebywam za granica ale za tydzien wracam do domu to znow sie odezwe dzieki za podpowiedz
Opublikowano
wyslalem sms do kumpla i napisal mi co pisze na pokrywie od bezpiecznikow pod tym nomerem co pobiera tak duzo pradu.Na pokrywie napisane mam to: Bordcomputer,Borddisplay,AuBentemperaturanzeige,Diebstahlwarnanlage,Infrarot,Instrumentenkombination,Klimaanlage, Zeituhr
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wybaczcie za odgrzewanie kotleta.

Mam taki sam problem e36 2.0 93 rok

Pobór prądu 0.97-96A aku siada do 2 dniach.

Sprawdziłem

wszystko. Lampki- bezpieczniki i nic.

Po wyjęciu przekaźnika(w czerwonym kółku na fotce)

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img470.imageshack.us/img470/627/hhhhtc0.jpg

pobór prądu spada do zera. Od czego jest ten przekaźnik?

Macie jakies pomysły - oczywiście auto sprawdzam 2 dni.

Lampki, zegarki, radia wykluczyłem dawno.

pomocy :mad2:

Opublikowano
Jeżeli chodzi o ten przekaźnik, to podaje on główne zasilanie na instalację silnikową po załączeniu zapłonu w drugą pozycję.

dzieki za info. Tylko że kluczyk jest wyjęty oczywiście gdy sprawdzam pobór prądu - gdy go wyjme to spada. Już nie mam pomysłów.

Opublikowano
Musze sprawdzic u siebie jak jest z tym przekaznikem ale teraz nie mam jak dopiero koło 16 grudnia wtedy to wracam do domu ja jak sprawdzalem u elektryka to gdy odepne bezpiecznik drugi od lewej strony w dolnym prawym rogu to mi gasnie komputer i brak rozładowania ale mam taka sama sytuacje ze wciagu dwuch dni jak nie jerzdze rozładuje i aku do cna.Jak bede wiedział coś wiecej dam znac ja mam juz tak 2lata zdarzylem sie przyzwyczaic do tego.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Też to przerabiałem . W serwisie wykryli że fabryczny telefon brał na postoju (w nocy) 1 ampere na godzinę , wyjeli kostkę z modułu w bagażniku i obecnie zapomniałem co to prostownik ! Pozdrawiam