Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie jak ustawic moj OBC (16 przyciskowy) zeby pokazywal ile moge jeszcze przejechac na danej ilosci paliwa? W tym wskazaniu mam ciagle migajace trzy kreski. Irytujace. :?
Opublikowano

O właśnie co do pokazywania zasiegu na paliwie w OBC to dlaczego jak mi wyświetla że mam do przejechania grubo ponad 100km brakuje mi benzyny i musze brać kanisterek,drugi samochód i jechać na stacje?? na dodatek niezchodzi mi wskazówka na liczniku do zera i niezapala sie rezerwa :evil: Czy jest to wina pływaka??

Pozdrawiam

Jestem silny wewnętrznie jak Jeep Wrangler, z klasą jak Mercedes S600, niedostępny jak BMW 750iL, delikatny jak jasna skóra w Volvo C70, pięknyi wysportowany jak Audi TT i niekoniecznie szybki jak Porsche :D

...::: StreeT RacinG Is NoT A CrimE :::...

Opublikowano
Zapomniałem dodać że problem dotyczy 730iV8 w E32

Jestem silny wewnętrznie jak Jeep Wrangler, z klasą jak Mercedes S600, niedostępny jak BMW 750iL, delikatny jak jasna skóra w Volvo C70, pięknyi wysportowany jak Audi TT i niekoniecznie szybki jak Porsche :D

Opublikowano
A masz paliwo w baku ?? :) Może masz uszkodzony jakiś czujnik w baku który daje informacje na temat ilości paliwa...myśle że coś takiego powinno być przy pompce w zbiorniku albo jest tam może coś w stylu czujnika położenia pływaka i to jest uszkodzone ?? Oczywiście moge sie mylić....

Opublikowano
Paliwo w baku mam, to chyba oczywiste. Co prawda wskazanie w okolicach 0-10L potrafi oszukiwac (czasem gdy jest mniej niz 10 wskazuje zero a kontrolka rezerwy nie pali sie) ale tak poza tym jest ok.
Opublikowano
bardzo fajny porzadek panuje na forum.

Moze sie wypowie ktos na temat?

rety, o zresetowaniu OBC , jesli wskazuje cos błednie pisano na forum 10000 razy :search:

jesli to nie pomaga to trzeba sprawdzic pływak... :?

Opublikowano
bardzo fajny porzadek panuje na forum.

Moze sie wypowie ktos na temat?

rety, o zresetowaniu OBC , jesli wskazuje cos błednie pisano na forum 10000 razy :search:

jesli to nie pomaga to trzeba sprawdzic pływak... :?

dzieki za rzeczowa pomoc.

przed chwila stojac na parkingu bawilem sie kompem i nie wiem co sprawilo (pewnie moje bezwiednie klikanie po przyciskach) ze wskazanie zasiegu zaczelo pokazywac w miare mozliwe watrosci! Stojac ostro z gory przodem w dol pokazuje np. 102km a na plaskim juz jakies 60 - co niekoniecznie przeklada sie na wskazania wskazowki ktora pokazuje jakies 18-19L chociaz z ta to roznie bywa.....

Na podstawie czego komputer oblicza ten zasieg?

Opublikowano

komp olblicza to na podstawie danych z testow 6 i 7 OBC czyli ilosci paliwa w baku oraz ze sredniej spalania .

OBC resetujemy testem 21 jesli dobrze pamietam.

Opublikowano
a konkretnie z pierwszego czy z drugiego wskazania sredniej? Bo pierwsze resetuje czesto a drugiego uzywam do mierzenia spalania bardziej sumarycznego.
Opublikowano
z zadnego. w OBC w ukrytej funkcji jest tzw aktualne srednie spalanie i z tego własnie liczy OBC.

hmmm... to by wiele wyjasnialo.

a nie ma przypadkiem zadnego konkretnego FAQ na temat obslugi tego typu OBC? Ewentualnie manuala po polsku/ang?

Bo ciezko cokolwiek wywnioskowac z postow na forum.

Opublikowano
dzieki za link ale poszukam czegos po ang bo, wstyd sie przyznac ale po niemiecku to ja raczej niewiele rozumiem. W kazdym razie o cos takiego mi chodzilo.