Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój silnik N46 150 KM zaczyna domagać się wymiany katalizatora. Pojawił się błąd 29F5 - na razie skasowałem, ale pewnie wróci. Na YT jest kilka filmów anglojęzycznych na temat chemicznego czyszczenia katalizatorów. Zainteresowało mnie to, bo być może na jakiś czas odsunie to konieczność wymiany. Na moje oko dałoby się to zrobić nawet bez demontażu - od góry dostęp przez otwory sond, a od dołu trzeba by zaślepić łącznik z rurą wydechową i wykręcić dolne sondy. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś przerabiał temat?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Przeglądałem trochę filmów na youtube i nie przekonało mnie nic co tam zobaczyłem. Podobno czyszczą też jeszcze ultradźwiękami (pewnie z dodatkiem chemii) , ale nie wiem czy daje to efekt. Jak będę miał trochę czasu to podjadę do garażu i obczaję, czy uda mi się wykręcić sondę. Mam w domu endoskop diagnostyczny i jeśli wejdzie w otwór po sondzie, to może coś tam pooglądam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wykręcenia potrzebny będzie specjalny klucz nasadowy. Warto wcześniej popryskać WD40 lub czymś podobnym.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
dzięki za informację, myślałem że zwykłym 22 mm, a tu taka niespodzianka ;)
Opublikowano

Oczkowy nie wejdzie bo kabel przeszkadza. Są specjalne wysokie nasadki z wycięciem na przewód. Jak zwykłym chcesz to strach...

Możesz próbować założyć ten zwykły i postukać w klucz lekko młotkiem w stronę dokręcania żeby poruszyć gwint. Ale koniecznie na gorącym kolektorze bo wtedy metal się rozszerza.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Spoko, klucz już w necie znalazłem. Jutro zamowię, niech leży i czeka.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Widziałem na youtube jak ludzie czyścili sondy w myjkach ultradźwiękowych, ale ja nie będę jej czyścić. Chcę spróbować zajrzeć do środka endoskopem i tyle.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skoro na temat regeneracji (oczyszczenia katalizatora) nie ma pomysłów pozostaje wymiana. Mam zatem pytanie do tych co już taka wersję przerabiali czy warto kupić zamiennik (Bosal, Walker itp), czy niestety tylko oryginał (obecnie koszt ok. 4 tys.).

A może ktoś może polecić opcję wymiany samych wkładów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt z forum jeszcze nie wymieniał?

Zatem inne pytanie z zamienników co lepsze Walker czy Bosal. Cena jest podobna i dlatego dylemat co wybrać.

Opublikowano

Albo wyciąć i założyć LPG które jest bardziej ekologiczne i dobrze dostroić co może przynieść lepsze efekty :) trzeba by jeszcze oszukać sondy ale to raczej nie problem.

Sprawa oczywiście do przedyskutowania. Zastanawiam się czy wtedy emisja spalin będzie w normie. Zaznaczę jeszcze wyraźnie że nie popieram zatruwania powietrza brakiem kata ale co w przypadku zasilania bardziej ekologicznym LPG?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo wyciąć i założyć LPG które jest bardziej ekologiczne i dobrze dostroić co może przynieść lepsze efekty :) trzeba by jeszcze oszukać sondy ale to raczej nie problem.

Sprawa oczywiście do przedyskutowania. Zastanawiam się czy wtedy emisja spalin będzie w normie. Zaznaczę jeszcze wyraźnie że nie popieram zatruwania powietrza brakiem kata ale co w przypadku zasilania bardziej ekologicznym LPG?

Miałem kiedyś LPG w VW BORA. Nie powiem było sporo taniej, ale to auto miało znacznie prostszy silnik i wnękę w kufrze na zbiornik. Teraz mam inne preferencje i nie biorę opcji LPG pod uwagę.

Chcę doprowadzić auto do pełnej sprawności.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Większość pewnie pozbywa się auta i przerzuca problem na nastepnego. Na forum znajdą się osoby, które wymieniły katy ale trzeba zapytać chyba na ogólnym, bo tutaj nikt nie odpowiada. Jeśli chodzi o zamienniki niestety nie pomogę, bo nie wymieniałem. Jak będę wymieniał to pewnie będę patrzył na zamienniki i na wkłady. Póki co mam nadzieję, że jest dobry.