Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przeszukałem cały internet i nic nie znalazłem.

A wiec tak, jadąc autkiem bez roznicy z jaka predkością na 8 biegu czuc delikatne zwolnienie auta o 1kmh i pozniej przyspieszy do normalnej predkosci jaka jade w danym momencie. Gaz trzymam rowno nie dodaje ani nie ujmuje po prostu jade z rowna predkoscia a on sam zwolni i przyspieszy.Co to moze byc i dlaczego tak sie dzieje? Nie ma zadnego szarpania i tp. normalnie przyspiesza i po za tym nic wiecej sie nie dzieje. Mial moze ktos z tym do czynienia? wie jak sie z tym uporac?

Opublikowano
Nikt nic nie doradzi? No nic trzeba sie udać do jakiegoś dobrego warsztatu na zdiagnozowanie i tu moje pytanie, gdzie w łódzkim warto podjechać i kogo polecacie.
Opublikowano
Jest dział z polecanymi mechanikami. W Łodzi śmiało można iść do jednego z trzech nieautoryzowanych specjalizujących się w BMW (jeden ma obecnie remont, więc zostają Ci 2 pozostałe)
Opublikowano

kiedyś słyszałem od znajomego, który posiadał (niedawno) Mercedesa E350, że u niego też występuje taki efekt (tzn. lekkie przyspieszanie i zwalnianie o 1km/h) w trakcie jazdy ze stałą zadaną prędkością.

On to tłumaczył zwiększeniem ekonomiki jazdy tzn. samochód wtedy spala mniej paliwa. Czyli: it's not a bug, it's a feature :)

Nie wiem czy to prawda, ale brzmi sensownie.

f30 320i xd automat LCI
Opublikowano

Jeśli by tak miało być to czemu wcześniej tego nie zauważyłem? Albo nie zwróciłem uwagi :D dzwoniłem do dwóch mechaników w Łodzi którzy są polecano tu na forum i ręce rozkładają bo nie spotkali sie jeszcze z czymś takim.

Moze pytanie głupie ale muszę zapytać jak sie sprawdza błędy programem ISTAGUJ? Mam kabel i program ale go jeszcze nie używałem.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wydaje mi się że przy marginesie 1 km/h to szukanie tzw "kwadratowych jaj".
Opublikowano
No wlasnie na włączonym tempomacie nie sprawdziłem czy to występuje. Moze i szukanie kwadratowych jaj ale jest to intrygujące a wcześniej tego nie miałem.
Opublikowano

Dziś przetestowałem jazdę na tempomacie i wydaje mi sie ze nie ma tego przyspieszania i zwalniania chodź raz autko zwolniło ale nie było to odczuwalne. Na normalnej jeździe nadal to samo zwolni i przyspieszy. Ze dwa tygodnie założyłem sobie kierownice z łopatkami i aktywowałem skrzynie sportowa wraz z lounch control. Ale nic sie nie działo aż do teraz. No nic bede musiał narazie jeździć tak jak jest i zobaczymy co bedzie dalej.

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy gdy wymieniałem tez świece to były bardzo słabo dokręcone ze dwie świece można by było odkręcić ręka, i co tez mnie zdziwiło to ze cewki były okopcone prawie każda i sie trz zastanawiałem czy one moze nie maja jakiegoś przebicia? Co o tym myślicie? Autko ma dopiero 82 tys.