Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym poradzić się Was w nurtującym mnie problemie. W lutym tego roku wymieniłem uszczelkę na zamieszczonym obrazku. Wszystko było OK do października, myślałem że silnik zaczyna mi brać olej a jak okazało się znów dół silnika zarzygany olejem i z tego samego miejsca. Czy ktoś z Was spotkał się z problemem tej uszczelki(dodam że jest dość droga bo stoi koło 100 zł). Czy przyczyną może być nieprawidłowa wymiana, czy słabej jakości uszczelka, a może zatkana odma i ciśnienie wywala w najsłabszym punkcie, nie mam już pojęcia. Mechanik który mi to wymieniał kazał przyjechać i będziemy myśleć, ale nie uśmiecha mi się płacić drugi raz za tę samą usługę, poza tym zrobiłem jakieś 3000 km bo trafił mi się wyjazd za granicę i samochód stał 2 miesiące, więc na pewno nie jest to zużycie materiału. http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_4065-doplyw-oleju-filtr-oleju-wymien-ciep/i50464#part05

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Uszczelka nie zostala przykrecona odpowiednim momentem Nm.

Nie zapomnij tez nastepnym razem o kupnie 5szt nowych srub z podkladka:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/9906679-sruba-z-podkladka/i50464/sN

PS.Magiki mechaniki nie korzystaja z diagramow serwisowych ASO.

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardziej prawdopodobne jest ze powierzchnie pod uszczelka nie zostaly odtluszczone i masa uszczelniajaca znajdujaca sie na uszczelce nie miala sie jak przykleic.

A moze byc tez tak iz ktorys element jest pekniety...

Opublikowano
Tez myślałem nad tym scenariuszem że coś jest pęknięte. Generalnie wszystko zaczęło się po wizycie w serwisie na akcji z rozrządem, miesiąc po tym zaczęło lekko kapać że nie zauważyłem tego, a potem już niezłe kałuże były. Może to zbieg okoliczności, może oni coś uszkodzili, nie wiem i raczej już za późno żeby się z nimi ciągać.