Skocz do zawartości

MAM PROBLEM Z OBROTAMI PROSZE O POMOC !!! NOWICJUSZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM WSZYSTKICH

POSIADAM BMW E-34 520i 24V LISTOPAD 91`ROK AUTKO SPROWADZIŁEM Z NIEMIEC OD PIERWSZEGO WŁAŚCICIELA ŻADEN AUTOHAUS ANI PLAC WŁAŚCICIEL 44 ROCZNIK STARSZY GOŚĆ DLATEGO SIĘ NA NIĄ ZDECYDOWAŁEM POZA TYM OD DAWNA CHOROWAŁEM NA E-34 I SZUKAŁEM TAKIEGO AUTA DOSYC DŁUGO BO PRAWIE PÓŁ ROKU NO I W KOŃCU JEST

MAM PROBLEM Z OBROTAMI SILNIKA A MIANOWICIE KIEDY GO ODPALE I CHODZI NA LUZIE RAZ TRZYMA OBROTY W GRANICACH 700-800 I JEST OK PRZYSPIESZA I IDZIE ELEGANCKO A CZASAMI OSTATNIO NAGMINIE ODPALAM AUTO OBROTY SPADAJĄ NA OKOŁO 500 I AUTO W CZASIE JAZDY JEST ZAMULONE POZA TYM NA LUZIE TROCHE GO TRZESIE PROBLEM POJAWIŁ SIĘ OD NIEDAWNA CO DO AUTA JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY MAM GO OD LIPCA 2005 I JEST TO MOJE PIERWSZE AUTO PRZY ZAKUPIE MIAŁ 156 TYŚ WYMIENIŁEM WSZYSTKIE FILTRY I OLEJ NIE ZNAM SIĘ NA MECHANICE DLATEGO LICZE NA PORADE DOSWIADCZONYCH UŻYTKOWNIKÓW TEGO FORUM ZA CO Z GÓRY DZIĘKUJE DODAM JESZCZE ŻE ODWIEDZIŁEM JUŻ MECHANIORA KTÓRY PORADZIŁ WLANIE VAVOLINE I NIC TO NIE DAŁO A NASTĘPNY NIE AUTORYZOWANY SERWIS BMW WSKAZAŁ NA PRZEPŁYWOMIERZ ALE NIE MIELI NA STANIE I MNIE SPŁAWILI BO MIELI DUŻO AUT DO ROBOTY PROSZE O PORADE

Opublikowano

OK już wyłączyłem caps lock przepraszam ale nie wiedziałem .

Co do auta i jego problemu znajomy podejrzewa że może to byc wina silniczka krokowego co to jest za ustrojstwo nie mam pojęcia ale pogdybac można jak ktoś cos może podpowiedziec prosze pisac.

Opublikowano
OK już wyłączyłem caps lock przepraszam ale nie wiedziałem .

Co do auta i jego problemu znajomy podejrzewa że może to byc wina silniczka krokowego co to jest za ustrojstwo nie mam pojęcia ale pogdybac można jak ktoś cos może podpowiedziec prosze pisac.

:search: :search: :search:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=28473

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
dzięki ale nadal nie wiem jaka częsc uległa uszkodzeniu czy sonda czy przepływomierz albo silniczek krokowy czy zna ktoś dobry serwis na terenie dolnego śląska w okolicach wałbrzycha gdzie mogli by mi to sprawdzić jak drogie są takie cześci i gdzie można je dostać zakupić i wymienić ps: czy ta rade zregenerować ten silniczek albo przepływomierz ??? prosze o porade
Opublikowano

Serwis Bosh,Aso itp. bez najmniejszych problemów wykryją na diagnostyce co dolega Twojemu autku. Koszt to jakieś 100 zł. Zarówno silniczek krokowy (którego raczej bym tu nie obstawiał), jaki i sonda lambda są bardzo proste w zdiagnozowaniu błędów. Gorzej nieraz z przepływką, która w Twoim przypadku jest dość prawdopodobna. Najsampierw to spróbuj odłączyć sondę i zrobić reset kompa. Jak nie pomoże zrób to samo z przepływką. W ten sposób możesz łatwo znaleźć przyczynę. Co do krokówki to wymyj ją dobrze w benzynie ekstrakcyjnej. Napewno jej nie zaszkodzi. Jeżeli w ten oto prosty sposób zdiagnozujesz przyczynę poprostu poszukaj zamiennika i wymień.

Pozdrawiam.

www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

silnik krokowy odpowiada za wolne obroty na biegu jałowym i podczas jazdy ma nic do mułowatości,(możesz go wykluczyć przyspieszając do ok 100km/h i wrzycając na luz,jak będą falowały długo to silniczek)

Ale ja bym sprawdził sondę czy płynnie pracuje bo właśnie tak objawia się umierajaca sonda (pracująca,ale nie płynnie).

Napisz jeszcze ile autko pali.

Opublikowano
autko odziwo pali bardzo mało duzo znajomych jest w szoku że na trasie spala niecałe 8 litrów ostatnio jechałem do essen koło dortmundu w niemczech i tyle mi spaliła po mieście jara dosyć dużo ale nie jest tragicznie około 12L kuzyn ma 316 94r compact motor 1.6 i pali mu więcej dziwne ale tak jest co do mojego problemu może zna ktoś jakiś namiar na dobry serwis w wałbrzychu lub okolicach bo do domorosłych mechaniorów którzy zlewaja klijenta z góry nie chce jezdzić jak patrze i słucham co oni gadają a czasmi mruczą coś niezrozumiale pod nosem to mnie na wymioty bierze ostatnio jakieś 3 tygodnie temu wymieniłem u takiego jednego olej na lepszy i co się okazało mam go teraz za duzo w silniku więc o czym tu mowa prosze o jakieś info pozdrawiam
Opublikowano

a jeszcze jedno wracając do auta kuzyna które kupił dosłownie miesiac temu sprowadzone z niemiec wydaje mi się że troszke za dużo mu pali właśnie z nim rozmawiałem i teraz uwaga za 70 pln robi 100km to stanowczo za duzo dodam jeszcze że od momentu zakupu nie zmienił filtrów ani oleju bo mu kasy zabrakło czeka do wypłaty moze jakies podpowiedzi co może u niego nie grac że tak duzo mu pali bmw 94r compact 1.6

plis podajcie namiary gdzie mozna znaleśc w wałbrzychu aso lub bosch serwis :( aby zdjagnozowali moją 5-tke

Opublikowano
a jeszcze jedno wracając do auta kuzyna które kupił dosłownie miesiac temu sprowadzone z niemiec wydaje mi się że troszke za dużo mu pali właśnie z nim rozmawiałem i teraz uwaga za 70 pln robi 100km to stanowczo za duzo dodam jeszcze że od momentu zakupu nie zmienił filtrów ani oleju bo mu kasy zabrakło czeka do wypłaty moze jakies podpowiedzi co może u niego nie grac że tak duzo mu pali bmw 94r compact 1.6

plis podajcie namiary gdzie mozna znaleśc w wałbrzychu aso lub bosch serwis :( aby zdjagnozowali moją 5-tke

To dużo ,ja za 50zł robię 120km

ale jak mi padła sonda to właśnie za 50zł robiłem ok 80km.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WITAM !!!

mój problem nadal nie jest rozwiązany naprawde w tym wałbrzychu nie ma porządnego serwisu z porządną diagnostyką szukam i nic nadal mam problemy z obrotami samochód jezdzi ale mnie to boli że mu coś dolega nie chce wydawać kasy z góry na cześci z allegro (przepływki powietrza silniczki krokowe itp) znalazłem warsztat który twierdzi że mam zapaskudzone wtryski albo coś z katalizatorem kórcze mam już dość tego gdybania dzwonienia umawiania się z debilami kturzy motorynki powinni naprawiać a gdy widzą silnik mojej bety wpadają w zachwyt jaki duży fajny i wogule auto zadbane i inne bzdety mam problem ludzie pomużcie dajcie namiary na dobry serwis help.

ps: kuzyn miał zonka swoim kopaktem walnoł w tył stara z prędkością 30 km/h poszła maska gril obudowa filtra obudowa wiatraka obudowa termostatu zderzak cały błotniki całe lampy całe wszystko już kupił ale poszukuje jeszcze maski oraz grila do bmw kompakt silnik 1.6 94r

Opublikowano

odłączyłem dziś kabel od przepływomierza (wtyk z 4 bolcami) odpaliłem i nadal to samo bez przepływomierza chodzi dalej tak samo czyli obroty około 500

ps: dziwnie chodzi wydech

a i coś sobie przypomniałem z tymi obrotami więc tak : zima 2005

miałem już spory czas rezerwe podjechałem na stacje (bp) i wlałem dosłownie za 30 pln paliwo (95) zawsze leje 98 po przejechaniu kilku kilometrów auto zaczeło się dławić i szrpać dojechałem do domu i poczółem zapach spalonej gumy przy wylocie spalin dodam że strasznie mi wczasie drogi auto szarpało wkurzyłem się strasznie pojechałem na cpn orlena wlałem za 60 pln paliwo verwe 98 pojezdziłem troche i już przestało szarpać i tak od tamtej pory zaczeły się problemy z obrotami a było to w zimie pamiętam że dodałem vawoline do paliwa tak jak mi doradzano ale bez skutku