Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzieki za info BaX pozdrawiam!!

Jak zrobie to napisze jak poszlo.

"Jak by nie było, gdyby nie Niemce, nikt nie siedziałby teraz w BeeMce"
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Aha i jeszcze jedno pytanko BaX, zanim zaczne robic. Ile kupic plynu do wspomagania? I z tego co wiem to Dexron II ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, kurde zgłupiałem ale nie przypadkiem III? :? Butelka wystarczy taka standardowa, wchodzi chyba 1l ale warto mieć kapkę na dolewkę 'jak by co' ;)
Opublikowano
No kurde teraz to ja tez zglupialem... :roll: AutaData mowi ze dexron II , a tutaj chcialem sie tylko upewnic.. moze ktos wie??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Posiadam BMW e46 2001r 2.2b m54 170KM.

Padła mi pompa wspomagania kierownicy nigdzie nie mogę znaleźć używki a cena oryginału jest nieciekawa bo kosztuje 1200-1300zł.

Na allegro znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/pompa-wspomagania-nowa-bmw-3-e46-320-323-325-328-i1972858191.html

Niby pisze że markowa zadzwoniłem i się dowiedziałem że pompa jest firmy SKV Germany i wyprodukowany w Niemczech.

Mechanik mnie ostrzegał przed chińskimi zamiennikami ale sprzedający zdecydowanie twierdzi że to produkt niemiecki w oryginalnym opakowaniu z 1 roczną gwarancją.

Czy ktoś miał styczność z pompą producenta SKV?

Czy to na pewno niemiecki produkt?

I jak to się w praktyce sprawdza?

Proszę o jakąś konkretną opinię.

Opublikowano

Odradzam.

Ja kupiłem ponad rok temu taki wynalazek do mojej wczesniejszej buni 323 i miało byc wszystko cacy.

Pompa przyszła, mechanik próbowal założyc, okazało sie ze jest inna od mojego starego oryginału - w innych miejscach króćce i mocowania.

Pompe odesłałem i kupiłem za 200 używke. Meczyłem sie jeszcze zeby odzyskac kase :mad2:

Opublikowano
mogę załatwić taką pompę po regeneracji za 470 zł firmy LAUBER (handluje już pare lat tą firmą i nikt nie narzeka) + kaucja 130 zł plus koszty przesyłki.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Opublikowano
jakie masz obiawy zepsutej pompy? u mnie spadaja mocno obroty przy skrecaniu a raczej przy manewrowaniu.

Najpierw czułem delikatny opór i jęki przy ruszaniu kierownicą.

A potem usłyszałem strzał i straciłem całkowicie wspomaganie.

mogę załatwić taką pompę po regeneracji za 470 zł firmy LAUBER (handluje już pare lat tą firmą i nikt nie narzeka) + kaucja 130 zł plus koszty przesyłki.

Dzięki ale już kupiłem tą z allegro za 345zł i rzeczywiście wygląda na niemiecką bo ma wytłoczone logo SKV i pod logiem na niej jest napis GERMANY.

Już ma ją mój mechanik i dziś wieczorem miał ją założyć jutro prawdopodobnie odbieram auto to napiszę jakie pierwsze wrażenie i co mechanik powiedział.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jak obiecałem piszę recenzję powyższej pompy producenta "SKV Germany".

Jeżdżę już około 3 miesiące i moje odczucia są trochę mieszane a mianowicie nie wiem czy to wina pompy czy może czegoś innego ale jak silnik jest zimny wydaje się być wszystko w porządku ale jak się nagrzeje to jak zaczynam szybko kręcić kierownicą to czuć delikatny opór i słychać takie ciche "yyyyyyyyyyyyy" "yyyyyyyyyyyyyy" na zimnym tego nie ma tylko jak przejadę kawałek.

Może to wina oleju w pompie ale jest nowy tylko może za rzadki się robi po nagrzaniu przez to słychać to delikatne wycie.

Ma może ktoś jakiś pomysł skąd to się bierze a może tak ma być?

Bo już nie pamiętam jak miała moja stara pompa bo nigdy na to uwagi nie zwracałem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czesc

W piatek 13 padla mi pompa wspomagania. Troszke halasowala wczesniej, takie "tyrtyrtyrtyr" a podczas ostatniego rozruchu silnika uslyszalem "trrrrrrr" i juz wspomaganai nie bylo - zakladam, ze zwyczajowo poszla oska - obecnie kolko obraca sie luzno - jutro wyciagam pompe wiec bede wiedzial wiecej.

Profilaktycznie zapytam wczesniej o taka rzecz. Otoz RealOem podaje, ze w moim aucie (VIN JU10224)) jest pompa taka:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EM51&mospid=47676&btnr=32_0956&hg=32&fg=15

01 Pompa wspom. ukł. kierowniczego LUK LF-30 1 32416753274

Wyglada na to, ze ten model jest uzywany TYLKO w modelach 325xi i 335xi, w wersjach z napedem na jedna os (325i, 328i 330i/ci) stosowane sa inne pompy, ktorych jest od groma na wiadomym portalu aukcyjnym.

Mojej nie ma nigdzie natomiast cena nowej zabija.

Czy ktorys z forumowiczow posiada wiedze czym sie rozni model LUK LF-30 (32416753274) od np. modelu LUK LF-30 (32411094965) bo to by byl jakis absurd, zeby wersja xdrive posiadala inna pompe - niby z racji czego? :) cisnienie 120bar, mocowania takie same, w tym samym miejscu doprowadzenia przewodow...

No chyba, ze wyjme pompe i sie okaze, ze mam LF-20 i to by przynajmniej mowilo dlaczego ukrecila sie oska :)

pozdr,

--

japu

Opublikowano
Witam ja w sobote wymienilem pompe w moim 330Ci , mialem ten sam problem bo bylem pewien ze w autach w moim roczniku juz wkladali LF-30 a tu po wyciagnieciu pompy okazalo sie ze montowana jest LF-20.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej, to Twój wątek na pl.misc.samochody o pompie w e46?

Jak masz LF-30 to masz lepszą pompę, ja miałem LF-20. Wybrałem nowy oryginał po konsultacjach z serwisem który regeneruje pompy ale nie FL-20 ;)

Chinczyk obojętnie ile by nie kosztował będzie jednakowym szajsem, który ma często problemy z utrzymaniem właściwego ciśnienia.

W/g mnie jako alternatywa jedynie dobra używka ma sens pod warunkiem, że nie leżała miesiącami w stercie innego rozbiórkowego złom.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

witam Was

dziś gdy wsiadłem do mojego auta podczas ruszania poczułem...po 1. głośniejszą pracę silnika co mnie od razu zaniepokoiło i po 2. drgania na kole kierownicy coś jakby przeskakiwało oddając przy tym dzwięki "grzechotki" podczas skręcania :cry2: najbardziej jest to odczuwalne przy skręcani i zawracaniu na małych prędkościach.udałem się do stacji diagnostycznej i od razu wykluczono awarie układu jezdnego,według mechanika najprawdopodobniej uszkodzona jest pompa wspomagania jednak wspomaganie jest,płynu nie ubyło i wycieków brak....ja bym obstawiał poduszki pod silnikiem :!: mieliście Panowie może takie sam problem :?:

Edytowane przez er/bartas
er'senior
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompa wspomagania, jest szansa, że się "odwiesi" na jakiś czas i będzie ok, po czym padnie już na amen. Szykuj ~1000zł na nowy oryginał, o zamiennikach i używkach było już pińcet tematów więc :search:

Pozdro.

Opublikowano
dziś już wiem że to problem z pompą wspomagania nowa TRW kosztuje 600zł. jednak spróbuję poprzez nasze forum poszukać kogoś kto miałby na zbyciu oryginalną, sprawną :?:
er'senior
Opublikowano
wiecie panowie jakiego producenta jest pompa w e46 328i m52b28 z 2000r. ja słyszałem o ZF i LUK czy są jeszcze jakieś inne?
er'senior
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź w ETK po VIN jaką masz, ZTCW to właśnie albo Luk albo ZF to oryginał.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam, posiadam BMW e46 320i 2.2 benzyna 170KM i padła mi pompa wspomagania. Znajomy na BMW X5, którą sprzedaje na części i ma właśnie od niej pompe wspomagania, silnik w tej x5 jest 6 cylindrowy, nie wiem dokładnie co to za model. Czy owa pompa wspomagania z x5 pasowała by do mojej e46? Z góry dzięki za pomoc. ;)
Opublikowano
Dzięki chłopaki za odpowiedź, bo jak szukałem pompy na allegro to widziałem właśnie w opisie "Pompa wspomagania BMW e36, e46, x5." i dlatego myślałem, że może pasuje. :)
Opublikowano
Rozumiem, że jesteś nowy i nie znasz katalogów typu realoem, bmwstore itp więc tam sprawdzisz czy dana pompa pasuje czy nie, i nie trzeba na ten temat prowadzić dywagacji typu: może tak, a może nie.