Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Czy w E70 z wyposażeniem S536A (STANDHEIZUNG Urządzenie ogrzewania dodatkowego) powinien być także pilot do zdalnego sterowania ogrzewaniem postojowym?

Czy też pilot był tylko opcją albo wcale nie było i można programować grzanie jedynie z iDrive?

Przymierzam się do zakupu X5 i zależy mi na ogrzewaniu postojowym - najlepiej za pomocą pilota.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pilot jest dodatkową opcją - nie kaźde auto z Webasto ma zdalne włączanie,jeśli auto ma ogrzewanie postojowe to dołoźenie pilota z centralką nie jest wielkim problemem.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Był temat nawet o tym jak ktoś dokładał .Jak znajdę to podrzucę .

Zresztą ciężko trafić fajna opcje auta z webasto ,bo sam szukałem .Jak było webasto to inne rzeczy były beee...a dołożenie średnio opłacalne

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

Będę drążył dalej temat gdy dojdzie do zakupu konkretnego egzemplarza z webasto bez pilota :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 litrowe diesle mają najczęsciej , e39 530 miały chyba wszystkie webasto tylko nie wszystkie miały odblokowaną funkcje ogrzewania postojowego - piec słurzył tylko do pomocy w szybszym nagrzaniu śilnika.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
:cool2: Tak samo było w E53 w dieslu. W E70 mam webasto ale też tylko wspomagające, a auto z Francji :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W mojej poprzedniej e39 z webastem tylko dla silnika - zakodowałem ogrzewanie postojowe , dołoźyłem centralke z pilotem i wszystko chulało aź miło.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

I stało się, jest E70 z webasto bez pilota (kod wyposażenia S536A) :)

Grzanie kabiny zaprogramowane na konkretną godzinę z poziomu iDrive działa dobrze, teraz przydałaby się możliwość uruchamiania tego na odległość.

Podpowiedzcie proszę czego mam szukać? Jakaś nazwa albo kod tego urządzenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisz nazwe Webasta ,albo zrób zdjęcie tabliczki znamionowej.

Potrzebujesz sterownik z pilotem i anteną tylko jest sporo typów musi być dobrany do pieca.

Opublikowano

Witam,

2 lata temu zakładałem taki piec u siebie, jest on sterowany cyfrowo, przez szynę danych LIN klimatronika, pilot jest zintegrowany z modułem CAS samochodu, czyli używa centralki centralnego zamka, procedurę przypisania masz tu: viewtopic.php?f=109&t=139690 (post usera Pawelusz) a tu przykładowa aukcja pilota jaki mam u siebie http://allegro.pl/pilot-webasto-bmw-x3-x5-x6-e60-e90-e91-i6599336189.html Przy zakupie zwróć uwagę czy pilot jest w wersji europejskiej czyli czyli działa na częstotliwości (bodajże) 434MHz, wersje US i japońskie są na 868MHz.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki, kluczyk zakupiłem, europejski na 100% wg sprzedającego.

Niestety, kodowanie wg tego linka nie pomogło (przyciskałem na różne sposoby w sensie długości przytrzymywania przycisków), na koniec drzwi nie zostały zaryglowane i odryglowane ani oświetlenie nie mignęło.

Może faktycznie jakiejś centralki fabrycznie brak :/

Opublikowano

Witam,

Moja wina, wydawało mi się że procedura opisana w poście była ok, ale znalazłem źródło:

http://workshop-manuals.com/bmw/x_series_e70/x5_3.0d_m57t2_offrd/2_repair_instructions/64__heating_and_air_conditioning/12__auxil._heater_with_control_elements/3_ra__initializing_telestart_hand_transmitter_(t93)_(from_build_date_03_2007)/

Sprawdź to i bankowo zadziała, przed chwilą sprawdzałem u siebie. Aaaa i włączanie webasta z pilota to nie jest pojedyncze kliknięcie w ON a sekwencja 1-2 sek ON aż się zapali zielona dioda i potem ponownie krótki klik w ON - zielona dioda zaczyna migać. Mi obczajenie tego zajęło kilka godzin :)

Pozdrawiam

Opublikowano
A tak poza pilotami i antenką mam takie pytanie czy jest jakaś możliwość by webasto uruchamiało się stale o danej godzinie a nie co dzienne klikanie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tak poza pilotami i antenką mam takie pytanie czy jest jakaś możliwość by webasto uruchamiało się stale o danej godzinie a nie co dzienne klikanie ?

Jak dokodujesz webasto do auta to zegar do ustawienia czasu włączania pojawi się w menu.

http://www.digi-check.de/images/shbmw002.jpg

Opublikowano
Wydaje mi się że taka opcja fabrycznie nie była nawet przewidziana - jako zabezpieczenie przed startem webasta np w garażu. Klikając co dnia godzinę potwierdzasz polecenie odpalenia pieca.
Opublikowano
ok luther o to mi chodziło w sumie racja ale i tak odpala się jeszcze poniżej jakiejś temperatury.
Opublikowano
I już dowiedziałem się że można dołożyć sterowanie GSM i spokojnie za pomocą aplikacji zaprogramowac odpalanie .Prawdopodobnie sam to dołożę to dam info co i jak
Opublikowano

A gdzieś na allegro kiedyś widziałem taką propozycję....przez stary telefon :duh: Choć nie o to mi chodziło ale proszę... http://allegro.pl/webasto-thermocall-tc1-sterowanie-telefonem-bmw-i6440090706.html#thumb/2

To było bliższe temu ale z starym telefonem :D http://allegro.pl/webasto-eberspacher-sterowanie-telefonem-gsm-i6622477483.html#thumb/2

Opublikowano

Nie wiem jak to działa .Sterowanie jest z aplikacji smartfona.Jak założę to opisze czy warto

O żadnym telefonie dodatkowo nie było mowy

Opublikowano
Nie o dodatkowym,zamiast tej skrzynki. Ktoś samoróby robił. Ale dobrze wyglądało.