Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

tydzień temu miałem wycieczkę do Gdańska z 3 pasażerami i załadowanym bagażnikiem w sumie ok. 300 kg więcej niż jeżdżę sam i V max. wynosiła u mnie tylko 200 km/h. Zaniepokoił mnie ten fakt bo prędkość max. powinna być 250 a nie 200 czy mogło to być spowodowane dodatkowymi kilogramami ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz coś popsute. Moj e46 150KM nie odczuwa dla prędkości maksymalnej różnicy 300kg. Mam nie chipowany automat i osiąga 210 km/h na GPS, twój powinien dużo więcej.
Opublikowano
Witam wszystkich,

tydzień temu miałem wycieczkę do Gdańska z 3 pasażerami i załadowanym bagażnikiem w sumie ok. 300 kg więcej niż jeżdżę sam i V max. wynosiła u mnie tylko 200 km/h. Zaniepokoił mnie ten fakt bo prędkość max. powinna być 250 a nie 200 czy mogło to być spowodowane dodatkowymi kilogramami ?

Jechałeś swoim autem 250?

V maks zależy od oporów toczenia, mocy maksymalnej i oporu powietrza.

W Twoim przypadku wzrosły opory toczenia (masa dociskająca opony) Jeśli naprawdę jechałeś w identycznych warunkach 250 a teraz tylko 200 to z prostych wyliczeń wychodzi, że moc Twojego auta , żeby osiągnąć 250 powinna wzrosnąć do 470 koni !. Odwrotnie licząc jeśli do osiągnięcia 250 wystarcza 241 koni to w tych samych warunkach do 200 na godzinę wystarczą 124 konie

Wniosek. Nie masz mocy, jechałeś na kapciach, oszukuje licznik.

Opublikowano

Założyłeś ze vmax to 250 i auto przy 250 osiąga max moc. W tym przypadku zapewne jest to ograniczone elektronicznie wiec do osiągnięcia 250km/h niekoniecznie potrzebna jest pełna moc auta. Dalej chyba nie muszę tłumaczyć.

Rok temu jadąc swoim 320d do Genewy na targi w 3 osoby gdzie łącznie wyżyliśmy z 300-350 i do tego pełny bagażnik na łamcie jechaliśmy 200km/h czasami nawet 210 tyle ze potrzeba było na to czasu. Jeżeli u ciebie nic więcej nie szło to albo masz zapchane filtry powietrza albo turbo już słabiej dziala

Opublikowano
Dpf jest wycięty, ale zlokalizowałem wyciek oleju z silnika i oddałem do warsztatu zobaczymy jak będzie się spisywał po naprawie mam nadzieję, że to jest ta usterka. Jeśli chodzi o informacje o prędkość max. to pisałem do ludzi z forum którzy mają 3-litrowe E91-ki i stąd wiem że seryjnie powinno to jechać 250 km/h. Dzięki za podpowiedzi :cool2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mój niezależnie od obciążenia leci licznikowe 220 km/h, zmienia sie jedynie czas w jakim to osiągnie. Ostatnio sprawdzane przy załadunku ok 250 kg.
Opublikowano
220km/h w 320i :duh: jak często tak jeździsz to współczuje temu autu a raczej gościowi który je od ciebie kiedyś kupi
  • Członkowie klubu
Opublikowano
No cóż, zdarza sie... nie ukrywam. Przynajmniej nikt nie kupi ode mnie zamulonego auta ;-)
Opublikowano
moim raz jechałem sporo ponad 280 bo licznika brakło ale tylko jednorazowo żeby sprawdzić ile się da, a tak to mało kiedy przekraczam 220, szkoda auta na dłuższe jazdy na 90-100% jego możliwosci że o zagrożeniu na drodze nie wspomne
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
Zgadzam sie, przydałoby się więcej mocy i możliwość jazdy na torze. Edytowane przez hashin
Opublikowano
220km/h w 320i :duh: jak często tak jeździsz to współczuje temu autu a raczej gościowi który je od ciebie kiedyś kupi

Skoro samochod moze to znaczy ze fabryka przewidziala. Powinien jezdzic 50km/h zeby zaspokoic kolejnego nabywce?

Wracanac do tematu, powinienes osiagnac predkosc max ale w dluzszym czasie. Inaczej usterka