Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam musiałem oddać turbo do regeneracji byly luzy na wirniku i zaczelo gwizdac.

Przy okazji wymiany wyczyscilem kolektor ssący zaslepilem EGR i wymieniłem świece żarowe.

Wszystko ladnie po skladalem i zaczynam odpalić. Zauważyłem ze leci dym z okolic turbo hmm oczywiście wkurw i pytanie co jest? Auto nie odpalilo kolejna próba i znow dym. Przy 5 probie auto odpalilo i wskoczylo na obroty 3tys. Zgasilem, odpalilem ponownie i było juz ok chodziło 20min na jałowym jeszcze nie jeździłem.

Zastanawiam się skąd ten dym mozliwe ze paski zapałem plynem chlodniczym bo musiałem rozpiac waz.

Mozliwe jest ze pasek sie przysmazyl ? Bylo czuć spalenizne ale nie namiezylem miejsca.

Opublikowano

Na zimnym motorze to raczej nic nie dymi zaraz po odpaleniu.

Jest szansa, że się rozszczelniło połączenie turbiny z krócem wydechu. Dym jest gryzący -klasyczny smród wydechu diesla bez katalizatora. Według mnie obejma uszczelniąjąca to połączenie jest jednorazowa, przy wymianie turbiny też trzeba ją wymienić.

http://shop2.izputeji.lv/E_Shop/images//images/BILDE_16639.JPG

o tą obejmę chodzi.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano
pewnie byla....tylko jest ona cienka i potrafi sie przykleic do turbiny albo dpf.....jak wymienialem turbo to oniej nie wiedziałem.....dzieki zestawowi montazowemu znalazlem ja.......i naszczescie wymieniłem
Opublikowano

na 100% jest potrzebna. Przy pierwszym podejsciu nie zostala zalozona bo gdzies znigela. Po dolozeniu bylo 100% szczelnie, obejme tez wymienilem. Wycena z ASO jakis rok temu:

Uszczelka 18308518970 – 18,73 zł brutto

Obejma 18308512137 – 55,71 zł brutto

pozdr.

Opublikowano

Obejme dokrecilem mocniej wydaje się ze się uszczelnilo bede obserwować.

Jest inny problem wyskoczył katalog munikat "Increased emissions" przy tym serwisie zaslepilem EGR i to pewnie dlatego.

Blaszke usunąłem ale komunikat dalej jest i żółty silnik :/

INPE mam ale dopiero co kupiłem wiec zanim ja opanuje chwile potrwa. Mozna z tym jeździć?

Dzieki za pomoc z obejmą to bylo to.