Skocz do zawartości

[E46] Poziomowanie prawego lusterka podczas wstecznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z pamięcią lusterek. Kiedy otwieram samochód z pilota, lusterko prawe wędruje do góry i za każdym razem kiedy chcę jechać muszę je regulować.

Zapamiętuję ustawienie lusterka na nowo ale po wyłączeniu silnika problem się powtarza, podobnie jest kiedy wrzucam wsteczny bieg: lusterko pokazuje krawężnik a gdy wrzucę luz lusterko wędruje "gdzie chce".

Mam pytanie, czy można wyłączyć pamięć lusterek w komputerze i czy to rozwiąże mój problem.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

E46 2000r. M54B25, mam pewien problem, gdy sterowanie lusterkami jest ustawione na lewe lusterko to prawe lusterko gdy wbijam wsteczny bieg ustawia sie do góry zamiast w dół (na koło) , za każdym razem przez 2-3 sek ustawia się w górę i nie powraca do swojej pierwotnej pozycji. Mam fotele z pamięciami wiem że jest to jakoś powiązane, wiem że przy wstecznym powinno ustawić sie w dół żeby ułatwić parkowanie a po przekroczeniu 10 km/h wrócić do swojej pierwotnej pozycji ale tak sie nie dzieje, za każdym razem przez 2-3 sek idzie do góry i na tym koniec. Proszę o pomoc

Edit: Czy wymiana modułu pamięci lusterek rozwiązała by problem?

Opublikowano
spróbuj w INPA skasować pamięć ustawień dla foteli (zrobisz reset modułu) jak to nie pomoże to prawdopodobnie masz "zamienione bieguny" w module, w skrócie uwalony przekaźnik.
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam! Posiadam E46 323i 170km 2000r . Rozpędzając auto na otwartych szybach słyszę na rozgrzanym silniku regularne chwilowe cyknięcie dokładnie pojawia się ono przy 1700obr/min. Dźwięk sprawia wrażenie jakby odpuszczenie powietrza tak jakby takie " Tsss" . Najbardziej słychać to w obszarze zabudowanym przy spuszczonych szybach. "Cyknięcie" słychać gdy auto rozpędzam bardzo mozolnie i zawsze przy 1700obr/min ale też gry z miejsca daje full gazu tam do 3 biegu ... dzwięk jest chwilowy , półsekundowy ale dość słyszalny. Dodam iż E46 nie ma przeróbek w układzie wydechowym. Katalizatory i tłumik końcowy wszystko oryginał. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć czegoś podobnego. Dzwięk słysze do 3 biegu dalej nie wiem , gdyż 3,4,5 otwarte szyby to jest juz predkość i tylko szum wiatru wiadomo.

Kolejny problem to gdy włączę wsteczny bieg prawe lusterko ładnie zjeżdza mi do pozycji dolnej ale się nie cofa ? muszę ręcznie. El. lusterka + fotele z pamięcią.

Jeśli ktokolwiek będzie przypuszczał co to jest ale nie jest pewny , postaram się to nagrać. Nie wiem czy uda się uchwycić ten dźwięk , ale spróbować mogę.

Z góry dzieki Panowie i Panie :)

Pozdro

Opublikowano

Za niepodnoszenie lusterka mogą być winne uszkodzone potencjometry w lusterku lub ktoś na chama lusterko ręcznie przestawił i mechanizm przeskoczył na zębach tak ze potencjometr wychodzi poza wartość (taki przypadek miał jeden kolega z forum w e60).

U siebie mam fotele i lusterka z pamięcią i przy wbijaniu wstecznego lusterko idzie do góry. Miałem trochę czasu i rozebrałem prawe lusterko i się okazało że jakiś cep widocznie połamał oryginalne lusterko i założył lusterko bez funkcji pamięci czyli bez potencjometrów. W takiej sytuacji kontroler nie wie co robi i pogania lusterko na maxa do góry.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witojcie forumowicze :padam:

problem jak w temacie wrzucam wsteczny i lusterko mi świruje zamiast opuścić się na dół jedzie np w prawo.... lub np zjedzie w dół ale już nie wróci do pierwotnego miejsca... czyli że żyje swoim życiem :cwaniak:

nadmieniam że kiedyś było ok nie rozbierałem nie sprawdzałem proszę o rady.... z tego co sobie [przypominam kiedyś wychyliłem je elektrycznie maksymalnie i miałem wrażenie jakby przeskoczyło na maksymalnym położeniu... aczkolwiek jego regulacja elektryczna działa prawidłowo :hurra: