Skocz do zawartości

[e60] 530d, wzrost spalania, bardzo czuly ekonomizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy koledzy,

Wracam z nowym problemem z autem - otoz od paru dni zauwazylem ze ekonomizer zaczal reagowac conajmniej 2 razy czulej niz mialo to miejsce wczesniej i dodatkowo spalanie wzroslo gdzies o 1,5l / 100km. Dodatkowo auto zaczelo troche mulic, ja na to zwrocilem uwage ale moja druga polowa nie :lol:

Co do wymienianych ost rzeczy w sierpniu wymienialem 5 wtryskow, wszystkie filtry z olejem.

Przeszukiwalem troche juz forum i moja uwage przekol temat z przeplywomierzem ktory chcialbym przetestowac i tutaj mam pytanie jak najlepiej to zrobic? Mam kabel diagnostyczny i program INPA. Czytalem troche i wiem ze mozna nagrac parametry z jazdy - ludzie wskazywali "analog 2" i chyba "analog 4 z korektami wtryskow". U mnie na INPA nie mam zakladki "analog 2" tylko "analog 1". Oprocz tego byla jescze zakladka "nominal/actual values 1" ktorej parametry nagralem podczas jazdy i przyspieszania - czy z niej da sie cos odczytac czy szukac gdzie indziej?

Link do nagrania - https://youtu.be/UoDzrxkGyLU

Pozdrawiam,

Pawel

Opublikowano
Wtryski po wymianie zostały właściwie zakodowane w DDE?
Opublikowano
  • Autor
Czy byly prawidlowo zakodowane to nie moge reczyc, ale Panowie raczej znali sie na robocie bo uprzedzali wczesniej ze poza sama wymiana wtryski beda musieli jescze zakodowac w komputerze.
Opublikowano
Widac ze parametry sa dosyc dobre.Wartosci zadane dąza do rzeczywistych.Ciezko tez cos powiedziec po takim szarpaniu obrotów.Przeciągnij auto z 4 od 1600 do 4500 obr na pełnym bucie i wtedy bedzie można cos powiedziec.MAsz chipa?
Opublikowano
  • Autor

Chipa nie mam.

Przejechalem sie dzis troche po autostradzie, mam wrazenie ze obroty dosyc wolno ida do gory miedzy 1600 a 2800. Jak juz silnik sie dokreca do 1600 to w tym czasie ekonimzer sie lubi dosyc mocno odchylic a obroty wolno sie wkrecaja do 3000. Powyzej 3000 juz idzie calkiem przyzwoicie.

Autem jezdze glownie po miescie moze krotkie odcinki po autostradzie, i tutaj dochodzi jescze kwestia filtra dpf... z INPY zczytalem dzisiaj ze regeneracja filtru nie byla mozliwa przed wyjazdem na autostrade jak i po powrocie - ponizej zdjecia. Czy ten filtr moglby powodowac takie problemy ?

Przed wyjazdem

http://imgur.com/a/E9mWX

Po powrocie z autostrady

http://imgur.com/a/WzgoX

Opublikowano
Dpf raczej zamuli auto w calym zakresie obrotów. Sprawdz w disie cisnienie przed filtrem na wolnych obrotach i pod obciązeniem, najlepiej zrób sobie test w service fuction.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A jaka temperaturę płynu masz? Dochodzi do 90°C?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Co do temperatury to wlasnie sie zorientowalem ze pewnie termostat uszkodzony bo podczas jazdy mam ok 70 stopni a w korku dobija max do 78 dlatego nie moze sie wlaczyc wypalanie dpf...

Zamierzam zamowic oba termostaty i zamontowac.

EDIT:

Wrzucam jescze zdjecia z DIS'a

bez obciazenia:

https://1drv.ms/i/s!Au90d3dWqNuvmCQz_lzM9e0-EL_c

Przy okolo 3 tys obrotach:

https://1drv.ms/i/s!Au90d3dWqNuvmCMCA_ZMjstu_JcY

Bez obciazenia jest 3.9 mbar a przy okolo 3 tys obrotow jest 48.9 mbar

Pozdrawiam,

Pawel

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Temp. Spalin masz za niską. Tak na pewno się nie wypali no i termostaty oczywiście do wymiany.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Termostaty wymienione, autko juz trzyma 90 stopni. Dzis rano wymusilem jescze DIS'em wypalanie filtra DPF, podczas jazdy status przez dluzszy czas byl jako "active" a pozniej zmienilo sie na "not active" czyli rozumiem ze wszystko sie odbylo prawidlowo. Pzeprowadzilem tez test filtra, wartosci cisnien byly o wiele mniejsze niz te dopuszczone przez program. Autko chodzi plynniej i spalanie tez spada.

Mam tylko jescze jedno pytanie wracajac na autostradzie wlaczylem klime i zauwazylem ze temperatura silnika w ukrytym menu zaczela spadac do 77 stopni a pozniej powoli wzrastac, w momencie parkowania pod domem bylo juz 85 stopni czy to normalne? liczylem ze bedzie stala temp 90~ stopni.

EDIT: Dzis rano przejechalem z wlaczonym ogrzewaniem/klimatyzacja, mam wrazenie ze silnik sie wolniej nagrzewa niz przy wylaczonym ale w momencie dojazdu pod prace bylo juz 83 stopni po ok 25 minutach jazdy - 10 km w korkach przez miasto i 8.5 stopnia na zewnatrz wiec chyba jest w porzadku - wczesniej jak jechalem to temperatura wzrastala w korku a spadala podczas jazdy teraz ten objaw nie wystepuje.

Pozdrawiam,

Pawel

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ostatnio spotkala mnie ta sama przypadlosc. Jezdze autem od 7 lat na tej samej trasie i nagle z dnia na dzien spalanie wzroslo o ok 2l/100km.

Najpierw zauwazylem na Trasie z UK do PL i spowrotem wzrost o 1l/100 km. Potem na trasie mieszaniej w UK wzrost o 2l/100km. Termostaty i pompe wody wymienialem 2 mce temu na oryginalne BMW wiec odpada.

W ISTA jedyne co mnie niepokoi to to ze EGR jest zawsze otwart nawet na zimnym silniku w okolicach 65% i jego wskazania bardzo szybko sie zmieniaja (czyscilem miesiac temu bo byl zasyfiony) tak samo przeplywomierz na wolnych obrotach podaje wiecej niz jest zadane nawet o okolo 100/ 150 jednostek.

Turbo czeka na wymiane bo auto ma juz 300tys km przebiegu i puszcza olej (odma zmieniana co 2 lata odkad jestem wlascicielem ale pierwszy chyba to zaniedbal) dlatego zainteresowalem sie sonda Lambda. Chyba juz czas na nia a do tego jak DPF wywalany byl 5 lat temu to sonda i czujniki temperatury byly obklejone zupelnie sadzami. Teraz chyba musze ja wyciagnac i obejrzec w pierwszej kolejnosci.

Martwi mnie jednak praca EGR i czy jest to normalne ze zaraz po odpaleniu pokazuje wartosci w granicach 65%?

Gdyby ktos cos podpowiedzial bylbym bardzo wdzieczny.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Ja moze jescze dopisze ze po wymianie termostatow problemy z temperaturami juz zniknely, na klimie wolniej sie dogrzewa ale dobija 90 stopni i filtr dpf sie wypala bez problemow.

Co do problemow ze spalaniem i ekonomizerem to problem dalej istnieje, przy delikatnym musnieciu pedalu gazu ekonomizer odrazu wychyla sie na maxa gdzie wczesniej wychylal sie tylko do polowy. Troche przeszukalem juz tematow i tez mam zamiar wyczyscic zawor egr, kolektor ssacy wymienic przeplywomierz i odme. Autko ma juz 170 tys KM i nie wiem nawet czy te czesci byly wczesniej wymieniane. Wszystko postaram sie zalatwic do 2 tygodni i wtedy napisze o wynikach.

Pozdrawiam,

Pawel

Opublikowano

Pawel z klima wlaczona bedzie sie nagrzewal wolniej miedzy innymi przez to ze wlacza sie tez wentylator na chlodnicy wtedy. To normalne.

Czy moglby ktos w Ista czy Dis sprawdzic jak wyglada otwarcie Egr na zimnym silniku? Przed odpaleniem i zaraz po?

U mnie przed odpaleniem pokazywalo 5%. Zaraz po odpaleniu po ok 5 sekundach wskoczylo w okolice 65-70% i zmienialo sie batdzo szybko, tak jak parametry powiedzmy przeplywomierza ( z taka czestotliwoscia). Zastanawiam sie czy to norma czy nie boniektorzy pisza ze na zimnym silniku egr zostaje zamkniety. Jesli te 5% uznac za zamkniety to zostaje zamkniety maksymalnie 5sekund po odpaleniu potem sie otwiera.

Chcialbym z kims porownac te parametry. Egr i kolektor czyszczone miesiac temu bo byly zasyfione na maksa.

Opublikowano
EGR się otwiera, żeby szybciej dogrzać zimny silnik po odpaleniu. Więc to chyba normalne? :P
Opublikowano
  • Autor

Witam,

U mnie przyczyna bedzie zapewne zawalony EGR. Robilem pare testow w ISTA i po przetestowaniu przeplywomierza program stwierdzil ze problem lezy w systemie EGR. Sam ECU nie wywala zadnych bledow jezeli chodzi o elektronike...

y3mRky60IUXSiajn_rgGvYTJXZBVjwkj-54uMGCirBfaRLLrrqXE1DHApsKySDy8NfEVV8O7Bkci2dduCKbbj7bJR9ahhy0QmpZ3twq3xXh27-R_Wb0LgsoRVcXIkWtj_dx9GqayoLwyfVwt9-5w-AiyYrOSsI_E6oEbqCYsCj2ub0

W weekend zabieram sie za wyczyszczenie zaworu i zobacze tez do kolektora i wtedy poinformuje o rezultatach.

Pozdrawiam,

Pawel