Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy wpis ( a czytam wasze porady i wpisy niemal codziennie) i mam nadzieję, że to pytanie (sprawa) będzie miała jakiś sens.

Otóż mam zamiar kupić używane Bmw F30 (będzie to moje pierwsze BMW, znajomy dał mi się kiedyś przejechać swoim i po prostu się zakochałem :) ) 2012 rocznik, diesel 184KM automat, (jeździłem, oglądałem osobiście) umówiłem się na przegląd przedzakupowy w ASO BMW. Dodam jeszcze, że auto ma około 135 tys km przebiegu.

Moje pytanie jest takie: czy są jakieś rzeczy, (rzeczy które wyjdą przy przeglądzie) które mogą zdyskredytować zakup tego właśnie auta, a które rzeczy są rzeczami typowymi dla tego modelu o takim przebiegu.

P.S.

Jest to pewnie laickie pytanie ale liczę na waszą pomoc i wasze doświadczenie.

Opublikowano

Zdyskredytowac zakup moga drogie naprawy jak np.: rozrzad, turbo lub tylni most. To sa stosunkowo kosztowne naprawy przewijajace sie sporadycznie w watkach o F3x.

w mojej trojce po przejechaniu 70 tys. km pojawily sie nastepujace przypadlosci:

- dziwny dzwiek terkotania w zakresie okolo 1500 do 2000 obr/min

- "buczenie" skrzyni biegow, szczegolnie na wstecznym lub niskich obrotach przy obciazonym aucie np. jazda pod gorke

- problemy z niedzialajacym klaksonem

- problemy z radiem - charczenie, brak informacji o stacjach

- brudne szyby drzwi - uszczelki drzwi rozprowadzaja brud na szybach, tak ze czasami przez boczne szyby prawie nic nie widac.

Sa to glownie problemy natury komfortowej, ktore nie dyskwalifikuja zakupu auta. Ogolnie jednak warto zwrocic uwage na typowe przypadlosci przed zakupem uzywki. Takie banalne zdawaloby sie problemy jak szyby wygladajace jak po kapieli blotnej w dopiero co swiezo umytym aucie tez potrafia przysporzyc niemalych frustracji :D

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Turbo jest takie problematyczne? bez przesady :) sam koszt naprawy czy cena turbo w używce w super stanie nie jest duża. Tylko kłopot z wymianą, bo ciężko się dostać do niego :/

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, że nie będzie nic poważnego, jutro będę wiedział co w trawie piszczy i podeślę kilka szczegółów...

Oby nie było też za dużo tych eksploatacyjnych spraw jak na jeden rzut :)

Opublikowano

Jednak poszukiwania czas rozpocząć, ponieważ przed samym przeglądem gość się rozmyślił więc pewnie nie dowiemy się co w trawie piszczało :) być może, ktoś się zgodzi na zakup bez sprawdzania :)

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Opublikowano

Jeżeli szukasz dobrej F30 to mogę polecić Ci z czystym sumieniem firmę w której sam swoją kupowałem.

Jak coś daj znać na PW, dam Ci namiary.

Opublikowano
Moze warto sprobowac za granica. Na mobile sa setki ogloszen z tego typu autami. Przy trochu szczescia mozna znalezc ciekawe oferty bezposrednio w BMW, ktore obejmuja miedzy innymi roczna gwarancje.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Popieram to co mowi ras. Akurat ja szukalem f34 wiec w polsce bylo doslownie pare sztuk. Tam kilkaset i naprawde zadbane i dobrze wyposazone. Nie wiem jaki rok i budżet ale sa auta z gwarancjami właśnie itp.
Opublikowano
Również mogę potwierdzić na bazie własnego doświadczenia (używane F30 od ASO BMW z Niemiec), że dużo większy wybór (nawet zawężając tylko do modeli sprzedawanych w ASO - ja tak robiłem), lepsze wyposażenie i zdecydowanie konkurencyjna cena. W Polsce kilka sztuk na pozór nie wyglądających na podejrzane, reszta albo po większej historii z USA albo gorzej. Niestety, nawet jeden model który oglądałem w ASO w Wwie miał rysę na drzwiach, opony do wymiany i przesiąknięte smrodem papierosów wnętrze, naprawdę byłem zaskoczony brakiem profesjonalizmu przy oferowaniu używanych aut. Oczywiście do wszystkiego trzeba mieć dystans, więc nie skreślałbym polskich salonów, jednak polecam Ci sprawdzić ofertę salonów w Niemczech, szczególnie w części zachodniej.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja szukałem prawie 2 miesiące, a brałem pod uwagę i diesla i benzynę, i kombi i sedana... Typowych "Mirków" odrzuciłem od razu, po paru wizytach w "salonach aut luksusowych" wyszło, że to też zwykli handlarze, tyle że z droższymi autami, więc szukałem w salonach BMW. Skończyło się tak, że pewna firma (mogę dać Ci namiary) znalazła mi coś w DE, wpłaciłem zaliczkę i po jakiś 2 tyg pod domem stała brązowa F31 z 2014r. Na allegro można znaleźć 2014r nawet za 70k (ale bez VAT), w salonach takie roczniki stoją 150k (ale zawsze czegoś brakuje, a to mała navi, a to manual, a to czarna albo biała...), ja zapłaciłem 110k (brutto z VAT). Auto jest super, pachnie nowością i tak też jeździ. Oczywiście można samemu jechać do DE i szukać, ale trzeba jeszcze mieć na to czas i nerwy, a wybrana przeze mnie opcja była zdecydowanie najprostsza i jak się okazuje również skuteczna.

Odnośnie przeglądów przedzakupowcyh - zauważyłem, że jest duży rozrzut cenowy, nie pamiętam dokładnie, ale od jakiś niecałych 500zł w Olsztynie do prawie 1000zł na Śląsku.