Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od niedawna jestem posiadaczem bmw e92 335xi. W planach mam zrobienie wydechu. Ten fabryczny jest dosyć cichy i bardzo stonowany. Chciałbym żeby mój wydech był agresywny i zwracał na siebie uwagę. W planach mam kupienie coś od gt-performance. Z samochodem mam jeden problem. Od jakiegoś czasu ,swieci mi się kontrolka silnika(żółta) na diagnostyce okazało się, że jest to wina katalizatora. Przez to samochód ma okropny dźwięk przy przygazowaniu. Tutaj moje pytanie, wiem że często przy robieniu wydechu wycina się katalizator. Wiem też że są one 2 ( jestem totalnym debilem jeżeli chodzi o mechanikę :mad2: ). W takim razie czy opłaca się to wymieniać skoro i tak chcę zamówić wydech? Mam również jeszcze jedno pytanie. Bardzo podoba mi się efekt strzelania z wydechu. Jest to cudowny dźwięk. Mój kolega osiągnął to w swoim focusie st. U mnie pomimo znacznie większej mocy nie ma takiej możliwości. Da się jakoś zrobić tak cudowną rzecz? Pewnie moje pytania są głupie ale nie mam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o motoryzacje :mad2:
Opublikowano

Polecam wydech BMW Performance. Zamontowalem u siebie do 330i, nie zaluje :)

Katalizatora lepiej nie wycinac. Auto nie przejdzie przegladu i bedziesz potem plakal, albo musial dac w lape.

• Członkowie klubu
Opublikowano
@cokoto nie wiem czy uda Ci sie zrobić taki efekt bez dłubania. Sam wydech musi być przelotowy, ale strzelanie powoduje niespalona mieszanka paliwa, która spala się dopiero w wydechu. Dając sam przelot raczej tego nie osiagniesz. Druga sprawa to katalizatory. Jak zrobisz żeby strzelało to nie wytrzymają one długo. Jak je wytniesz to problemy na stacji kontroli i zanieczyszczanie środowiska (bardzo szkodliwe tlenki azotu). Mówi się że to ekolodzy powymyslali, ale ja bym nie chciał żebyś stał przede mną w korku, Tobie też tego nie życzę dlatego nie polecam nikomu ich wycinanie.
Opublikowano

Jeżeli masz silnik N54 to wystarczy zainstalować oprogramowanie MHD. Przy instalacji sam decydujesz jak głośne mają być strzały i ile czasu mają trwać po odpuszczeniu gazu. Przy okazji oczywiście możesz podnieść moc. Polecam, ich mapy są bardzo dobrze dopracowane. Przykładowy efekt: